SOK izvērtēs iespēju atņemt Ārmstrongam izcīnīto olimpisko spēļu bronzu (1)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) sākusi izvērtēšanas procesu par iespēju atņemt uz mūžu diskvalificētajam ASV riteņbraucējam Lensam Ārmstrongam viņa 2000.gada Sidnejas olimpisko spēļu bronzas medaļu.

Starptautiskā Riteņbraukšana savienība (UCI) 22.oktobrī oficiāli apstiprināja diskvalifikāciju, ko iepriekš Ārmstrongam par dopinga lietošanu piesprieda ASV Antidopinga aģentūra (USADA). Bijušajam sportistam tādējādi atņemti septiņi prestižā daudzdienu velobrauciena «Tour de France» uzvarētāja tituli. UCI ar šādu lēmumu akcentējusi, ka Ārmstrongam nav vietas riteņbraukšanā.

Ārmstrongam piemērota atpakaļejoša mūža diskvalifikācija no 1998.gada 1.augusta un anulēti visi sasniegti rezultāti, kuru vidū ir uzvaras «Tour de France» velobraucienā laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam. Tāpat sportistam pavēlēts atmaksāt karjeras laikā saņemtās prēmijas.

Bez septiņiem tituliem «Tour de France» Ārmstrongs 1993.gadā kļuva par pasaules čempionu grupas braucienā, bet 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu individuālajā braucienā.

«SOK ir uzsākusi izmeklēšanu saistībā ar Ārmstronga diskvalifikāciju un tās saistību ar olimpiskajām spēlēm,» teikts SOK paziņojumā.

SOK iepriekš paudusi atbalstu UCI un USADA lēmumam, tāpēc sagaidāms, ka izcīnītā olimpiskā bronza sportistam tiks atņemta.

Tieši Ārmstrongs laikā no 1999. līdz 2005.gadam ar saviem fenomenālajiem panākumiem un stāstu par izārstēšanos no sēklinieka vēža palīdzēja atgūt riteņbraukšanas slavu, kas pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados bija zudusi daudzo dopinga skandālu dēļ.

No 26 USADA atskaitē minētajām personām, kuras liecinājušas par sliktu Ārmstrongam, 11 bija viņa bijušie komandas biedri. Vairākiem no viņiem vēlāk tika piešķirta sešu mēnešu diskvalifikācija.

Ārmstrongs otro reizi savu karjeru noslēdza pagājušā gada februārī. Sākotnēji viņš no sporta aizgāja 2005.gadā, bet trīs gadus vēlāk negaidīti atgriezās, tomēr astoto reizi triumfēt «Tour de France» velobraucienā tā arī nespēja.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu