WADA: Ārmstronga ēras laikā dopingu lietoja visi (2)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Par dopinga lietošanu uz mūžu diskvalificētā ASV riteņbraucēja Lensa Ārmstronga karjeras labākajos gados riteņbraukšanā «dopingu lietoja visi», uzsvēris Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) prezidents Džons Feihijs.

Kā zināms, Starptautiskā Riteņbraukšana savienība (UCI) pirmdien oficiāli apstiprināja diskvalifikāciju, ko iepriekš Ārmstrongam piesprieda ASV Antidopinga aģentūra (USADA). Bijušajam sportistam tādējādi atņemti septiņi prestižā daudzdienu velobrauciena «Tour de France» uzvarētāja tituli. UCI ar šādu lēmumu uzsvērusi, ka Ārmstrongam nav vietas riteņbraukšanā.

UCI gan noliegusi, ka jebkādā formā būtu piesegusi Ārmstronga un citu sportistu dopinga lietošanu, kamēr Feihijs uzsvēris, ka riteņbraukšanas varasvīriem par notikušo būtu jāuzņemas atbildība.

«Bija zināms laiks, kad riteņbraukšanas kultūra sevī ietvēra dopinga lietošanu pilnīgi visos līmeņos. Par to nav nekādu šaubu. Vadībai par to ir jāuzņemas atbildība,» izteicies Feihijs. «Vai šis laiks, kad dopingu lietoja visi, ir beidzies? Šis jautājums, uzskatu, ir atklāts, bet UCI tā labā jāpieņem zināmi mēri.»

UCI paziņojusi, ka jau šīs nedēļas laikā riteņbraukšanā varētu tikt ieviestas noteiktas reformas, jo situācija, kurā Ārmstrongs netika pieķerts vairāk nekā 200 dopinga pārbaudēs, savienībai godu nedara.

Paredzams, ka UCI veiks izmaiņas sacensību aizvadīšanas sistēmā, taču lielāka skaidrība par savienības plāniem būs pēc piektdien paredzētās UCI vadības komitejas sēdes.

«Visi savāktie pierādījumi un sportistu liecības liecina, ka tolaik bez dopinga lietošanas sacensties profesionālajā riteņbraukšanā nebija iespējams,» piebilst Feihijs.

Atbildot uz plašajiem aicinājumiem uzņemties atbildību par notikušo, UCI prezidents Pets Makveids kategoriski noliedzis apgalvojumu, ka savienība mudinājusi sportistus lietot dopingu un piedalījusies notiekošā piesegšanā.

Ārmstronga rīcības piesegšanā iepriekš ticis vainots bijušais UCI vadītājs Heins Verbrugens, kurš gan izskanējušo informāciju kategoriski noraidījis. Verbrugens no amata atkāpās 2006.gadā, bet viņš joprojām ir UCI goda prezidents.

Makveids daudzu sportistu aicinājumus sodīt Verbrugenu noraidījis, sakot, ka tādējādi daudzi vēlas izmukt no pašu atbildības par dopinga lietošanu.

«Katram pašam jābūt atbildīgam par savu rīcību. Var jau visu novirzīt uz prezidentu vai kādu citu, taču vaina galu galā ir viņu pašu,» izteicies Makveids.

Ārmstrongam piemērotā soda apstiprināšanu pirmdien ar atbalstu sagaidīja visas vadošās Eiropas riteņbraukšanas nacionālās federācijas.

«Tour de France» velobraucienos Ārmstrongs triumfēja laika posmā no 1999. līdz 2005. gadam. Tieši viņš ar saviem fenomenālajiem panākumiem un stāstu par izārstēšanos no sēklinieka vēža palīdzēja atgūt riteņbraukšanas slavu, kas pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados bija zudusi daudzo dopinga skandālu dēļ, taču tagad sportista vārds ticis svītrots no riteņbraukšanas vēstures.

No 26 USADA atskaitē minētajām personām, kuras liecinājušas par sliktu Ārmstrongam, 11 bija viņa bijušie komandas biedri. Sešiem no viņiem vēlāk tika piešķirta sešu mēnešu diskvalifikācija.

Bez septiņiem tituliem «Tour de France» Ārmstrongs 1993.gadā kļuva par pasaules čempionu grupas braucienā, bet 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu individuālajā braucienā.

Ārmstrongs otro reizi savu karjeru noslēdza pagājušā gada februārī. Sākotnēji viņš no sporta aizgāja 2005.gadā, bet trīs gadus vēlāk negaidīti atgriezās, tomēr astoto reizi triumfēt «Tour de France» velobraucienā tā arī nespēja.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu