Iegūstot PČ rīkošanas tiesības, Latvija sola jaunu halli atklāt jau 2011.gadā (10)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iegūstot tiesības rīkot 2014.gada pasaules hokeja čempionātu, Latvija jaunu halli sola atklāt jau 2011.gadā, teikts Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) mājaslapā publicētajā prezentācijā.

Trīs mēnešus pēc Soču olimpiskajām spēlēm paredzētajā pasaules čempionātā, galvenā halle Latvijā būtu "Arēna Rīga" ar 10 300 skatītāju vietām, bet mazā halle būšot astoņu kilometru attālumā no "Arēna Rīga" ar 8000 skatītāju vietām.

Jau ziņots, ka šodien Latvija un pārējās kandidātes Baltkrievija, Ukraina un Ungārija prezentē savas kandidatūras. Uz to ieradies arī Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK). No kandidātēm iepriekš čempionāts rīkots tikai Latvijā, kur sacensības norisinājās 2006.gadā - neilgi pēc Turīnas olimpiskajām spēlēm. Arī toreiz čempionāta galvenā halle bija "Arēna Rīga", bet spēles notika arī "Skonto" hallē, kas tika speciāli pielāgota pasaules čempionāta norisei.

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans uzskata, ka vienīgās nopietnās konkurentes uz čempionāta rīkošanu ir Latvija un Baltkrievija, bet Ungārijai un Ukrainai cerību faktiski neesot.

Balsojums par čempionāta rīkotājiem plānots piektdien, 8.maijā.

Jau ziņots, ka Lipmans gatavs rīkot čempionātu, neraugoties uz Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) pausto par valsts nespēju finansiāli atbalstīt pasaules čempionāta hokejā. Kā norādīja Lipmans, pēc Ministru prezidenta paziņojuma viņš sācis apsvērt Latvijas kandidatūras atsaukšanu, atceroties to, ar kādām pūlēm izdevies sarīkot čempionātu vēl 2006.gadā.

Tomēr neatteikties no ieceres par sacensību rīkošanu viņu pamudinājusi saruna ar Rīgas mēra amata kandidātu Aināru Šleseru (LPP/LC), kuras laikā Šlesers garantējis pašvaldības atbalstu gadījumā, ja viņš tiks ievēlēts Rīgas domē.

Šlesers sarunā ar Lipmanu ir sniedzis garantiju - gadījumā, ja viņš kļūs par Rīgas mēru, galvaspilsētā tiks uzbūvēta vēl viena hokeja halle, kas ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem, lai Latvija varētu pretendēt uz 2014.gada hokeja čempionāta sarīkošanu Rīgā, informēja Šlesera pārstāvis Ģirts Dripe.

"Tā kā valdība tuvredzīgi krīzes iespaidā nav gatava sniegt nekādas garantijas čempionāta sarīkošanai, es Kirovam Lipmanam esmu apsolījis - ja kļūšu par mēru un čempionāts notiks Latvijā, halle tiks uzbūvēta. Turklāt vēlos uzsvērt, ka tas nenotiks par pašvaldības budžeta līdzekļiem, bet gan par privāto investoru naudu," norāda Šlesers.

Šlesers uzskata, ka potenciāli jaunā halle varētu atrasties vietā, kur tagad atrodas sporta manēža.

Kā informēja Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne, premjers 13.martā parakstījis vēstuli Starptautiskajai Hokeja federācijai. Vēstulē uzsvērts, ka "Latvijas valdība principiāli atbalsta jaunas multifunkcionālas halles ar 7000-8000 skatītāju vietām celtniecību Rīgā, bet šī brīža ekonomiskās situācijas skatījumā tās finansēšana no valsts budžeta līdzekļiem nav iespējama".

Šī ir vienīgā reize, kad valdības vadītājs līdz šim paudis viedokli par 2014.gada pasaules hokeja čempionāta iespējamu rīkošanu Latvijā. Nekādu citu individuālu publisku paziņojumu par čempionāta rīkošanu nav bijis. Līdz ar to ir neizprotama un nepamatota Lipmana pozīcija, atsaucoties uz kādu premjera paziņojumu ar viennozīmīgi noraidošu saturu, sacīja Krapāne.

Dombrovskis uzsvēris, ka šī brīža ekonomiskajā situācijā sniegt publiskus solījumus par jaunas hokeja halles būvniecības finansēšanu būtu tikpat bezatbildīgi, cik kategoriski noraidīt to, ka turpmāko piecu gadu perspektīvā Latvija valsts jebkādā veidā iesaistīsies hokeja čempionāta atbalstīšanā. Kā zināms, Latvijā hokejs ir viens no vispopulārākajiem sporta veidiem, kas apvieno simtiem tūkstošus atbalstītāju. Tieši tādēļ Ministru prezidents uzskata, ka pret pasaules čempionāta hokejā organizēšanu jāizturas ar visaugstāko atbildības pakāpi, bez populistiskiem paziņojumiem un politiskas retorikas.

Jaunu trumpi cīņā par čempionāta rīkošanu izspēlējusi Baltkrievija - ja tai tiks piešķirtas organizatoru tiesības, tad čempionāta laikā uz trīs nedēļām valstī tiks ieviests bezvīzu režīms, sociālajā komunikācijas tīklā "Twitter" raksta laikraksta "Diena" žurnālists Māris Zembergs.

Šogad pasaules čempionāts hokejā notiek Šveicē. 2010.gadā turnīru rīkos Vācija, 2011.gadā pasaules labākie hokejisti pulcēsies Slovākijā, 2012.gadā - Somijā, bet 2013.gadā pasaules čempionāts norisināsies Zviedrijā.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu