UCI izlemj nepārdalīt Ārmstronga izcīnītos «Tour de France» uzvarētāja titulus (1)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā Riteņbraukšana savienība (UCI) piektdien lēmusi par labu septiņu diskvalificētā ASV riteņbraucēja Lensa Ārmstronga izcīnīto «Tour de France» velobrauciena uzvarētāju titulu nepārdalīšanai.

Kā zināms, UCI pirmdien oficiāli apstiprināja diskvalifikāciju, ko iepriekš Ārmstrongam piesprieda ASV Antidopinga aģentūra (USADA). Bijušajam sportistam tādējādi atņemti septiņi prestižā daudzdienu velobrauciena «Tour de France» uzvarētāja tituli. UCI ar šādu lēmumu uzsvērusi, ka Ārmstrongam nav vietas riteņbraukšanā.

Iepriekš ar vēlmi no 1999. līdz 2005. gadam Ārmstronga izcīnītos «Tour de France» uzvarētāja titulus nepārdalīt citiem riteņbraucējiem klajā nāca arī sacensību organizatori, bet UCI šo vēlmi piektdien apstiprināja.

Līdz ar to minētajā laika posmā prestižais velobrauciens palicis bez kopvērtējuma uzvarētājiem. Gandrīz visi riteņbraucēji, kuri savulaik sacensību kopvērtējumā palika uzreiz aiz amerikāņa, arī ir iesaistīti dopinga skandālos.

Tieši Ārmstrongs laikā no 1999. līdz 2005. gadam ar saviem fenomenālajiem panākumiem un stāstu par izārstēšanos no sēklinieka vēža palīdzēja riteņbraukšanai atgūt slavu, kas pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados bija zudusi daudzo dopinga skandālu dēļ.

«Tour de France» rekordisti tagad atkal ir francūži Žaks Anketils un Bernārs Ino, kā arī beļģis Edijs Merkss un spānis Migels Indurains, kuri sacīkstēs uzvarēja pa piecām reizēm.

Tāpat UCI apstiprināja, ka Ārmstrongam būs jāatmaksā visas karjeras laikā saņemtās prēmijas par startiem dažādās sacensībās.

Līdzīgi pavēlēts rīkoties arī pārējiem dopinga skandālā iesaistītajiem riteņbraucējiem.

Kā ziņots, no 26 USADA atskaitē minētajām personām, kuras liecinājušas par sliktu Ārmstrongam, 11 bija viņa bijušie komandas biedri. Sešiem no viņiem vēlāk tika piešķirta sešu mēnešu diskvalifikācija.

Bez septiņiem tituliem «Tour de France» Ārmstrongs 1993.gadā kļuva par pasaules čempionu grupas braucienā, bet 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu individuālajā braucienā.

Ārmstrongs otro reizi savu karjeru noslēdza pagājušā gada februārī. Sākotnēji viņš no sporta aizgāja 2005.gadā, bet trīs gadus vēlāk negaidīti atgriezās, tomēr astoto reizi triumfēt «Tour de France» velobraucienā tā arī nespēja.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu