Šlokenbekas muižā "Stirnu buks" svinēs jubileju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andris Jermuts

Jau 18.augustā Šlokenbekas muižā muzikālās noskaņās risināsies izcili ainaviskā taku skriešanas seriāla Stirnu buks sezonas 5.posms! Turklāt, šī būs arī jau 5. reize, kad Stirnu buks leks dzimtajos Āžu kalna apvidus mežos, kur izaicinošās sacensības aizsākās kā simbolisks veltījums Baltijas ceļa jubilejas godināšanai. Iespējams, jau Milzkalnē kāds kļūs par čempionu... 

BUKS, KAS DZIMIS MUIŽĀ

Kā pastāstīja Engures novada Domes priekšsēdētājs Gundars Važa, pašvaldības un Šlokenbekas muižas vadība ir gandarīta, ka Stirnu buks ir aizsācies Milzkalnē. “2014.gadā abām pusēm apsēžoties pie viena galda, mums izdevās pārliecināt topošo skriešanas sacensību organizatorus, ka veiksmīgai pasākuma norisei ir nepieciešama kultūras daļa, tādējādi kopīgiem spēkiem palīdzot iedibināt šo pasākumu,” Važa komentēja Stirnu buka pirmos soļus sacensību rīkošanā.

Važas kungs arī pats ir startējis Šlokenbekas muižas Stirnu buka sacensībās, izskrienot pašmāju Smārdes pagasta takas, kas iemītas pa vecajām distanču slēpošanas trasēm, šķērsojot ne vienu vien izaicinošu pakalnu un gravu. Važa, būdams aizrautīgs daba draugs, iekarojis arī augstākas virsotnes ārpus Latvijas, tostarp - Monblānu. “Stirnu buks veicina Engures novada atpazīstamību un varu teikt tikai to pozitīvāko par šīm skriešanas sacensībām - dalībnieku skaits tikai pieaug, kas liecina, ka organizatori strādā pareizā virzienā. Jau pašā pirmajā Stirnu bukā - uz kuru ieradās uzreiz  teju 600 dalībnieku! - aprunājoties ar pieredzējušiem skriešanas sacensību dalībniekiem, bija jūtams, ka Stirnu buku gaida spoža nākotne,” Važa uzsvēra, ka ainaviskais taku skriešanas seriāls tiek organizēts visaugstākajā līmenī, kam par apliecinājumu kalp saņemtā Gada balva tautas sportā, godam sabiedrībā iznesot arī Engures vārdu.

ZAĶIEM JAUNAS TAKAS UN TRASE

Pa paugurainajām līku loču mežu taciņām, kuras, kā hronika vēstī, gar Draņķozolu savulaik minuši arī vilkači, sporta cienītāju vidū leģendārajam Āžu kalnam pāri skries Zaķa, Buka un Lūša distances dalībnieki. Ja Lūši un Buki pērn jaunatklāja Raudas pusē pamesto mototrasi un slēpotāju vidū iecienīto Milzkalnu, šogad skrējēji metīs lokus pa citām takām - Zaķus gaida arī pilnīgi svaigas takas, kuras tāpat priecēs arī garāko distanču skrējējus.

Izturīgākajiem, lai sasniegtu finiša līniju, nāksies šķērsot  jau labi pazīstamo Milzkalnu, Poļu kalnu, Āžu kalnu, forsējot arī mistisko Melnezera apkaimi. Garāko trašu cienītāji te allaž lējuši gana daudz sviedru.

Mazie Susuri šoreiz veiks ~1km garu apli apkārt muižai, Vāveres un LVM Skolu čempionāta dalībnieki skries jautrus 7 km, Zaķi stieps - 13 km, Buki leks - 24 km, bet Lūši rikšos 31 km garu distanci.

VISI GAŅĢI VAĻĀ!

Tradicionāli ar Engures novada pašvaldības atbalstu Stirnu buka draugi un finišētāji tiks atalgoti ar svētkiem visas dienas garumā – Visi gaņģi vaļā! Lustēs ikvienam būs iespēja baudīt Prieka, Labumu, Veselības, Sajūtu un Radošos gaņģus! Jau agrā rīta stundā muižas pagalmā notiks liela rosība – amatnieki iekārtos savas tirdzniecības vietas, tiks pulētas starta un finiša līnijas Āžu kalna Stirnu buka skrējieniem, no pl.9:00 sāksies reģistrēšanās izvēlētajā skriešanas distancē, čaklas un radošas personības iekārtos darbošanās vietas, kur varēs darināt, līmēt, zīmēt, eksperimentēt un degustēt, tiks kurināts pavards, pie kura ieturēsim gardas maltītes visas dienas garumā.

No Pl.13:00 muižas pagalmu iedzīvinās un svētku viesus priecēs brīvdabas mūzikls “Ceļojums apkārt zemeslodei”, Jaunmārupes jauktais koris “Universum”, Mārupes pamatskolas koris un Jaunmārupes tautas deju kolektīvs “Ozolēni”. Savukārt pl.15:45 ikvienam būs iespēja sevi izmēģināt rāpjoties umurkumurā, bet pl. 18:30 svētku noslēgumā muižas pagalmu ieskandinās mūzikas grupa “Colt”, kas būs vakara nagla!

KOMANDU KOPVĒRTĒJUMĀ 1.VIETĀ “LĪVĀNU VK/BALTAIS”

Atgriežoties pie sportiskās puses, Stirnu buka seriāla komandu kopvērtējumā nemainīgi kārtējo sezonu rit spraiga cīņa. Kā vienīgie 28 tūkstošu punktu robežu sasnieguši “Līvānu VK/BALTAIS” (28154 p.), 2.vietā seko Talsu Pakalnu Sporta Klubs (27777), 3.vietā – RIEKSTI (27545), 4.vietā PATRIA SPORTLAND (27540), 5.vietā Moller Auto Ventspils / MRC (27071). Olimpiskajā sešiniekā arī Grauda Spēka komanda (26543), kurai nedaudz pietrūkst līdz 27 tūkstošu punktu atzīmei.

Latvijas Sporta federācijas padomes (LSFP) atbalstītajā LVM čempionātā taku skrējienos skolu jauniešiem oficiālajā rangā pārliecinošā vadībā ir mājinieki - Engures vidusskola ar 314 dalībniekiem. 2.vietā seko Jelgavas 4.vidusskola ar 246 dalībniekiem, 3.vietā – Bauskas sākumskola, kurai 115 dalībnieki, bet turpat uz papēžiem min reaktīvā Aizputes vidusskola ar 113 dalībniekiem.

ŠŅORIŅAI IESPĒJA NODROŠINĀT ČEMPIONES TITULU

Individuālajās distancēs čempionu nosaka ņemot vērā 5 no 7 sezonas labākajiem rezultātiem. Tas nozīmē, ka teorētiski jau pēc dažām dienā kādā no distancēm kāds nodrošinās sev čempiona titulu. Šķiet, vistuvāk "tronim" ir līvāniete Kitija Valtere (4940 p.) dāmu ieskaitē Buka distancē, taču diezin vai šādu pavērsienu savu līdzjutēju priekšā pieļaus tukumniece Karīna Helmane-Soročenkova, kura ieņem 2.pozīciju ar 71 punkta starpību. Vēl optimistiskā situācijā ir Baiba Šņoriņa (4922 p.). Talseniece Zaķa kopvērtējumā tuvāko sekotāju Ingu Zālīti apsteidz par vairāk nekā 450 punktiem… Sāncensēm pēc Šlokenbekas posma būs neiespējami sadeldēt šādu starpību, bet nesakiet hop! pirms buks ir lēcis…

Lūša distancē vīriešiem rit sīva cīņa. Vadībā ir alūksnietis Jānis Kūms (4622 p.), taču turpat uz papēžiem min Jānis Šņoriņš un Uldis Klepers, kuriem attiecīgi par 65 un 145 punktiem mazāk. Dāmu ieskaitē vadībā ir Jekaterina Sokunova no Līvāniem ar gandrīz 200 punktu pārsvaru pār Danu Mačtamu, 3.vietā Monta Ločmele.

Buka distancē vīriešu ieskaitē vadībā Didzis Glušņevs no Bikstiem ar 31 punkta handikapu pār Kristapu Magoni, turpat seko Juris Damškalns. Savukārt Zaķa distancē kopvērtējuma līderis ir talsenieks Reinis Kursūnovs ar minimālu 3 punktu pārsvaru pār Raiti Grablovski.

BIKŠE PAR IESPAIDĪGO PĀRSVARU KAMPARKALNĀ

Interesanti, ka iepriekšējā posmā visgrūtākajā Lūša distancē ar 10 minūšu pārsvaru triumfēja distanču slēpotājs Indulis Bikše, kurš, kā pats apgalvo, tikai otro reizi dzīvē skrēja distanci, kas garāka par 10 km. Madonietim Kamparkalna Stirnu buks bija viens no iknedēļas četriem skriešanas treniņiem, gatavojoties nākamajai slēpošanas sezonai. Tiesa, grandiozā uzvara Indulim nebūt nenāca tik viegli, kā no malas var padomāt. “Serjoginu panācu tikai 27. km, kad viņam acīmredzot iestājās lūzums. Pats biju lūzuma priekšā dažus kilometrus iepriekš - es mentāli ilgi nevarēju sagaidīt dzirdināšanas punktu, kas bija ~25.km. Labi, ka trasē bija daudz atveldzēšanās punktu,” arī rūdītais Bikše iesaka visiem skrējējiem pirms Šlokenbekas posma savlaicīgi uzkrāt organismā ūdens rezerves, sākot pastiprināti dzert ūdeni dienu vai pat vairākas dienas iepriekš.

Kā parāda Bikšes piemērs Stirnu bukā iespēja cīnīties par pirmajā vietām pastāv ikvienam! Šlokenbekas posms - 18. augustā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu