Spēle pret čehiem – latviešu florbolistiem pirmā lielā iespēja (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.floorball.lv

Katrā pasaules čempionātā Latvijas vīriešu florbola izlasei ir vismaz viena spēle, kuras iznākums ārkārtīgi būtiski ietekmē komandas izcīnīto vietu. Šogad Šveicē tas būs mačs pret Čehijas valstsvienību, kas sāksies šovakar pulksten 20.30 (pēc Latvijas laika) un tiešraidē tiks translēts Latvijas Televīzijas kanālā LTV7.

Jau 10 gadus jeb piecus pasaules čempionātus pēc kārtas florbolā valda lielais četrinieks – Zviedrija, Somija, Čehija un Šveice. Latvijas florbolistu mērķis vienmēr bijis izsist kādu no šā kvarteta ārā, visvieglāk to būtu izdarīt ar ķēdes vājāko posmu, par kādu varam uzskatīt šīsdienas pretinieci Čehiju.

Čehijas Florbola savienība dibināta 1992.gadā, bet Starptautiskajā Florbola federācijā (IFF) iestājusies gadu vēlāk. Pēc IFF pieejamās informācijas, Čehijā darbojas 469 klubi, kuros apvienoti 36 642 licencēti florbolisti (salīdzinājumam – Latvijā ir 50 klubu un 2783 spēlētāji).

Tāpat kā mūsu izlase, arī Čehijas valstsvienība piedalījusies visos līdzšinējos pasaules čempionātos. 1996., 2002., 2006. un 2008. gadā čehi ierindojās 4. vietā, 1998. un 2000. gadā – 6. vietā, 2004. gadā izcīnīja sudraba medaļas, bet pagājušajā čempionātā, kas 2010. gadā notika Helsinkos, kļuva par bronzas medaļniekiem.

Oficiālās spēlēs mūsu valstu izlases līdz šim tikušās trīs reizes, visās spēlēs uzvaru svinējuši pretinieki – 2002.gadā ar 6:1, 2006.gadā ar 6:3, bet 2008.gadā – ar 5:3. Arī 2008.gadā pasaules čempionātā, kas notika tieši Čehijā, mūsu un čehu duelim bija «būt vai nebūt» spēles nozīme.

Mačs bija ārkārtīgi sīvs – jau 3. minūtē pēc Ingus Laiviņa precīza metiena latvieši izvirzījās vadībā ar 1:0, 23. minūtē tas pats Laiviņš spēja atjaunot neizšķirtu rezultātu, 3. perioda pirmajā minūtē čehi izvirzījās vadībā ar 4:2, bet latviešiem cerību uz labvēlīgu iznākumu atgrieza Anda Levīša veiksme uzbrukumā (3:4). Uzvaru ar 5:3 tomēr izcīnīja čempionāta rīkotāji, kuri Prāgā gan palika bez medaļām – cīņā par bronzu čehi dramatiskā spēlē pagarinājumā ar 4:5 piekāpās šveiciešiem...

8. pasaules čempionātā čehi tikai par mata tiesu izglābās no netikšanas pusfinālā. Kāju priekšā viņiem gandrīz aizlika... igauņi. Ceturtdaļfināla spēlē pret čehiem mūsu ziemeļu kaimiņi bija izvirzījušies priekšā gan ar 1:0, gan ar 2:1. Līdz uzvarai viņiem pietrūka mazāk nekā divu minūšu – Čehijas florbolisti spēja pamatlaikā panākt neizšķirtu (2:2), pagarinājums noslēdzās bez vārtu guvuma, bet pēcspēles metienos pārliecinoši labāki bija čehi.

Čehijas valstsvienība no Helsinkiem atgriezās ar bronzas medaļām, jo spēja ar 9:3 sakaut šveiciešus. Latvieši trešo reizi pēc kārtas ierindojās 5.vietā, ceļā uz šo panākumu ar 8:1 sagraujot arī tos pašus igauņu bāleliņus.

Šo čempionātu čehi pagaidām aizvada kā spēlējoties un neaizmirst par savu iepriekš sagatavoto «cepurīšu sirtaki» šovu, kā pēc mača ar japāņiem. Un kāpēc lai neuzdejotu, ja japāņi tika «samīcīti» ar 21:1, bet vakar ar 13:4 uzvarēta arī ASV izlase. Iemesto un ielaisto vārtu attiecība (+29) čehiem šobrīd dod 1.vietu grupā (mūsējiem +15), un spēlē ar latviešiem viņiem der arī neizšķirts, lai ceturtdaļfinālā nebūtu jāspēlē, visdrīzāk, pret somiem.

Arī Latvijas izlasei ir divas pārliecinošas uzvaras (pār ASV ar 8:3, pār Japānu ar 11:1), bet komandas nometnē nav apmierinātības ar pašu spēles kvalitāti. Lai pārspētu čehus, mūsējiem jānospēlē krietni virs sava vidējā līmeņa, patiesībā – ar maksimālu atdevi un pašaizliedzību. Atliek cerēt, ka pēc abiem pirmajiem čempionāta mačiem mūsējie būs nopietni izanalizējuši savas kļūdas un nepilnības.

Nebūtu slikti, ja no amerikāņu florbolistiem latvieši aizņemtos viņu agresivitāti, bet no japāņiem – centību. Pagaidām prieks par visiem mūsu izlases debitantiem, kuri jau parādījuši, ka var būt noderīgi valstsvienībai. Jātur īkšķi, lai jau šovakar visas zvaigznes nostājas Latvijas izlasei labvēlīgā stāvoklī, jo izmantot savu otro iespēju (ceturtdaļfinālā pret Somiju) mūsu florbolistiem būs daudz, daudz grūtāk.

Latvijas vīriešu nacionālās komandas sastāvs

Nr.p.k.

Nr.

Vārds un uzvārds

Poz.

Klubs

1.

1

Indriķis Siliņš

V

Ulbroka/FS Masters

2.

2

Oskars Fīrmanis

A

RTU/Inspecta

3.

3

Andris Malkavs

A

Lekrings

4.

5

Mārtiņš Rajeckis

U

Lekrings

5.

7

Gints Klēģers

U

Ķekava

6.

8

Henrijs Uzraugs

U

Ķekavas Bulldogi

7.

10

Atis Blinds

U

RTU/Inspecta

8.

11

Ingus Laiviņš

A

Lekrings

9.

13

Ainārs Juškēvičs

U

Ulbroka/FS Masters

10.

15

Morics Krūmiņš

A

SSV Helsinki jr.

11.

19

Jānis Jansons

U

RTU/Inspecta

12.

20

Mārtiņš Druvkalns

A

Ķekava

13.

21

Artis Raitums

U

Talsi/Triobet

14.

22

Gints Siliņš

A

Kurši

15.

23

Andris Rajeckis

U

Lekrings

16.

24

Toms Akmeņlauks

U

Lielvārde

17.

25

Jānis Peičs

U

Ķekava

18.

26

Mihails Kostusevs

U

Lielvārde

19.

27

Jānis Rajeckis

U

RTU/Inspecta

20.

31

Guntis Bundzenieks

V

Lekrings

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu