Traģiska avārija sacensībās ASV (19)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ļoti traģiski sestdien pievakarē beigušās kādas apvidus automobiļu sacīkstes Mohaves tuksnesī Kalifornijas štatā.

Tur kāds sportists neilgi pēc California 200 sacīkšu sākuma tramplīnā zaudējis kontroli pār savu spēkratu un ielidojis skatītājos. Seši no viņiem gājuši bojā notikuma vietā, bet vēl divi miruši pēc nogādāšanas slimnīcā. Kā norāda aģentūra The Associated Press, viņu dzīvību, iespējams, būtu izdevies glābt, taču sacensības un arī negadījums noticis ļoti nomaļā vietā, līdz kurai ātrās medicīniskās palīdzības helikopteriem un automašīnām ceļā nācies pavadīt apmēram pusstundu.

Vēl divpadsmit sacensību apmeklētāji guvuši dažāda smaguma traumas un nogādāti tuvākajās slimnīcās.

"Visur bija putekļi, cilvēki kliedza, cilvēki skrēja," The Associated Press sacījis kāds fotogrāfs, kurš strādājis turpat netālu. Savukārt kāds skatītājs norādījis, ka avārijas vietā uz zemes gulējuši vairāki sadragāti cilvēku ķermeņi; daži no tiem bijuši saspiesti zem avarējušās mašīnas.

Tikmēr amatpersonas norāda, ka nelaimīgajā vietā cilvēki atradušies tikai apmēram 3 metru attālumā no trases un pa to līdz pat 160 km/h ātrumā "lidojošajiem" auto. Trases un skatītāju norobežošanai nav bijušas uzstādītas nekādas barjeras.

Par traģēdijā iesaistītā auto vadītāju arī nekas nav zināms; ziņu aģentūra vien norāda, ka viņam pēc negadījuma nācies steigšus pamest notikuma vietu, jo saniknotais pūlis viņam sācis mest ar akmeņiem.

Līdzīgas traģēdijas bijušas arī iepriekš

Kā atzīmē The Associated Press, šis nebūt nav pirmais autosporta negadījums ar tik lielu upuru skaitu ASV. Tā, piemēram, Mērilendas štatā 2008. gadā kādās nelegālās dragreisa sacensībās abi to dalībnieki zaudēja kontroli pār spēkratiem un iebrauca skatītājos, nogalinot astoņus un ievainojot piecus cilvēkus. Tiesa 22 gadus vecajam "sportistam" Darenam Bulokam piesprieda 15 gadus cietumā, bet otrs jaunietis, 20 gadus vecais Tevons Teilors, gaida savu tiesu.

Šā gada februārī kāda sieviete gāja bojā dragreisa sacensībās Arizonas štatā, kad tai trāpīja dragsteram pēc avārijas nolūzis ritenis, savukārt krietni traģiskākas izvērtās kādas labdarības dragreisa sacensības pirms trim gadiem Tenesijas štatā. Toreiz no trases izlidojušais auto nogalināja sešus un ievainoja vēl 22 cilvēkus. Automobiļa pilotam, 38 gadus vecajam Trojam Kričlijam tiesa piesprieda 18 mēnešus ilgu nosacītu sodu.

Līdzīgi negadījumi bijuši arī Latvijā

Līdzīgi negadījumi notikuši arī Latvijā. Viena no pēdējā laika avārijām, kas palikusi atmiņā, notika rallija Latvija 2007 laikā. Toreiz talsenieka Raimonda Strokša pilotētais rallija auto izlidoja no trases un ievainoja trīs cilvēkus.

Jaunāko laiku traģiskākais Latvijas autosporta negadījums ir avārija Rāceņu trasē Madonas rajonā 1999. gadā, kad neilgi pēc starta sadūrās divas mašīnas un viena no tām, palecoties uz uzkalniņa, ielidoja skatītājos, uz vietas nogalinot septiņus cilvēkus un ievainojot 27 cilvēkus. Vēlāk slimnīcā mira vēl viens negadījumā iesaistītais - kāds deviņus gadus vecs zēns.

Ja aiz raksta vajadzētu kā kopsavilkumu pasniegt tā morāli, tad šajā gadījumā tā varētu būt šāda: nekad nevajag pārvērtēt savas zināšanas attiecībā uz drošību autosacīkšu laikā un nevajag arī iztēloties sevi gudrāku par sacensību organizatoriem. Kādēļ? Tādēļ, ka pat pasaules labākajiem autosportistiem gadās nelaimes - savulaik gan Šūmahers ir sēdējis iznīcinātā formulā trases malā, gan arī seškārtējais autorallija pasaules čempions Loebs ir padzīvojies kokos.

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu