Iededz 2012.gada Londonas olimpisko spēļu uguni (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Senajā Olimpijā ceturtdien no saules stariem iedegta Londonas olimpisko spēļu uguns, kas pēc īsa ceļojuma pa Grieķiju vēlāk tiks nogādāta Apvienotajā Karalistē. Uguni tradicionāli iededza teatralizētā uzvedumā pie Hēras tempļa drupām. Sudraba lāpā uguni aizdedza, koncentrējot saules starus izliektā spogulī.

Pirmais lāpnesis bija Anglijā dzimušais Grieķijas peldētājs Spirs Džanniotis – iedegto olimpisko lāpu viņš saņēma no aktrises, kura uguns iedegšanā iejutās senās priesteres lomā. Pēc olimpiskās uguns stafetes Grieķijā lāpu 17.maijā pirmo mūsdienu olimpisko spēļu stadionā nodos Londonas olimpisko spēļu rīkotājiem. Pēdējais olimpiskais lāpnesis Grieķijā būs Ķīnas vingrotājs Li Nins, kurš iededza olimpisko uguni 2008.gada Pekinas olimpisko spēļu stadionā, kā arī Grieķijas svarcēlājs Pirs Dims.

Olimpisko uguni Olimpijā pirmo reizi aizdedza 1928.gada Amsterdamas olimpiskajām spēlēm. Savukārt olimpiskās uguns stafeti pirmo reizi ieviesa 1936.gadā nacistiskās Vācijas ideologi pirms Berlīnes olimpiskajām spēlēm, kad vairāk nekā 3000 skrējēju no Olimpijas caur Bulgāriju, Dienvidslāviju, Austriju un Čehoslovākiju mēroja 3187 kilometru ceļu līdz Berlīnei. Pēc Otrā pasaules kara olimpiskās uguns stafete kļuva par populāru un neatņemamu olimpisko spēļu sastāvdaļu.

Londonas olimpisko spēļu lāpas stafetes maršruts gandrīz aprobežosies ar Apvienoto Karalisti, citās Eiropas valstīs iegriežoties tikai Īrijas galvaspilsētā Dublinā. Olimpiskā lāpa no Grieķijas Lielbritānijā ieradīsies 18.maijā Landsendā, kas ir valsts galējais rietumu punkts. Olimpiskā uguns viesosies arī sešās salās ‒ Menā, Gērnsijā un Džērsijā, kā arī Skotijas salās Šetlendā, Orknijā un Levisa salā.

Latviju Londonas olimpisko spēļu uguns stafetē pārstāvēs sporta skolotājs no Ventspils Aivars Čaklis un aktīvu dzīves nostāju iemiesojusī Ieva Liepiņa.

Londonas olimpiskās spēles atklās Džeimss Bonds

Pirms šāgada Londonas olimpiskajām spēlēm Lielbritānijas televīzijā tiks rādīta īsfilma par britu superaģentu Džeimsu Bondu. Īsfilmu uzņems Londonas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas mākslinieciskais vadītājs Denijs Boils, bet Bondu tēlos britu aktieris Daniels Kreigs.

Īsfilmā Bonds saņems slepenu misiju no pašas karalienes, pēc tam viņš ar helikopteru tiks nogādāts līdz olimpiskajam stadionam, kurā nolaidīsies ar izpletni. Īsfilmā, kurai dots nosaukums «Ierašanās», filmējusies arī pati Lielbritānijas karaliene Elizabete II.

Semjonovas un Lūša vārdā nosauks metro stacijas Londonā

Šā gada Londonas olimpisko spēļu laikā 361 Londonas metro stacija tiks nosaukta vairāku olimpisko izcilnieku vārdos, kuru vidū ir arī divkārtējā olimpiskā čempione un basketbola leģenda Uļjana Semjonova, kā arī olimpiskais čempions šķēpmešanā Jānis Lūsis.

Semjonova tiek uzskatīta par vienu no visu laiku labākajām basketbolistēm un ir pirmā, kura, nebūdama no ASV, iekļauta ASV basketbola Slavas zālē. Semjonova ir desmitkārtējā Eiropas čempione, trīspadsmitkārtējā Eiropas kausu ieguvēja «TTT Rīga» sastāvā, kā arī divu olimpisko zelta medaļu īpašniece un trīskārtēja pasaules čempione. 18 sezonu laikā Semjonova nav zaudējusi nevienā starptautisko čempionātu spēlē.

Savukārt Lūsis ir vienīgais Latvijas sportists, kuram izdevies izcīnīt visu trīs kalumu olimpiskās medaļas - olimpisko zeltu 1968.gadā Mehiko, sudrabu 1972.gadā Minhenē un bronzu 1964.gadā Tokijā. Lūsis ir arī četrkārtējs Eiropas čempions un divkārtējs pasaules rekordists, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris.

Olimpisko leģendu karti izveidojis Londonas transporta sistēmas operators «Transport for London» («TfL»), un tās dizaineri ir Alekss Trikets un Deivids Brukss.

Malaiziete astotajā grūtniecības mēnesī startēs Olimpiādē

Malaizijas šāvēja Nura Surjani Mohameda Taibi šovasar gatavojas piedalīties Londonas olimpiskajās spēlēs, neskatoties uz drīz pēc tam gaidāmajām dzemdībām. 29 gadus vecā sportiste brīdī, kad dosies uz Londonu, būs 33. grūtniecības nedēļā. Savukārt dzemdības viņai tiek prognozētas nedaudz vairāk nekā divas nedēļas pēc Spēļu noslēguma - 2. septembrī.

«Runāšu ar mazuli pirms sacensībām: «Nekādas speršanas, esi mierīgs tikai stundu un 15 minūtes, lūdzu,»» Surjani teica intervijā aģentūrai «Reuters».

Londonas olimpiskās spēles notiks no 27.jūlija līdz 12.augustam.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu