Latvijas florbolistiem vēsturiska uzvara pār čehiem (48)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.wfc2012.ch

Latvijas florbola valstsvienība otrdien izcīnīja vēsturisku uzvaru pasaules čempionātā (PČ) Cīrihē, kur apakšgrupu turnīra trešajā mačā ar 5:4 (2:4; 1:0; 2:0) pieveica spēcīgo Čehijas izlasi, gūstot panākumu trešajā mačā pēc kārtas. Mūsu komanda jau iepriekš bija garantējusi vietu ceturtdaļfinālā. Šī Latvijai ir pirmā uzvara PČ pār kādu no pasaules ranga vadošā četrinieka komandām.

Pēc šā panākuma Latvijas komanda 1/4 finālam kvalificējusies kā savas grupas pirmās vietas ieguvēja, kas izslēgšanas spēlēs, visticamāk, ļaus izvairīties no tikšanās ar pašreizējo pasaules čempionvienību Somiju.

Divus vārtus šajā mačā Latvijas izlases labā guva Mihails Kostusevs, bet par labāko spēlētāju tās rindās tika nosaukts vārtsargs Indriķis Siliņš.

Maču Latvijas izlase sāka ļoti apņēmīgi, bet trešajā minūtē prata izvirzīties vadībā, kad teicamā pretuzbrukumā pēc Jāņa Jansona individuālās darbības izcēlās Kostusevs. Iniciatīva un teritoriālais pārsvars piederēja Čehijas vienībai, tomēr Latvijas komanda aizsargājās nevainojami. Tā rezultātā trešdaļas septītajā minūtē Ingus Laiviņš panāca jau 2:0 Latvijas izlases labā.

Tomēr atlikušajā pirmās trešdaļas laikā laukumā nospiedoši izpaudās Čehijas izlases pārsvars, kas gādāja par četriem pēc kārtas gūtiem vārtiem. Latvijas vienības vārtsargu Siliņu pārspēja četri dažādi spēlētāji.

Otrās trešdaļas pirmajā pusē Latvijas komanda aktīvi centās atspēlēties, tomēr nespēja pārvarēt blīvās pretinieku aizsardzības rindas. Pārsvarā Latvijas izlase centās rauties uz priekšu ar tālo piespēļu palīdzību, kas trešdaļas vidū deva rezultātu - 3:4 panāca Mārtiņš Rajeckis.

Trešdaļas otrajā pusē gan latviešiem neizdevās turpināt radīt draudus sāncenšu vārtiem. Čehijas izlases spēlētāji darbojās pārliecinoši, liedzot latviešu tālajām piespēlēm sasniegt adresātu, tāpēc rezultāts vairs nemainījās.

Trešajā ceturtdaļā spēle attīstījās ļoti līdzīgi otrajā trešdaļā redzētajam - Latvijas komanda pacietīgi meklēja iespējas apdraudēt pretinieku vārtus, kamēr čehi pārliecinoši darbojās aizsardzībā. Nodemonstrētā Latvijas izlases neatlaidība tika atalgota ar vārtu guvumu pašā trešdaļas vidū, kad izcēlās Jansons. Tūdaļ pēc zaudētajiem vārtiem iniciatīva pārgāja Čehijas izlases pusē, tomēr Latvijas vienība spēja presingu izturēt un trešdaļas 18.minūtē pārņēma vadību, kad vārtus guva Kostusevs.

Cīņas izskaņā čehi metās uzbrukumos, nomainot vārtsargu pret vēl vienu laukuma spēlētāju. Teicami Latvijas izlases vārtos darbojās Siliņš, bet laukuma spēlētāji pašaizliedzīgā cīņā nosargāja uzvaru.

Turnīra atklāšanas mačā Latvija ar 8:3 pieveica ASV komandu, bet nākamajā spēlē ar 11:1 sagrāva Japānas valstsvienību. Tikmēr Čehija ar 21:1 sagrāva japāņus un ASV apspēlēja ar rezultātu 13:4.

Čehijas Florbola savienība dibināta 1992.gadā, bet Starptautiskajā Florbola federācijā (IFF) iestājusies gadu vēlāk. Pēc IFF pieejamās informācijas, Čehijā darbojas 469 klubi, kuros apvienoti 36 642 licencēti florbolisti (salīdzinājumam – Latvijā ir 50 klubu un 2783 spēlētāji).

Tāpat kā Latvijas izlase, arī Čehijas valstsvienība piedalījusies visos līdzšinējos pasaules čempionātos. 1996., 2002., 2006. un 2008. gadā čehi ierindojās 4. vietā, 1998. un 2000. gadā – 6. vietā, 2004. gadā izcīnīja sudraba medaļas, bet pagājušajā čempionātā, kas 2010. gadā notika Helsinkos, kļuva par bronzas medaļniekiem.

Oficiālās spēlēs abas valstu izlases līdz šim tikušās trīs reizes, visās spēlēs uzvaru svinējuši čehi – 2002.gadā ar 6:1, 2006.gadā ar 6:3, bet 2008.gadā – ar 5:3. Arī 2008.gadā pasaules čempionātā, kas notika tieši Čehijā, latviešu un čehu duelim bija «būt vai nebūt» spēles nozīme.

Latvijas vīriešu nacionālās komandas sastāvs pasaules čempionātā

Nr.p.k.

Nr.

Vārds un uzvārds

Poz.

Klubs

1.

1

Indriķis Siliņš

V

Ulbroka/FS Masters

2.

2

Oskars Fīrmanis

A

RTU/Inspecta

3.

3

Andris Malkavs

A

Lekrings

4.

5

Mārtiņš Rajeckis

U

Lekrings

5.

7

Gints Klēģers

U

Ķekava

6.

8

Henrijs Uzraugs

U

Ķekavas Bulldogi

7.

10

Atis Blinds

U

RTU/Inspecta

8.

11

Ingus Laiviņš

A

Lekrings

9.

13

Ainārs Juškēvičs

U

Ulbroka/FS Masters

10.

15

Morics Krūmiņš

A

SSV Helsinki jr.

11.

19

Jānis Jansons

U

RTU/Inspecta

12.

20

Mārtiņš Druvkalns

A

Ķekava

13.

21

Artis Raitums

U

Talsi/Triobet

14.

22

Gints Siliņš

A

Kurši

15.

23

Andris Rajeckis

U

Lekrings

16.

24

Toms Akmeņlauks

U

Lielvārde

17.

25

Jānis Peičs

U

Ķekava

18.

26

Mihails Kostusevs

U

Lielvārde

19.

27

Jānis Rajeckis

U

RTU/Inspecta

20.

31

Guntis Bundzenieks

V

Lekrings

Komentāri (48)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu