Olimpieši Pļaviņš un Šmēdiņš saņems Triju Zvaigžņu ordeni (8)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Londonas Olimpisko spēļu bronzas medaļnieki, pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš saņems Triju Zvaigžņu ordeni par nopelniem Latvijas valsts labā, liecina oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» publicētais Ordeņu kapitula paziņojums.

(Pievienota 7.-10.rindkopa.)

Pļaviņam un Šmēdiņam, kā arī Londonas Olimpisko spēļu 4.vietas ieguvējai un Latvijas rekordistei tāllēkšanā Inetai Radevičai nolemts piešķirt Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiru. Savukārt volejbolistu trenerim Aigaram Birzulim piešķirs Triju Zvaigžņu ordeņa V šķiru.

Saskaņā ar Ordeņu kapitula lēmumu Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru saņems Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akadēmiķis, Latvijas Universitātes profesors Jānis Visvaldis Bārzdiņš; politiķe, zinātniece sociolingviste un Latvijas Universitātes latviešu valodas un literatūras profesore Ina Druviete; Rīgas Stradiņa universitātes rektors, Ķirurģijas katedras vadītājs, profesors, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Ķirurģijas klīnikas vadītājs un ķirurgs, LZA īstenais loceklis Jānis Gardovskis; dramaturgi Harijs Gulbis un Pauls Putniņš, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes rektors, profesors, Industriālās elektronikas un elektrotehnoloģiju katedras vadītājs, LZA akadēmiķis Leonīds Ribickis.

Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiru nolemts piešķirt vēsturniekam, LZA akadēmiķim, profesoram, valsts emeritētajam zinātniekam Valdim Bērziņam; ilggadējam sabiedriskajam darbiniekam Jānim Blūmam; Jāņa Cimzes Valkas mūzikas skolas direktoram, flautas spēles, saksofona spēles un sitaminstrumentu spēles pedagogam Guntim Freibergam; kultūras un sabiedriskajam darbiniekam, valodniekam Austrim Grasim; ilggadējam Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Tehniskās fakultātes lauksaimniecības emeritētajam asociētajam profesoram Ilmāram Žanim Klegerim; valsts emeritētajam zinātniekam, emeritētajam profesoram, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklim, Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas īstenajam loceklim Jānim Latvietim; LLU Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūta profesorei, valsts profesorei augu aizsardzībā Inārai Turkai, kā arī mūzikas zinātniecei, Baltijas kamerorķestra «Kremerata Baltica» direktorei Ingrīdai Zemzarei.

Triju Zvaigžņu ordeņa V šķiru piešķirs Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta Cēsu arheoloģiskās ekspedīcijas vadītājai un krājuma glabātājai, arheoloģei, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktorei Zigrīdai Apalai; kultūras darbiniecei, Ausekļa Limbažu teātra režisorei, teātra pedagoģei Intai Kalniņai; mākslas zinātniecei, mākslas vēsturniecei Rūtai Kaminskai; Rīgas 3.arodvidusskolas direktoram Voldemāram Leitānam; Rīgas rajona slimnīcas valdes loceklim un galvenajam ārstam, ķirurgam Valdim Siļķem; Rīgas Rīnūžu vidusskolas direktorei Viktorijai Verhovskai; Latvijas Vīriešu volejbola izlases trenerim Raimondam Vildem, kā arī ilggadējam Neretas novada pašvaldības darbiniekam, kultūras un sabiedriskajam darbiniekam Tālim Zālītim.

Ar Triju Zvaigžņu ordeņa 1.pakāpes (zeltītu) goda zīmi nolemts apbalvot Kocēnu pamatskolas latviešu valodas un literatūras, vēstures, sociālo zinību un interešu izglītības skolotāju Elgu Olmani un sabiedrisko darbinieku, vienu no Komunistiskā terora upuru atbalsta un palīdzības fonda «Sibīrijas bērni» dibinātājiem Gunāru Tomu.

Valsts prezidents Andris Bērziņš apbalvojumus pasniegs 18.novembrī svinīgā ceremonijā Melngalvju namā, aģentūra BNS uzzināja prezidenta Preses dienestā.

Triju Zvaigžņu ordenis ir visaugstākais valsts apbalvojums. Ar to apbalvo par sevišķiem nopelniem Latvijas labā, kas var izpausties valsts, pašvaldības, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes, sporta vai saimnieciskajā darbā.

Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība, gan īpaši nopelni Latvijas neatkarības atjaunošanas periodā vai valsts tālākas nostiprināšanas laikā.

Ar Triju Zvaigžņu ordeni un tā goda zīmi var apbalvot fiziskās personas, arī militārpersonas un ārvalstu fiziskās personas. Ar Triju Zvaigžņu ordeni var apbalvot ārvalstu vadītājus un ārvalstu valdību vadītājus, starptautisko organizāciju vadītājus, ārvalstu vēstniekus un citas ārvalstu amatpersonas.

Triju Zvaigžņu ordenim ir piecas šķiras un triju pakāpju goda zīmes. Ar ordeņa pirmo šķiru apbalvotais tiek iecelts par ordeņa lielkrusta komandieri, ar ordeņa otro šķiru apbalvotais — par ordeņa lielvirsnieku, ar ordeņa trešo šķiru apbalvotais — par ordeņa komandieri, ar ordeņa ceturto šķiru apbalvotais — par ordeņa virsnieku, ar ordeņa piekto šķiru apbalvotais — par ordeņa kavalieri.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu