Ulmanis cer, ka valsts uzņēmumiem ļaus finansēt "Dinamo" (82)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Hokeja kluba Rīgas "Dinamo" padomes priekšsēdētājs un mazais akcionārs, politiskās apvienības "Par labu Latviju" (PLL) līderis Guntis Ulmanis cer, ka valdība vai parlaments pieņems lēmumu, ar kuru atļaus valsts uzņēmumiem vai uzņēmumiem, kuros ir daļa valsts kapitāla, atbalstīt hokeja klubu.

(Pievienotas pēdējās divas rindkopas.)

"Šādi uzņēmumi varētu būt "Latvenergo", "Latvijas dzelzceļš" vai "Latvijas valsts meži" un citi, kuri varētu piedalīties Rīgas "Dinamo" finansēšanā. Katrā ziņā negribas zaudēt hokeja komandu. Tā ir ļoti liela vērtība Latvijas iedzīvotājiem. No emocionālā un arī izklaides viedokļa. Jo pretējā gadījumā, ja nebūs finansējuma, Rīgas "Dinamo" pastāvēšana būs apdraudēta," laikrakstam "Neatkarīgā" sacījis Ulmanis.

Ulmanis izteicies, ka ienākumi no kluba spēļu tiešraidēm televīzijām lielu peļņu nenesīs, taču viņš cer, ka parlaments vai valdība pieņems lēmumu, ar kuru atļaus valsts uzņēmumiem atbalstīt hokejistus.

Ulmanim neesot zināms, kur Latvijas Televīzija ņems līdzekļus vairāk nekā 350 000 latu vērtās licences apmaksāšanai. "Grūti spriest par otras puses iespējām piesaistīt finansējumu. Kad Kontinentālā hokeja līga (KHL) nodeva mums pārraides tiesības pārdot televīzijām savas spēles, mēs izsludinājām aptauju un nosūtījām šo piedāvājumu visām lielākajām Latvijas televīzijām," stāstījis Ulmanis. "LTV šajā aptaujā nāca ar vislabāko piedāvājumu, un, ja viņiem ir vislabākais, tad mums jau nav citu iespēju kā vien to pieņemt. Mēs nevienam neuzspiežam piedalīties šajā konkursā. Faktiski jau to dara hokeja komandas uzturēšanas interesēs, jo arī mums ir jāmaksā noteikta summa KHL. Tieši tāpēc viena no prasībām bija, lai pārraides varētu redzēt visā Latvijā, nevis, piemēram, "TV5", kas bez maksas ir uztverama Rīgā un tās apkārtnē."

Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis norādīja, ka saskaņā ar Latvijas noslēgto vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem Latvijai 2011.gadā ir jāiekļaujas tai izvirzītajā kopbudžeta deficīta mērķī, nodrošinot to 6% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Ņemot vērā sarežģīto ekonomisko situāciju Latvijā un nelabvēlīgo valsts budžeta fiskālo situāciju, ja tiks samazināta "Latvenergo", "Latvijas dzelzceļš" vai "Latvijas valsts meži" peļņas daļa (ziedojot samazināsies 2010.gada ieņēmumi), tas tiešā veidā ietekmēs 2011.gada valsts budžeta ieņēmumus un iepriekš minētā deficīta mērķa sasniegšanu.

FM atgādina, ka noteikumi par kārtību, kādā tiek noteikta un ieskaitīta valsts budžetā izmaksājamā peļņas daļa par valsts kapitāla izmantošanu, nosaka, ka minimālā dividendēs izmaksājamā peļņas daļa par 2009., 2010., 2011. un 2012. pārskata gadu valsts kapitālsabiedrībām ir 80% no attiecīgās kapitālsabiedrības tīrās peļņas, ja valsts budžeta likumā kārtējam gadam nav noteikts citādi.

Kā pastāstīja VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) pārstāvis Tomass Kotovičs, tā kā LVM ir valsts uzņēmums, kas ir tiešā pakļautībā Zemkopības ministrijai, jebkādu rīcību ar tā peļņas izmantošanu, tostarp hokeja klubu sponsorēšanu, var noteikt tikai ministrija.

Savukārt ZM pārstāve Solveiga Lazovska norādīja, ka "ministrija nav saņēmusi lūgumu sponsorēt Rīgas "Dinamo" un arī LVM šādu lūgumu nav saņēmis", līdz ar to šāds jautājums nav ticis skatīts.

Saeimas deputāte Ilma Čepāne (PS) sacīja, ka likums par uzņēmuma ienākuma nodokli jau paredz, ka lielās valsts akciju sabiedrības var ziedot "Dinamo", par to saņemot ievērojamas nodokļu atlaides. Līdz ar to valsts budžets gadā nesaņem vairākus miljonus latu.

""Dinamo" ir privāta kompānija," uzsvēra Čepāne un pauda viedokli, ka, slēpjoties aiz sporta interesēm, par sporta attīstību atbildīgās amatpersonas lielākoties domā tikai par lielo sportu, aizmirstot mazo.

Komentāri (82)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu