Siguldas trase gaida sacīkstes

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Šodien ar Nāciju kausa izcīņu un Suzuki izaicinājuma kausu Siguldas kamaniņu un bobsleja trasē sācies Pasaules kausa devītais un pēdējais posms kamaniņu sportā. Aktīva gatavošanās šim notikumam sākās jau pirmdien, un turpmākās dienas parādīs, cik veiksmīgi tā izdevusies.

"Tā kā pirmais sals iestājās 20. janvārī, laikus sākām domāt par ledus kvalitāti. Siltais un mitrais laiks rudenī un arī ziemas sākumā nenāca par labu, bet šobrīd ar laika apstākļiem viss ir kārtībā un trase ir gana ātra. Šodienas treniņā, piemēram, Armīns Cēgelers (Turīnas olimpisko spēļu zelta medaļas ieguvējs – I. U.) braucienu veica 49,4 sekundēs, kas ir ļoti labs rezultāts," vakar Neatkarīgās apciemojuma laikā sacīja Siguldas kamaniņu un bobsleja trases direktors Dainis Dukurs.

Kā zināms, jo ārā lielāki mīnusi un cietāks ledus, jo ātrāk slīd kamanas. Rezultātus lielā mērā iespaido arī kvalitāte. Ledus meistars Mareks Mezencevs skaidroja, ka trases seguma sagatavošana ik dienu aizņem trīs stundas – tas parasti tiek darīts no rītiem. Pa dienu darba apjoms nav tik liels, proti, trases noliešana ar ūdeni pirms katras jaunas treniņgrupas nodarbībām aizņem aptuveni pusstundu. "Ikdienā trasē strādā desmit cilvēku, uz sacensībām parasti ir vairāk – šogad būsim piecpadsmit," sacīja M. Mezencevs. Ledus sagatavošana notiek šādi: vispirms trase tiek iztīrīta, proti, izslaucīta ar slotu.

Ja parādījušies grubuļi vai citi negludumi, tos noskrāpē nost. Visbeidzot uz šādi sagatavota pamata lej ūdeni. Ledus temperatūru trasē kontrolē ar datora palīdzību.

"Daudzi sportisti atbrauc šurp pēc starta salīdzinoši vieglajās Īglsas un Vinterbergas trasēs, kur bija silts laiks, un saprot, ka šeit sākas nopietna braukšana. Trase pati par sevi ir gana sarežģīta, ledus – ciets, viens otrs arī nokrīt. Šeit ir riktīgi jāstrādā," atzina D. Dukurs.

Jācer, ka šajā posmā izdosies izvairīties no iepriekšējā sezonā piedzīvotā, kad Pasaules kausa posmā Siguldā, kas notika novembrī, sliktas ledus kvalitātes dēļ kungu sacensībās netika ieskaitīti pirmā brauciena rezultāti. Kā skaidroja D. Dukurs, kamaniņu sportā rezultātus mēra līdz sekundes tūkstošdaļai, un, ja rezultāti sāk pārlieku atšķirties, sacensības zaudē savu jēgu. "Šogad tā nevajadzētu būt, jo laiks ir labs," sprieda D. Dukurs, gan piebilstot, ka pilnīgi droši neko iepriekš paredzēt nevar.

Vakar sportisti aizvadīja oficiālos treniņbraucienus, kuri nebūt nav mazsvarīgi. Neatkarīgās sastaptais Juris Šics, kurš trešo sezonu brauc divnieka ekipāžā kopā ar brāli Andri, vēl tikai gatavojās treniņbraucieniem – pirms tam līdz galam jāsakārto kamanas. "Mājas trasē vienmēr grūtāk startēt, jo ir liela atbildības izjūta, bet pagaidām nekāda satraukuma nav," atzina J. Šics. Viņam laika apstākļi esot pa prātam, tomēr, kā bilda sportists, tie nepiedod kļūdas. "Siltākā laikā kļūdas neatstāj tik lielu iespaidu uz rezultātu kā aukstā laikā, kad mazākais misēklis ir ļoti jūtams," teica J. Šics. Kamanām viņš sagatavoja slieces, proti, ņemot talkā smilšpapīru, likvidēja skrāpējumus un tā sauktās trepes.

Smaidīgi un apmierināti ģērbtuves pameta vācu sportisti Patriks Laitners un Aleksandrs Rešs, kas nesen divnieku konkurencē uzvarēja pasaules čempionātā. Kā sacīja P. Laitners, treniņos ļoti labi izdevies otrais brauciens un, ja sacensībās šo laiku vēl uzlabotu, tad sportisti sacīksti uzskatītu par izdevušos. Abi sportisti mitinoties viesnīcā Sigulda un brīvajos brīžos labprāt pastaigājoties pa pilsētu, pasēžot kādā bārā pie alus kausa. Esot paspējuši arī līdz Gaujai aizstaigāt. "Jauka pilsēta, kurā mīt jauki cilvēki," rezumēja A. Rešs, piebilstot, ka ļoti gribētu apskatīt Rīgu.

D. Dukurs zināja teikt, ka kopumā Siguldā ieradušies vairāk nekā 80 sportistu no 12 valstīm, tostarp visi spēcīgākie. "Šis pasākums nes savu labumu arī pilsētai. Ja sabrauc vismaz 200 cilvēku un atstāj šeit savus līdzekļus, mēs varam tikai priecāties," sacīja trases saimnieks.

SIA Auto Īle un Herbst grāmatvede Ruta Mošenkova stāstīja, ka katru gadu vismaz pāris atbraukušās delegācijas izīrē transportu un arī šis gads neesot izņēmums. Spēkratus iznomājuši amerikāņi, itālieši, vācieši un arī mūsu sportisti. Labi veicas arī viesnīcai Sigulda, kur aizņemti pilnīgi visi numuri.

Neatkarīgās aptaujāto iedzīvotāju vairākums atzina, ka sacensības apmeklēs un galvenokārt jau tāpēc, lai justu līdzi Latvijas sportistiem. "Savējie jāatbalsta, tādēļ kopā ar ģimeni dosimies vērot sacīksti un ar skaļu balsi uzmundrināt mūsējos," sacīja Siguldas iedzīvotāja Elita.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu