Krievijas slavenākajā kūrortpilsētā Sočos - mēra vēlēšanas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas slavenākajā kūrortpilsētā - Sočos vakar aizvadītas mēra vēlēšanas. Tām pievērsta liela uzmanība. Uz spēles likti gan miljardi dolāru, kas jāiegulda 2014. gada Ziemas Olimpisko spēļu norises vietā, gan arī Krievijas reputācija.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem uzvaru guvis valdošās partijas "Vienotā Krievija" kandidāts, mēra pienākumu izpildītājs Anatolijs Pahomovs.

Soču mēra vēlēšanas tika uzskatītas par Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva režīma demokrātijas pārbaudes stundu. Medvedevs paziņojis, ka 2014. gada Ziemas olimpisko spēļu pilsētas mēra vēlēšanas stiprinās Krievijas demokrātiju. Taču divi galvenie opozīcijas kandidāti norāda, ka Kremļa atbalstītais Soču mēra amata kandidāts Anatolijs Pahomovs cīnījies negodīgā veidā. Viņš esot aizliedzis politiskās opozīcijas reklāmas plakātus un liedzis opozicionāriem uzstāties televīzijā.

"Jāatzīst, ka kampaņas laikā nepieredzēti daudz tika izmantoti administratīvie resursi. Kandidātiem bija liegts pat par naudu uzstāties TV un radio. Šīs nevar uzskatīt par brīvām un demokrātiskām vēlēšanām," saka opozīcijas kandidāts Jurijs Dzaganija.

2014. gada Olimpiskās spēles Krievijas slavenākajā kūrortpilsētā ir Vladimira Putina lolojums. Tam valsts atvēlējusi sešus miljardus ASV dolāru. Kā norād analītiķi, šī iemesla dēl bijušais prezidents, tagad premjers Vladimirs Putins, nekādā gadījumā neļautu pie varas nākt opozīcijai.

Par Soču pilsētas atslēgām sākotnēji cīnījās 26 kandidāti, ieskaitot populāru balerīnu un multimiljardieri, mediju magnātu, kuru britu policija vēlas nopratināt Londonā noslepkavotā bijušā VDK aģenta Aleksandra Ļitviņenko lietā. Taču mēra vēlēšanās atļāva piedalīties tikai sešiem kandidātiem. Vēlēšanu komisijā noraida kritiku, ka kandidāti atsijāti pretlikumīgi un norāda, ka cīņa par Soču mēra krēsla vietu ir solis pretī attīstītai pilsoniskajai sabiedrībai Krievijā. Pilsētu mēri ir vieni no retajiem politiķiem, kurus vēl ievēl tiešās vēlēšanās. Piemēram, reģionu gubernatorus ieceļ un atlaiž Kremlis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu