Dambis: Pēdējās dienas Dakārā bija ļoti grūtas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas elektropiedziņas automašīnai «OSCar eO» pēdējās dienas Dakāras rallijreidā bijušas ļoti smagas, tomēr sportisti ir ārkārtīgi priecīgi par finiša sasniegšanu.

Kā ziņots, «OSCar eO» automašīnu sacensībās vadīja Māris Saukāns un Andris Dambis. Tā kļuva par pirmo elektromašīnu, kas veikusi Dakāras rallijreidu.

Otrajā sacensību nedēļā sportistiem piecas naktis pēc kārtas nācās pavadīt tuksnesī, jo viņi nespēja laicīgi finišēt.

«Pēdējās dienas bija ļoti grūtas. Tagad esam attapušies un cenšamies sakārtot pa plauktiņiem visus piedzīvojumus, kas gan vēl nav izdevies,» intervijā Latvijas Televīzijai (LTV) izteicās Dambis. «Tāpēc paņemšu kādas nedēļas atvaļinājumu, lai saprastu, ko darīt tālāk. Ir tik daudz jaunu iespaidu, atziņu.»

Foto: oscareo.lv

«Rallijreidā automašīnai strādāja visas lietas, ko bijām mājās ieplānojuši, un tagad zinām, kas vēl jāuzlabo. Mūsu mērķis ir pamazām Latvijā ražot lietas, kas nepieciešamas hibrīdautomašīnām,» Dambis nedaudz ieskicēja nākotnes plānus.

«Šī bija smagākā Dakāras rallijreida trase, kādu bijām piedzīvojuši, un tas radīja papildu grūtumu mašīnai. Tāpēc bieži vien mums nācās braukt pa nakti,» teica mašīnas autors. «Braucām aiz vairāk nekā simts mašīnām, un bezceļš bija izbraukāts vēl vairāk. Tomēr nedrīkstējām padoties un izcīnījām šo vietu.»

«Nakti pavadīt tuksnesī nav tik traki. Šeit bija silts, var pagulēt kādu laiku smiltīs, tomēr gulējām tikai tad, kad bija bezizeja redzamības ziņā un nesapratām, kur tālāk jābrauc,» atcerējās Dambis. «Tad pagaidījām un vai nu tālāk braucām citu mašīnu kompānijā, vai arī pēc mēness uzlēkšanas vai pirmajiem saules stariem.»

Foto: oscareo.lv

Dambis pastāstīja, ka ar elektrisko automašīnu pagaidām Dakāras rallijreidā nevar sasniegt augstas vietas, jo pārāk smagi ir tās akumulatori. Savukārt ar parasto «OScar» automašīnu Dambis par augstām vietām nevēlētos cīnīties, jo tas ir pārāk bīstami.

«Ar parasto «OScar» automašīnu divdesmitniekā Dakārā varētu iebraukt, tomēr tas ir ļoti bīstami un dārgi, bet mēs vienmēr vēlamies atgriezties Rīgas lidostā un tikt sagaidīti,» uzsvēra sportists un inženieris.

Kā ziņots, Dakāras rallijreida noslēguma kopvērtējumā Saukāns/Dambis ierindojās priekšpēdējā, 77.pozīcijā, bet otra «Team Latvia» vieglā automašīna ar krievu Antonu Grigorovu un latvieti Aināru Princi izstājās pēdējā, 14.posmā.

«Team Latvia» vēl pirms Dakāras rallijreida paziņoja, ka izcīnītā vieta šoreiz nav svarīga, jo galvenais uzdevums bija pārbaudīt smagos apstākļos unikālo «OSC eO» un sasniegt finišu.

Jau ziņots, ka šogad Dakāras sacensībās, ko pamatoti uzskata par sarežģītāko un grūtāko pārbaudījumu autosporta gada kalendārā, automobiļu klasē ātrākais bija franču sportists Stefans Peterhansels. Viņam tā kopumā bija jau desmitā uzvara sacensībās, jo iepriekš bija izcīnītas sešas uzvaras ar motociklu un trīs pie auto stūres. Motobraucēju vidū nepārspējams bija francūzis Sirils Desprē, savukārt smago auto kategorijā, kur KAMAZ šogad nespēja dominēt, uzvaru izcīnīja holandietis Žerārs Derojs.

Rallijreids no 1979. līdz 2007. gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, kur vairumā reižu finišēja Senegālas galvaspilsētā Dakārā un tādējādi ieguva Dakāras rallijreida nosaukumu. 2008.gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, bet kopš 2009.gada tas tiek aizvadīts Dienvidamerikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu