Iepriekšējām uzvarām vairs nav nozīmes – florbolistiem jāpieveic Vācija (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.floorball.lv

Šovakar pulksten 19.30 (pēc Latvijas laika) 9. pasaules čempionātā Šveicē Latvijas vīriešu florbola izlase dosies laukumā, lai aizvadītu ceturtdaļfināla spēli pret Vācijas valstsvienību. Cīņas likme ārkārtīgi augsta – iespēja pirmo reizi vēsturē iekļūt pasaules labāko četriniekā un turpināt cīņu par medaļām. Spēli tiešraidē translēs Latvijas Televīzijas kanāls LTV 7.

Statistika liecina, ka, pateicoties mūsu spēlētāju fantastiskajam sniegumam Šveicē (trīs uzvaras trīs aizvadītajos mačos), decembra pirmajā dekādē florbols Latvijā kļuvis par sporta veidu Nr. 1, apsteidzot ne tikai, piemēram, futbolu, biatlonu un basketbolu, bet pat pastāvīgo līderi hokeju. Un kāpēc gan ne, ja latviešu florbolistiem izdevies sarūpēt pasaules čempionāta lielāko sensāciju, fantastiskā mačā ar 5:4 uzvarot čehus, kuri 10 gadus pēc kārtas kopā ar zviedriem, somiem un šveiciešiem atradās lielajā TOP-4!

Šis panākums kopā ar mūsējo pārliecinošajām uzvarām pār ASV (8:3) un Japānu (11:1) Latvijas izlasei devis 1.vietu C grupā un nomināli vājāku pretinieci pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā – Vācijas valstsvienību.

Tomēr, reāli izvērtējot, pašapmierinātībai iemesla nav, jo tagad pasaules čempionātā mūsu komandai katra nākamā spēle būs svarīgāka par iepriekšējām uzvarām kopā ņemtām. Ko tad mūsējie ar savu panākumu pret Čehiju ir izdarījuši? Sajaukuši kārtis ne vien čehiem, bet arī pasaules čempioniem somiem, kuriem jau ceturtdaļfināla spēle var izrādīties medaļu vērta, bet kopumā šajā turnīrā visdrīzāk var iznākt tikties ar visām trim pārējām lielā četrinieka izlasēm (arī šveiciešiem un zviedriem), kas nozīmē trīs smagus mačus pēc kārtas, kā arī problemātiskāku planētas labākās komandas titula aizstāvēšanu.

Tāpat ārkārtīgi apgrūtināta dzīve būs tām komandām, kuras cerēs pacīnīties par 5. vietu, jo priekšā jau būs ievainots zvērs - Čehija, bet varbūt pat Somija. Un, ja Latvijas florbolisti šovakar kaut kāda iemesla dēļ nespēs noplūkt sava iepriekšējā sūrā darba augļus, tieši viņi būs tie, kurus šis zvērs žēlos vismazāk.

Vācijas izlase šo čempionātu sāka ar salīdzinoši pieklājīgu zaudējumu divkārtējiem pasaules čempioniem somiem (1:10), turpinājumā ar 10:2 sagrāva D grupas pastarīti Kanādu, bet vakar aizvadīja ļoti svarīgu un arī sīvu cīņu ar krieviem par vietu ceturtdaļfinālā. Vāciešiem bija labāka vārtu attiecība un šajā mačā pietika pat ar neizšķirtu, spēles rezultātu atklāja krievi – 1:0.

Lai arī krieviem piederēja gan fiziskais pārākums, gan iniciatīva, bet kopumā viņi savu pretinieku vārtus apdraudēja pat divkārt biežāk nekā Vācijas florbolisti, tieši vāciešiem izdevās izvirzīties vadībā ar 4:2. Spēles priekšpēdējā minūtē Krievijas izlase vārtu starpību samazināja līdz minimumam (3:4), bet tas arī bija viss – ceturtdaļfinālā iekļuva vācieši, kuru uzvaras pamatā bija ātrums un individuālā meistarība.

Vāciešu līderi šajā čempionātā ir tā dēvētie superdvīņi Mučas – Manuels un Dominiks. Spēlē pret krieviem tieši viņi guva trīs no četriem savas komandas vārtiem. Dominiks šajā turnīrā guvis jau piecus vārtus, Manuelam ir 4 (1+3) punkti, pa pieciem rezultativitātes punktiem Vācijas valstsvienībā guvuši vēl divi brāļi – Fredriks un Kristians Holci.

Par labāko spēlētāju mačā ar krieviem vāciešu komandā tika atzīts vārtsargs Janeks Kolers, kuram ir atzīstama statistika – atvairīti 91,93% pretinieku metienu, tiesa, smagi zaudēto spēli pret somiem viņš vēroja no rezervistu soliņa. Interesanti, ka Vācijas izlasē ir arī viens latvietis – fizioterapeita pienākumus pilda Kalvis Dimants.

Latvijas izlasē līdera lomu šajā čempionātā uzņēmies Mihails Kostusevs, kuram jau 8 (7+1) rezultativitātes punkti, viņa kontā arī uzvaras vārti vēsturiskajā mačā ar čehiem. Jānis Jansons guvis 7 (2+5) punktus, Atis Blinds izcēlies ar sešām rezultatīvām piespēlēm, Artim Raitumam 5 (2+3) punkti. Vārtsargu līnijā šobrīd labākais mums ir Indriķis Siliņš, kurš atzīstami aizvadīja maču ar čehiem, viņam – 89,47% atvairītu metienu. Interesanti, ka arī mūsu izlasē ir dvīņi – Andris un Jānis Rajecki, bet kopā ar viņiem cīnās arī vecākais brālis Mārtiņš Rajeckis. Arī iepriekšējos čempionātos Latvijas valstsvienībā bija dvīņi – brāļi Atis un Andis Blindi. Diemžēl oktobrī gūtā trauma liedza Andim pacīnīties par vietu izlasē, tādēļ Cīrihē Blindu godu šoreiz aizstāv tikai Atis.

Pēc aizvakar izcīnītās vēsturiskās uzvaras pār čehiem mūsu izlases puiši ļoti daudz papildu pozitīvo emociju ieguva, saņemot apsveikumus un lasot līdzjutēju labvēlīgos komentārus internetā. Liels paldies par tiem! Vakardiena mūsējiem bija brīvāka – atpūta, pilsētas apmeklējums, bet vakarā – fiziskās sagatavotības treniņš Jāņa Volaja vadībā.

Tik nopietnu traumu, kas šovakar varētu liegt kādam no mūsējiem doties laukumā, par laimi, nav. Florbolisti apzinās šīsdienas spēles nozīmi un ir gatavi darīt visu, lai pieveiktu arī vāciešus. Apetīte aug ēdot, tāpēc mūsējie nu jau ir gatavi pacīnīties ne vien par vietu labāko četriniekā, bet par iespējami labāku vietu!

Latvijas vīriešu nacionālās komandas sastāvs pasaules čempionātā

Nr.p.k.

Nr.

Vārds un uzvārds

Poz.

Klubs

1.

1

Indriķis Siliņš

V

Ulbroka/FS Masters

2.

2

Oskars Fīrmanis

A

RTU/Inspecta

3.

3

Andris Malkavs

A

Lekrings

4.

5

Mārtiņš Rajeckis

U

Lekrings

5.

7

Gints Klēģers

U

Ķekava

6.

8

Henrijs Uzraugs

U

Ķekavas Bulldogi

7.

10

Atis Blinds

U

RTU/Inspecta

8.

11

Ingus Laiviņš

A

Lekrings

9.

13

Ainārs Juškēvičs

U

Ulbroka/FS Masters

10.

15

Morics Krūmiņš

A

SSV Helsinki jr.

11.

19

Jānis Jansons

U

RTU/Inspecta

12.

20

Mārtiņš Druvkalns

A

Ķekava

13.

21

Artis Raitums

U

Talsi/Triobet

14.

22

Gints Siliņš

A

Kurši

15.

23

Andris Rajeckis

U

Lekrings

16.

24

Toms Akmeņlauks

U

Lielvārde

17.

25

Jānis Peičs

U

Ķekava

18.

26

Mihails Kostusevs

U

Lielvārde

19.

27

Jānis Rajeckis

U

RTU/Inspecta

20.

31

Guntis Bundzenieks

V

Lekrings

Spēli pret Vācijas izlasi Latvijas valstsvienības florbolisti aizvadīs sarkanās formās.

Latvijas Televīzijas kanāls LTV 7 visas spēles ar Latvijas izlases piedalīšanos translē tiešraidē. Šovakar pārraides sākums pulksten 19.25. Visas 9. pasaules čempionāta spēles var noskatīties interneta TV: International Floorball - YouTube.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu