LSKA vaino Ščerbatihu iespējamā dopinga lietošanas slēpšanā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Divkārtējais olimpisko spēļu medaļnieks svarcelšanā Viktors Ščerbatihs pagājušā mēneša nogalē nav ieradies uz Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) dopinga pārbaudēm, kas būtībā nozīmē, ka viņa organismā ir kādas aizliegtās vielas, šādu viedokli otrdien pauda Latvijas Svarcelšanas klubu apvienības (LSKA) valdes priekšsēdētājs Aivars Ritenieks.

Sporta medicīnas valsts aģentūras Antidopinga nodaļas vadītāja vietas izpildītājs Gatis Berķis šādu informāciju gan īpaši nekomentēja, jo, tā kā pārbaudes veica WADA, Berķim šobrīd trūkstot sīkākas informācijas. Viņš gan norādīja, ka pēc vienas neierašanās uz pārbaudi nekādas nepatīkamas sekas vēl nerodas.

Pēc trešā brīdinājuma - diskvalifikācija

«Katram sportistam katru dienu jānorāda viena stunda, kur viņš atradīsies, lai viņu varētu apmeklēt dopinga kontrolieri. Ja sportists tajā brīdī nav uz vietas, tad ļaunākais, kas var notikt, ir brīdinājums. Pēc trešā brīdinājuma tiek piemērota diskvalifikācija, taču pēc pusotra gada brīdinājumi dzēšas,» teica Berķis.

Tikmēr Ritenieks uzsvēra, ka LSKA neuzņemas nekādu atbildību šajā jautājumā.

«Visa atbildība guļas uz Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) un tās prezidentu Aldonu Vrubļevski, kas nodrošina Ščerbatiha startu starptautiskās sacensībās,» izteicās Ritenieks.

«Esmu pārsteigts, kāpēc Ščerbatihs vēl saņem finansējumu no valsts un sponsoriem.»

LOK speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Āķe-Vīksne gan norādīja, ka LOK šajā jautājumā neko nevar komentēt, jo Ščerbatihs iekļauts Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) B sastāvā vasaras sporta veidos. Tomēr arī LOV sīkākus komentārus nesniedza, savukārt norādot, ka šajā jautājumā sīkāka informācija meklējama pie Berķa.

Šī nav pirmā reize, kad LSKA cenšas iesaistīties konfliktos ar Ščerbatihu un LOK. Pagājušā gada maijā LSKA vainoja Vrubļevski iespējamu dopinga pārkāpumu piesegšanā.

Jau vairākus gadus Latvijā ir divas biedrības, kuras vēlas būt atbildīgas par Latvijas svarcelšanu - starptautiski atzītā LSKA ar Ritenieku un Latvijas Svarcelšanas federācija (LSF), kuru izveidojis Ščerbatihs. Konflikta dēļ pagājušā gada Eiropas čempionātā Latvijas sportistus sacensībām pieteica LOK.

«Paziņojām Starptautiskajai Svarcelšanas federācijai (IWF) un Eiropas Svarcelšanas federācijai (EWF), ka neuzņemamies par šiem sportistiem atbildību dopinga lietošanā, jo viņi nepilda statūtus un nav biedri,» toreiz stāstīja Ritenieks. «Tomēr Vrubļevskis norādīja, ka nedrīkstam to darīt, līdz ar to noprotams, ka mums jāpiesedz šo sportistu dopinga lietošana.»

«Viņi nepilda saistības. Savukārt Vrubļevskis izteicās, ka mēs metam ēnu pār viņiem kā iespējamiem dopinga lietotājiem,» stāstīja Ritenieks. «Mēs negribam mest uz viņiem ēnu, bet tikai sakām, ka šie sportisti nekontaktē ar mums. Vrubļevskis teicis, ka par šiem sportistiem var ziņot viņam, tātad viņš viņus piesedz,» pagājušā gada maijā stāstīja Ritenieks. «Mēs esam atzītā federācija un strādājam jau astoņus gadus, tāpēc nevaram uzņemties par viņiem atbildību. Vrubļevskis grib, lai mēs uzņemamies atbildību par ķēķi, bet viņš - par dzintara istabu.»

Ščerbatiham interesējot tikai nauda

Savukārt, runājot par Ščerbatihu, Ritenieks toreiz teica, ka sportistam interesē tikai nauda, nevis svarcelšanas attīstība Latvijā.

Jau vēstīts, ka Ščerbatihs traumas dēļ nepiedalījās pagājušā gada novembrī notikušajā pasaules čempionātā, kas bija viena no divām atlases sacensībām uz šā gada Londonas olimpiskajām spēlēm.

Pēdējā iespēja kvalificēties Londonas Olimpiādei būs aprīlī paredzētajā Eiropas čempionātā.

2004.gada Atēnu olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs un 2008.gada Pekinas olimpisko spēļu bronzas godalgas laureāts svara kategorijā virs 105 kilogramiem Ščerbatihs nozīmīgākajās sacensībās augstus rezultātus nav sasniedzis jau kopš Pekinas olimpiādes.

2010.gada pasaules čempionātā viņš palika bez rezultāta, jo grūšanā nespēja stieni pacelt nevienā no trijiem mēģinājumiem, bet 2009.gada pasaules čempionātu sportists nepabeidza traumas dēļ. Tikmēr Eiropas čempionātos Ščerbatihs nav startējis kopš 2008.gada.

Pagājušā gada aprīlī mūžībā aizgāja Ščerbatiha māte Tatjana, kas vienmēr bija sportista kvēlākā fane un allaž apmeklēja visas dēla sacensības. Mātes veselības problēmu dēļ Ščerbatihs nestartēja pagājušā gada Eiropas čempionātā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu