Varšavā kautiņu dēļ aiztur gandrīz 200 futbola līdzjutējus (42)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Policija Polijas galvaspilsētā Varšavā otrdien aizturēja vairāk nekā 20 Krievijas pilsoņus, kas iesaistījās sadursmēs ar Polijas futbola līdzjutējiem pirms Polijas un Krievijas futbola valstsvienību spēles, ziņoja britu raidsabiedrība BBC. Policija šo sadursmju laikā kopumā aizturēja apmēram 180 cilvēkus.

«Krievijas dienā» iziet provokatīvā gājienā

Otrdien Krievijā bija valsts svētki - Krievijas diena. Šīs valsts futbola izlases atbalstītāji jau agrāk bija paziņojuši par kopīgu gājienu uz stadionu, ko daudzi poļi uzskatīja par provokāciju, un jau bija gaidāms, ka notikumus Polijas galvaspilsētā uzraudzīs milzīgi policijas spēki.

Padomju karaspēks Otrā pasaules kara laikā iebruka Polijā un kontrolēja to arī Aukstā kara laikā. Daudzi futbola līdzjutēji tomēr pauda cerību, ka spēle noritēs sportiskā garā.

Vairums aizturēto - vietējie

Pirmās ziņas otrdienas pievakarē vēstīja par 56 aizturētām personām, bet vēlā vakara stundā aizturēto skaits pārsniedza jau 100.

Vietējie policijas spēki vēsta, ka absolūtais vairums aizturēto ir Polijas pilsoņi - vairāk nekā 150.

Tāpat aizturēti vairāk nekā 20 Krievijas izlases atbalstītāji, kā arī pa vienam Spānijas un Ungārijas pilsonim.

Nekārtību laikā cietuši desmit policijas darbinieki.

Abu komandu A apakšgrupas otrās kārtas otrdienas mačs, kurš noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu 1:1, jau ilgstoši pirms tam iemantoja lielu vietējo drošības spēku uzmanību. Šim mačam tika piedēvēts vērienīgs vēsturiskais un politiskais konteksts. Tāpat zināms, ka abām valstīm ir ļoti nacionāli noskaņoti un vardarbīgi futbola fani.

Maskās tērpti poļi restorānā uzbrūk krieviem

Pirmās nekārtības sākās jau dienas laikā, kad aptuveni 50 maskās tērpti Polijas huligāni vienā no Varšavas centra restorāniem uzbruka Krievijas atbalstītāju grupai. Krievijas līdzjutēji apmētāti ar dažādiem priekšmetiem, tostarp dūmu svecēm.

Vēlāk Krievijas izlases līdzjutēji kuplā skaitā pa Varšavas ielām devās iepriekš saskaņotā gājienā uz stadionu. Gājienu sāka aptuveni 2000 Krievijas līdzjutēju, bet tā dalībnieku skaits laika gaitā pieauga. Gājienu pavadošie Polijas atbalstītāji izcēlās ar nemitīgām provokācijām. Poļi gājiena laikā centušies atņemt tā dalībniekiem Krievijas izlases kreklus un šalles, metot tos upē. Savukārt jau no paša gājiena sākuma tā iekšienē atskanējuši petaržu sprādzieni.

Gaisā raida brīdinājuma šāvienus

Vietām gājiena laikā vietējā policija atklāja brīdinājuma šāvienus gaisā, kad Polijas puses pārstāvji piekļuva pārāk tuvu gājiena dalībniekiem. Policijas spēki pret poļu huligāniem lika lietā ūdens metējus, bet poļi policistu virzienā meta petardes un stikla pudeles. Pēc pāris haosa pilnām minūtēm poļu atbalstītājus izdevās atvirzīt tālāk no gājiena dalībniekiem.

Tiek ziņots, ka konfliktu galvenokārt centās izraisīt aptuveni 100 cilvēku liela grupa, kurā bija abu valstu piederīgie.

Pēc tam, kad gājiens bija noslēdzies, Polijas fanu agresija turpinājās arī stadiona apkārtnē, cenšoties iekļūt apsargātajā fanu zonā un turpināt provokācijas.

Gājienu uzraudzīja vairāki tūkstoši policistu. Tas tika veikts 1,5 kilometru garumā.

Ikmēneša protesti pret Krieviju

Kā ziņots, Eiropas čempionāta laikā pret Maskavu noskaņoti vietējās partijas locekļi regulāri veic protesta akcijas. Šādas akcijas Varšavā notiek katru mēnesi, pieminot 2010.gada 10.aprīļa aviokatastrofu, kad toreizējais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, kā arī 95 citas augstākās Polijas amatpersonas un sabiedrības pārstāvji devās uz Smoļensku, lai apmeklētu netālu esošo Katiņu, kur 1940.gadā PSRS iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairākus tūkstošus poļu karagūstekņu. Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki. Avārija notika biezā miglā.

Polijā un Ukrainā notiekošo turnīru jau ilgstoši ietekmē dažādas politiskas kaislības. Tā boikotu spēļu apmeklēšanai pieteikuši Lielbritānijas un Vācijas valdību ministri, šādi protestējot pret varasiestāžu attieksmi pret ieslodzīto Ukrainas bijušo premjerministri Jūliju Timošenko.

Eiropas futbola čempionāts Polijā un Ukrainā ilgs līdz 1.jūlijam.

Komentāri (42)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu