Naumovs stāsta par Holtu, Jučeru u.c. (22)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Volonts/TVNET

Rīgas «Dinamo» vārtsargu treneris Sergejs Naumovs netiešā veidā rūpējas par komandas vārtu drošību. Viņš gādājis par Krisa Holta un Māra Jučera spēles kvalitātēm. Sarunā ar portālu TVNET kādreizējais Latvijas valstsvienības vārtsargs stāsta par abu Rīgas kluba vārtsargu sniegumu aizvadītajā sezonā un pieskaras dažām interesantām niansēm savā arodā.

Bez liekas vilcināšanās lūdzu Sergejam novērtēt Holta un Jučera spēli aizvadītajā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonā - abi hokejisti ir ļoti būtiska «Dinamo» sastāvdaļa sekmīgam sniegumam. Labs vārtsargs mūsdienu hokejā ir vairāk nekā puse no komandas. Gan publiskajā telpā, gan hokeja līdzjutēju vidū nereti izskanējusi kritika, kas vērsta Holta virzienā. Naumovs to atspēko.

Hokejisti spēruši soli uz priekšu

«Viņi izdarīja visu, ko varēja, - nospēlēja savā līmenī. Holtam šī bija pirmā nopietnā sezona tādā līmenī, esot pirmajam vārtsargam. Ja godīgi, viņš nospēlēja pat labāk, nekā es gaidīju. Protams, sākumā bija bažas kā būs, bet regulārajā sezonā viņš nostāvēja 45 spēles. Rādītāji viņam ir starp 15 labākajiem vārtsargiem līgā. Jā, bija kļūdas un dažas neveiksmīgas spēles, taču tas ir normāli, jo visiem vārtsargiem mēdz būt tādi periodi. Holtam ir arī cienījama statistika.»

«Jučers ir jauns spēlētājs šajā līgā un šādā līmenī vispār. Viņam tika dota iespēja, un Māris to izmantoja. Šosezon viņš spēra platu soli uz priekšu savā karjerā - ļoti progresējis meistarībā. Protams, viņam bija grūtas spēles, kurās viņš nedaudz nervozēja. Spēlējot pret komandām ar lieliem vārdiem, kuras reāli cīnās par Gagarina kausu, šad un tad kaut kas arī nesanāca līdz galam, taču tas ir normāli.

Māra uzdevums šosezon bija dot atpūtu Krisam, lai viņš var gatavoties nākamajām spēlēm. Tāpat viņš veiksmīgi nāca uz maiņu. Strādājot ar viņiem, es redzu, kā abi ir progresējuši. Kopumā domāju, ka puiši nospēlēja pietiekoši labi,» uzskata Naumovs.

Abi vārtsargi krasi atšķirīgi

«Kriss ar Māri nav salīdzināmi. Viens ir draftētais spēlētājs, bet otrs komandā spēlēja otro gadu. Salīdzināt varētu Holtu ar Telkvistu, kurš «Dinamo» spēlēja pagājušajā gadā. Māris ar Krisu atšķiras krasi - tehniski, taktiski un psiholoģiski. Grūti uzreiz tā pateikt, kurš labāks, tam ir vairāki iemesli. Nevar viennozīmīgi pateikt - labāks ir «Mercedes» vai BMW,» vērtē Rīgas «Dinamo» treneris.

- Lai arī Holts ir viens no vietējās publikas mīluļiem, ir nācies dzirdēt, lasīt visnotaļ lielu - pamatotu vai nepamatotu - kritiku par viņa sniegumu. Īpaši tas attiecināms uz sezonas otro pusi. Vai varat tam piekrist?

Katrs situāciju izprot savādāk. Viens ir, ko redz treneri, vārtsargu treneri un skatītāji. Te ir vairākas puses. Uzskatu, ka viņš nospēlēja labi. Čempionātā bija padsmit spēles, kurās viņš neielaida vairāk par vieniem vārtiem. Ko tur vēl piebilst. Jā, bija pāris spēles, kurās viņš varēja labāk nospēlēt, bet te jāskatās kopumā uz katru maiņu un jāizvērtē katrs moments atsevišķi. Ja sezonas laikā aizvada 50 spēles, visas nevar nospēlēt vienādi labā līmenī.

- Kāds būtu jūsu ieteikums «Dinamo» vadībai attiecībā uz vārtsargu līniju nākamajai sezonai? Holts ar Jučeru ir spēlētāji, ar kuriem var rēķināties arī nākamajā sezonā? Vai tomēr būtu jāmeklē kas cits?

Tas nav jautājums man. Manas domas nejautātu. Komandu komplektē vadība kopā ar menedžeriem. Es trenēju tos spēlētājus, kādi ir. Varu pateikt tikai to, ka man ļoti patīk strādāt ar viņiem [Holtu un Jučeru]. Ir patīkami vērot, ar kādu attieksmi un atdevi viņi strādā treniņos. Viennozīmīgi nav iespējams pateikt, ja būtu cits vārtsargs, vai viņš būtu labāks? Katrs dara savu darbu - komplektēt sastāvu nav mans pienākums.

Jučeram ar Rīgas «Dinamo» ir spēkā līgums uz nākamo sezonu.

- Cik lielā mērā jūs ietekmējat galvenā trenera izvēli, kurš vārtsargs konkrētajā spēlē stāsies vārtos, un no kā tas atkarīgs?

Ja mums ir, teiksim, sešu spēļu plāns, tad tiek apspriests gaidāmais. Vienatnē es to neizlemju - konsultējamies savā starpā. Tas arī ir atkarīgs no spēlētāja svaiguma. Ja Kriss jūtas labi, tad spēlē viņš, ja saguris, tad nāk Māris. Jāvērtē fiziskā kondīcija, pretinieks un citas saistītas lietas. Protams, es izstāstu savas domas ar argumentiem un tad kolektīvi izlemjam. Izvērtējam visus plusus un mīnusus - nav bijis tā, ka Peka [Rautakallio] man nepiekristu.

- Vai spēles dienā ir iespējams just: šodien ir viņa diena! Ir to iespējams nolasīt hokejista acīs vai kā citādi sajust?

To tā nevar noteikt. Atkarīgs, kā spēlētājs ieiet spēlē. Pirms mača gan ir iespējams pateikt, vai spēlētājs nav «sadedzis». Mēs visi labi zinām, uz ko katrs no viņiem ir spējīgs. Viņi ir profesionāļi, ar savu pieeju, kā gatavoties spēlei. Cits pirms spēles grib izgulēties, cits pastaigāties, cits pabūt vienatnē ar sevi. Pēc savas pieredzes zinu, ka pirms katras spēles sajūtas ir citādākas.

- Kādreiz teica, ka labs vārtsargs ir puse no komandas. Taču mūsdienu hokejā šī loma ir augusi. Nu jau saka, ka vārtsargs ir 70% no komandas. Kā jūs vērtējat šādus apgalvojumus?

Jāsaka, ka tā ir. Gadās, ka vārtsargs var izšķirt spēles likteni vienatnē. Domāju, ka mūsdienās vārtsarga loma komandā ir vairāk nekā 50 procenti.

Nobeigumā Sergejs uzteica Rīgas «Dinamo» pretinieka Gagarina kausa izcīņas izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā Ņižņijnovgorodas «Torpedo» vārtsargu Vitāliju Kovaļu, kurš aizvadījis lielisku sēriju.

Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu