Ko Latvijai ielozēs Šveices kūrortā? (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien pulksten 13 pēc Latvijas laika Šveices kūrortpilsētā Montrē notiks 2008. gada Eiropas futbola čempionāta kvalifikācijas grupu izloze. Uz šo ceremoniju ieradīsies nacionālo izlašu galvenie treneri, aptuveni 700 uzaicināto viesu un 300 žurnālistu no 40 valstīm.

2008. gada Eiropas futbola čempionāts risināsies divās valstīs: Šveicē un Austrijā. Priekšsacīkšu grupu izlozes sarīkošanu uzņēmās šveicieši, uzaicinot visus uz kūrortpilsētu Montrē. Šodien šī gleznainā vieta Ženēvas ezera krastā kļūs par Eiropas futbola epicentru, jo tajā sapulcēsies nacionālo izlašu galvenie treneri (brauciens uz šādām izlozēm ietilpst viņu pienākumos), kā arī nacionālo futbola federāciju vadītāji. Izlozes ceremonija tiks translēta vismaz 62 televīzijas kanālos, un to skaitā ir TV kompānijas no Ķīnas, Fidži, Taizemes, Makao un Malaizijas. Jau paziņots, ka pati svarīgākā procedūra – bumbiņu vilkšana no stikla traukiem – ilgs tikai 16 minūtes. Nozīmīga loma šajā procesā būs atvēlēta diviem pazīstamiem futbolistiem no abām Eiropas čempionāta rīkotājvalstīm – šveicietim Štefanam Šapuizā un austrietim Andreasam Hercogam.

Pirms izlozes visu 50 valstu izlases ir sadalītas septiņos grozos atkarībā no iepriekšējos divos kvalifikācijas turnīros (pirms 2004. gada Eiropas un pirms 2006. gada pasaules čempionāta) sasniegtajiem rezultātiem. Šajā ziņā vienīgais izņēmums ir Grieķijas izlase, kas kā pašreizējā Eiropas čempione ir izlikta pirmajā jeb spēcīgāko komandu grozā. Pēc pēdējo ciklu rezultātiem tādas futbola lielvalstis kā Vācija, Itālija un Spānija spiestas samierinātas ar atrašanos otrajā grozā, un īpaši varētu izcelt tik spēcīgu komandu kā Īrija un Beļģija atkrišanu uz ceturto grozu.

Ceturtajā grozā izlozes sākumā atradīsies arī bumbiņa ar apslēpto Latvijas vārdu, un tas nozīmē, ka kvalifikācijas grupā mums būs jātiekas ar trim potenciāli spēcīgākiem pretiniekiem. Viņu izlozēšana ir ļoti svarīga, jo Latvija var patrāpīties vienā grupā, piemēram, ar Nīderlandi, Itāliju un Dāniju vai arī ar Grieķiju, Rumāniju un Slovākiju. Skaidrs, ka otrajā no šiem piemēriem mums teorētiski būtu vieglāk iekļūt divu labāko komandu skaitā, kas kvalificēsies finālturnīram. Atcerēsimies, ka Latvijas izlases apbrīnojamajā ceļā uz 2004. gada Eiropas čempionātu Portugālē daudz ko noteica labvēlīgā priekšsacīkšu grupas izloze, kad mūsējie spēlēja kopā ar tādām viduvējām Eiropas izlasēm kā Zviedrija, Polija un Ungārija.

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Jurijs Andrejevs, kurš pirmo reizi dodas uz šādu izlozi, pirms izbraukšanas izteica savas vēlmes Neatkarīgajai: "Vēlos, lai mums izlozē patrāpās labas komandas, piemēram, Anglija un Vācija. Tās ir izlases ar vārdu, turklāt mums šādos mačos rastos iespēja labi nopelnīt." Spēle pret vāciešiem ļautu Latvijas Futbola federācijai gūt milzīgus ienākumus par teletranslācijas tiesību pārdošanu, taču skaidrs, ka uzvarēt Vāciju mums būtu daudz grūtāk nekā Poliju vai Rumāniju. Andrejevs gan cer, ka Latvijas izlasei būs izredzes cīņā par pirmajām divām vietām grupā.

***

Izlašu sadalījums pa groziem pirms 2008. gada Eiropas čempionāta izlozes

Pirmais grozs: Grieķija, Nīderlande, Portugāle, Anglija, Čehija, Francija un Zviedrija.

Otrais grozs: Vācija, Horvātija, Itālija, Turcija, Polija, Spānija un Rumānija.

Trešais grozs: Serbija/Melnkalne, Krievija, Dānija, Norvēģija, Bulgārija, Ukraina un Slovākija.

Ceturtais grozs: Bosnija/Hercegovina, Īrija, Beļģija, Latvija, Izraēla, Skotija un Slovēnija.

Piektais grozs: Ungārija, Somija, Igaunija, Velsa, Lietuva, Albānija un Islande.

Sestais grozs: Gruzija, Maķedonija, Baltkrievija, Armēnija, Ziemeļīrija, Kipra un Moldova.

Septītais grozs: Lihtenšteina, Azerbaidžāna, Andora, Malta, Farēru salas, Kazahstāna, Luksemburga un Sanmarīno.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu