Latvijas sportistu veselības problēmas visbiežāk saistītas ar pārslodzi (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Biežākais profesionālu sportistu veselības problēmu cēlonis saistīts ar cīpslu un muskuļu pārslodzēm, tas konstatēts 100% pacientu, liecina Traumatoloģijas un ortopēdijas privātklīnikas „Orto” ārstu pieredze sportistu aprūpē. Savukārt izplatītākās traumas ir meniska bojājumi (90%), priekšējās krusteniskās saites bojājumi (30%) un pleca traumas (45%).

Neskatoties uz dažādu sporta veidu specifiku, tieši pārslodze ir Latvijas sportistu problēma numur viens, apliecina Traumatoloģijas un ortopēdijas privātklīnikas „Orto” ārstu pieredze, ilgstoši sadarbojoties ar Latvijas Olimpisko vienību un konsultējot Latvijas labākos sportistus.

„Ārsta darbs ar profesionālu sportistu atšķiras no darba ar citiem pacientiem ar to, ka sportistiem ir daudz nopietnāka attieksme pret savu veselību, jo no tās tieši atkarīgi viņu profesionālie sasniegumi. Tādēļ ārstēšanās laikā sportisti ir daudz uzmanīgāki, rūpīgāk ieklausās ārsta ieteikumos, it sevišķi pēcoperācijas rehabilitācijas laikā, kas sportistiem ir intensīvāka,” atklāj Traumatoloģijas un ortopēdijas privātklīnikas „Orto” valdes loceklis un traumatologs ortopēds Andrejs Peredistijs.

„Sportistam ar organisma pārslodzi un traumām jārēķinās. Citādi šādu profesiju nemaz nevar izvēlēties. Protams, tiek domāts par drošību un izmantoti dažādi aizsarglīdzekļi, tomēr, piemēram, motosportā ātrums un slodze nepārtraukti palielinās. Līdz ar to pieaug traumēšanās iespējas. Sacensībās svarīgākais ir rezultāts, par veselību tiek domāts tikai pirms vai pēc tām. Dakārā esmu braucis ar lauztām abām potītēm, kuru ārstēšanai pievērsos tikai pēc sacensību finiša. Var teikt, profesionālam sportistam nozīmīgākā ir traumu seku ārstēšana. Pati trauma tiek apārstēta tikai tik daudz, lai var turpināt sacīkstes, tādēļ pārslodze un ielaistas traumas sportā ir raksturīgi,” stāsta motosportists Jānis Vinters.

Kopš Traumatoloģijas un ortopēdijas privātklīnikas „Orto” pirmsākumiem 2002. gadā klīnikas ārsti Andrejs Peredistijs, Jānis Viļums un Vitolds Jurkevičs strādājuši ar dažādu sporta veidu pārstāvjiem. Privātklīnikā ārstēti un konsultēti Latvijas hokejisti, futbolisti, volejbolisti, basketbolisti, motosportisti, šķēpmetēji, vingrotāji, svarcēlāji, alpīnisti un kamaniņu braucēji.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu