XX Ziemas olimpiskās spēles atklātas (37)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Itālijas prezidents Karlo Adzeljo Čampi piektdien Turīnas olimpiskajā stadionā oficiāli pasludināja XX Ziemas olimpiskās spēles par atklātām. Līdz ar to ir dots starts Olimpiādei, kurā piedalīsies vairāk nekā 2500 sportisti.

XX Ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Olimpisko uguni piektdien iededza leģendārā itāliešu distanču slēpotāja Stefānija Belmondo. 36 gadus vecā Belmondo sportistes karjerā izcīnīja desmit olimpiskās medaļas - divas no tām zelta.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge atklāšanas ceremonijā aicināja visus sportistus būt godīgiem un ievērot olimpiskos ideālus.

"Pasaulei šobrīd vajag mieru, iecietību un brālību," saka Roge. "Olimpisko spēļu vērtības to mums var dot. Lai Olimpiāde notiek mierā, patiesā olimpiskā garā."

Līdz ar to tika dots starts Olimpiādei, kurā piedalīsies vairāk nekā 2500 sportisti. 17 dienu laikā sportisti sacentīsies 15 sporta veidos - kalnu slēpošanā, biatlonā, bobslejā, distanču slēpošanā, kērlingā, daiļslidošanā, frīstailā, hokejā, kamaniņu sportā, ziemeļu divcīņā, šorttrekā, skeletonā, tramplīnlēkšanā, snovbordā un ātrslidošanā.

Foto: AP

Pirmo reizi olimpisko spēļu vēsturē Olimpisko karogu stadionā ienesa astoņas sievietes - viņu vidū bija arī leģendārā aktrise Sofija Lorēna, Čīles rakstniece un aktīviste Isabela Allende, Kenijas vides aizstāve Vangari Maatai, aktrise un ANO Bērnu fonda UNICEF vēstniece Sjūzana Sarandona, Kambodžas cilvēktiesību aktīviste Somālija Mama, kā arī trīs olimpiskās medaļnieces - kādreizējā barjerskrējēja Navala el Mutavakela, Itālijas distanču slēpotāja Manuela di Čenta un Mozambikas skrējēja Marija Mutola.

Sportistu vārdā zvērestu nodeva itāliešu kalnu slēpotājs Džordžo Roka, kurš tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem favorītiem uz uzvaru slalomā.

Atklāšanas ceremonija bija vairāk kā divu stundu ilgs šovs, kura vadmotīvs - "Rhythm, Passion and Speed" [Ritms, kaisle un ātrums"].

Ceremonijas sākumā uz lielajiem video ekrāniem varēja vērot nelielu atskatu uz iepriekšējām Ziemas olimpiskajām spēlēm, bet pēc tam sākās arī svinīgā daļa.

To tehno dejas ritmā ievadīja skrituļslidotāji, no kuru ķiverēm laukā šāvās liesmas, dejotāji, akrobāti un skeitbordistis, kas kopā atspoguļoja olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas motīvu.

Viens no atbildīgākajiem brīžiem dzīvē bija kādreizējai modelei Karlai Bruni, kurai vajadzēja svinīgi atnest Itālijas karogu. Deviņgadīgās Eleonoras Beneti izpildītās Itālijas himnas laikā karogs tika pacelts, un līdz ar to sākās Olimpiādes dalībvalstu parāde.

Jau ziņots, ka Latvijas karogu atklāšanas ceremonijā nesa hokeja izlases vārtsargs Artūrs Irbe.

Pēc parādes vairāki brīvprātīgie, uzvelkot zilas, zaļas, dzeltenas un rozā drēbes, izveidoja tramplīnlēcēju. Šis izveidotais tramplīnlēcējs, skatītāju ovāciju pavadīts, lēnām "ieskrējās", "izlēca" un "piezemējās".

Milzīgas Dantes Aligjēri "Dievišķās komēdijas" grāmatas lasīšana, ko veica 80 gadus vecais aktieris Džordžio Albertaci, iesāka ieskatu Itālijas vēsturē, kas noslēdzās ar mūsdienām - itāļu lepnuma "Ferrari" F-1 mašīnas izbraukšanu stadionā.

Pēc Olimpiskās uguns iedegšanas, ko veica leģendārā itāliešu bijusī distanču slēpotāja Stefānija Belmondo, ar Džona Lenona dziesmas "Imagine" vārdiem uz mieru un saticību pasaulē aicināja Joko Ono. Pēc tam "Imagine" izpildīja arī Pīters Gabriels.

Savukārt atklāšanas ceremonijas svinīgās daļas kulminācija bija leģendārā opertenora Lučāno Pavaroti uzstāšanās - viņš izpildīja pasaulslaveno āriju "Nessun Dorma" no Džakomo Pučini operas "Turandota".

Komentāri (37)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu