Top filma par F-1 pilotu Laudas un Hanta cīņu

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Daudzu balvu ieguvējs amerikāņu kinorežisors Rons Hovards domā, ka viņa jaunā filma «Rush», kurā atspoguļota Nikija Laudas un Džeimsa Hanta divcīņa 1976. gada pirmās formulas (F-1) pasaules čempionātā, ieinteresēs ne tikai autosacīkšu līdzjutējus.

58 gadus vecais filmu «Apollo 13», «Frosts pret Niksonu» un «Da Vinči kods» režisors, kuram šis ir pirmais solis motoru sporta lauciņā, aģentūrai AFP pastāstījis, ka filmēšana ir «par 95 procentiem» pabeigta un filmētā pirmie testi uz ekrāna bijuši ļoti labi.

1976. gada F-1 pasaules čempionātā Lauda guva smagus apdegumus pēc avārijas Nirburgringā, taču dažas nedēļas vēlāk atgriezās trasē, joprojām pretendējot uz uzvaru kopvērtējumā. Tomēr pēdējā posmā Japānā lietusgāzes dēļ viņš izstājās no sacīkstēm, ļaujot par kopvērtējuma uzvarētāju kļūt ekstravagantajam Hantam.

Uz jautājumu par filmas stilu Hovards atbildēja, ka tā nekādā gadījumā nebūs dokumentāla, ko nevarēs salīdzināt ar 2010. gadā uzņemto filmu par Airtonu Sennu, bet gan drīzāk atgādinās «Apollo 13» par amerikāņu astronautu dramatisko misiju uz Mēnesi, filmu «Cerība uzvarai» par bokseri Džeimsu Bredoku vai filmu «Brīnišķais prāts» par amerikāņu matemātiķi Džonu Nešu.

«Rush» scenārists ir brits Pīters Morgans, kas sadarbojās ar Hovardu jau filmā «Frosts pret Niksonu». «[Morgans] zināja Nikiju un pēkšņi bija atklājis šo sāncensību 1976. gada sezonā, to pavadošo drāmu un man par to pastāstīja.»

»Domāju, ka jaunās tehnoloģijas ļauj visu attēlot ļoti ticamā veidā,« sacīja Hovards. »Cilvēki filmā neatšķirs arhīva materiālus no mūsu filmētā. Mēs varētu izveidot piecas sezonas garu televīzijas seriālu par 76. gada sezonu, taču esam to samazinājuši līdz divām stundām. Un cilvēki, kas līdz šim nekad agrāk nav zinājuši par šo sporta veidu, pēkšņi atklājuši to kā «interesantu un aizraujošu, bet tie, kas zināja, – kā ļoti autentisku,» pastāstīja filmas režisors.

Hovards vēlējās salīdzināt «Rush» ar filmu «Uguns rati» («Chariots of Fire»), kas ir par divu skrējēju sāncensību 1924. gada olimpiskajās spēlēs. «Taču patiesībā tā nav filma par sportu, bet gan filma par personībām.»

Režisors nespēja atbildēt, vai ASV publika būs gatava filmai par šajā valstī ne pārāk pazīstamajām F-1 sacīkstēm. «Es neesmu mārketinga darbinieks. Nezinu. Es arī nebiju domājis, ka »Apollo 13« ir ļoti komerciāla filma, taču togad [1996. gadā] tā iekļuva desmitniekā.»

«Rush» iznākšana uz ekrāniem plānota nākamā gada septembrī. Spānijā dzimušais vācu aktieris Daniels Brūls, kurš zināms no filmas «Goodbye Lenin», atveidos Laudu, bet austrālietis Kriss Hemsvorts – Hantu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu