Pasaules čempions orientēšanās sportā Bertuks: Uzvaras dzimst galvā (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jan Kobach, worldofo.com

Visas uzvaras dzimst galvā un galvenais ir noticēt pašam sev, uzskata pagājušajā nedēļas nogalē pasaules čempiona titulu izcīnījušais Latvijas orientierists Edgars Bertuks.

Bertuks Šveicē notikušajās sacensībās triumfēja garajā distancē, bet vidējās distances sacensībās izcīnīja trešo vietu.

Šīs Latvijas orientieristiem bija pirmās medaļas pasaules čempionātos. Iepriekš vienīgo medaļu 1989.gadā izcīnījusi latviete Alīda Ābola, tomēr tas bijis vēl PSRS sastāvā.

«Visas uzvaras dzimst galvā, jo tādi, kas fiziski var to izdarīt orientēšanās sporta elitē ir vismaz 10-20 sportisti, tomēr uzvar tas, kurš notic pa īstam,» otrdien notikušajā preses konferencē pastāstīja Bertuks. «Pēdējais, kas man lika noticēt, ka varu triumfēt bija rīta iesildīšanās skrējiens. Sākotnēji pats biju nospraudis par mērķi 2013.gada pasaules čempionu, tomēr tad sev pajautāju: Kāpēc nemēģināt šodien?»

«Pēc tam grūtākais bija saņemties uz nākamajā dienā paredzēto garo distanci, jo sajūta bija tāda, ka viss jau izdarīts. Tomēr īstenībā pasaules čempionāts tikai sākās,» atcerējās Bertuks. «Tāpēc par garās distances trešo vietu gandarījums man ir tikpat liels, jo tās izcīnīšana nebija viegla.»

Kā pastāstīja Latvijas izlases vadītājs Jurģis Krastiņš, pirms čempionāta komandai galvenais mērķis bijis ar pilnu sastāvu kvalificēties nākamajā gadā Kolumbijā paredzētajām Pasaules spēlēm, kas beigās izdevās ar uzviju.

«Pasaules spēles organizē Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) pakļauta organizācija un tajā iekļauti sporta veidi, kas nākotnē potenciāli varētu tikt iekļauti olimpisko spēļu dalībnieku vidū. Orientēšanās šajās sacensībās nākamajā gadā būs iekļauta trešo reizi un visas reizes Latvija būs bijusi pārstāvēta ar pilnu komandu,» atklāja Krastinš.

«Orientēšanās sportam Latvijā ir lielas tradīcijas, un tas, ka tagad izdevies izcīnīt šādus panākumus, ir pieredzes un apstākļu sakritība,» izteicās Krastiņš. «Iepriekš šogad Eiropas čempionātā mums nedaudz pietrūka veiksme, tomēr jau tad bija skaidrs, ka varam pretendēt uz augstām vietām - bija jācenšas gūt augļus no ieguldītā darba.»

«Orientēšanās sportam beidzot pienācis jauns sākums,» neviltotu prieku pauda iepriekšējo gadu Latvijas labākais orientierists Mārtiņš Sirmais. «Mēs nevaram un arī nevajag no ārzemēm kopēt kā sagatavoties augsta līmeņa sacensībām, tomēr Edgars pierādīja, ka var kvalitatīvi sagatavoties arī pilnīgi pretēji.»

Pirms kāda laika Bertuks bija pametis orientēšanās sportu un pievērsies treniņiem vieglatlētikā, bet pēc tam atgriezās, gūstot iespēju kļūt par profesionāli un uzstādot augstus mērķus līdz 2013.gada pasaules čempionātam.

«Skandināviem sacensībās palika atvērtas mutes, ka esam tik spēcīgi. Arī stafetē pierādījām, ka esam vienoti šajā individuālajā sporta veidā,» teica Sirmais.

«Arī citas valstis un skatītāji juta Edgaram līdzi. Skandināvu līdzjutēji bija vien par savējiem, bet pārējās valstis - par savējiem un Edgaru,» stāstīja vēl viens Latvijas izlases dalībnieks Andris Jubelis.

Nākamajā gadā pasaules čempionāts risināsies Somijā.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu