"Stirnu buka" jubilejas sacensībās debitē Latvijas rekordists Valērijs Žolnerovičs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mareks Gaļinovskis / FotoMan.LV

Ainaviskā taku skriešanas seriāla Stirnu buks sezonas 5. posmā, kas 18. augustā risinājās Engures novada Šlokenbekas muižas apkaimē Milzkalnes pusē, debitēja Latvijas rekordists maratonā un pusmaratonā Valērijs Žolnerovičs, 31 km garajā Lūša distancē finišējot 3. vietā. Šī bija jau piektā reize, kad Stirnu buka sacensības risinājās Šlokenbekā – vietā, kur pirms pieciem gadiem aizsākās gleznainais taku skriešanas seriāls.

Sacensību dalībniekus priecēja saulaini laikapstākļi un skriešanai gana komfortabla gaisa temperatūra. Lēnākie garo distanču dalībnieki finišā dabūja trūkties no pēkšņas, bet veldzējošas lietusgāzes, taču saule mijās ar mākoņiem un pēc brīža nekas vairs neliecināja par piedzīvotajiem nokrišņiem. Muižas pagalmu iedzīvināja bagātīgs radošo aktivitāšu klāsts visas dienas garumā – mazie varēja līmēt, zīmēt, eksperimentēt un degustēt, uz skatuves svētku viesus izklaidēja brīvdabas mūzikls, savukārt pēcpusdienā lielāko jautrību sita aizrautīgā rāpšanās pēc balvām umurkumurā. Punktu Stirnu buka jubilejas ballītei uzlika rokgrupa “Colt”, kas norībināja visu Milzkalni.

LŪSĪ TRIUMFĒ SERJOGINS UN SOKUNOVA

Visgrūtākajā Lūša distancē pārliecinoši triumfēja Dmitrijs Serjogins (rez. 02:06:21), kurš  bija arī visātrākais Kalnu karaļa sprinta etapā. Līvānietis tuvāko sekotāju Kristapu Kaimiņu apsteidza par nepilnām 3 minūtēm un Valēriju Žolneroviču – par 13 minūtēm.

Kā pastāstīja Žolnerovičs, viņu uzrunājis sacensību koncepts un atmosfēra starta un finiša zonā, kas bija izvietota Šlokenbekas muižas nocietinājuma ansamblī. “Šis man bija garais treniņskrējiens. Es jau sen gribēju piedalīties šajās sacensībās, lai pārliecinātos, kādēļ pat elites skrējēji tā pavelkas uz Stirnu buku,” komentēja 33 gadus vecais sportists. “Distances gaitā ieņēmu 3. pozīciju, taču tad apjuku un aizskrēju pretējā virzienā. Pēc tam ieraudzīju, ka man skrien pretī citi sportisti ar violetajiem numuriem, un sapratu, ka jāgriežas riņķī,” teica Žolnerovičs, kuram līdzi aizskrēja arī tuvākie sekotāji, acīmredzot sacensību sportiskajā karstumā ietekmējoties no Latvijas ātrākā gargabalnieka autoritātes. Neskatoties uz misēkli trasē, Stirnu buka debitants līdz finišam saglabāja augsto pozīciju un kāpa uz goda pjedestāla 3. pakāpiena.

Lūša distancē dāmu konkurencē uzvaru izcīnīja Jekaterina Sokunova (02:45:06), kura par 2 minūtēm apsteidza Lindu Boldāni un par sešām minūtēm – 3. vietā finišējušo Montu Ločmeli. Serjogina komandas biedre Šlokenbekas muižā atbrīvojās no lāsta – sezonas pirmajos četros posmos Sokunova Lūša trasē bija četras reizes palikusi 2.vietā… Beidzot vilkaču leģendu stāstiem apvītajās takās salaspilietei izdevās šo sēriju lauzt un svinēt panākumu.

BUKĀ LAURUS PLŪC DIŠLERS UN LAUSKA

25 km garajā Stirnu buka distancē uzvarēja Dāvis Dišlers (1:30:42) no Babītes. 2. vietā ierindojās 2015. gada sezonas Stirnu buka čempions, kuldīdznieks Kristaps Bērziņš, kurš uzvarētājam piekāpās par 2 minūtēm un 15 sekundēm, bet 3. vietu izcīnīja Jevgēnijs Turkins no Jēkabpils.

Stirnu buka distancē dāmu konkurencē tikai pirmajām četrām skrējējām izdevās trasi veikt ātrāk par divām stundām. Laurus plūca Klinta Lauska (1:54:57), kura par trīs ar pusi minūtēm noskrēja Kitiju Valteri un vēl par pusminūti mājinieci Karīnu Helmani-Soročenkovu no Tukuma.

ZAĶĪ ĀTRĀKIE – VĒJŠ-ĀBOLIŅŠ UN GIRGENSONE

14 km garajā Zaķa distancē pirmie deviņi sportisti spēja trasi veikt ātrāk par stundu. Cīņa par 1. vietu bija spraiga, jo Kristaps Vējš-Āboliņš no Ventspils finišā tikai par 16 sekundēm apsteidza Daini Stepi. Uz goda pjedestāla 3. pakāpiena kāpa malēnietis Andris Ronimoiss jeb vienkārši Džokers – Latvijas spēcīgākais taku ultramaratonists.

Dāmu konkurencē Zaķa distancē sezonu ar perfektu bilanci turpina gludo distanču speciāliste Līga Girgensone. Dobelniece svinēja uzvaru, finišā par divām ar pusi minūtēm apsteidzot superveterāni Ināru Lūsi, kura dzimusi 1962. gada 1. septembrī. 3. vietu izcīnīja Elīna Kārkliņa no Madonas. Jāpiezīmē, Girgensone šosezon startējusi pavisam trīs Stirnu buka posmos – vēl arī Tērvetes Pasaku mežā un Ogres Zilajos kalnos – un visos trīs izcīnījusi uzvaras. Līgai vēl visas iespējas izcīnīt čempiones titulu, veiksmīgi nostartējot Gaiziņkalnā un Līgatnē.

KALNU KARALIENE – BLŪMIŅA

Vīriešu konkurencē Kalnu karaļa sprinta etapu vienīgais ātrāk par 50 sekundēm spēja veikt pieminētais Serjogins (48 sek). Izaicinošajā Āža kalna sprinta etapā 2. vietu izcīnīja Jānis Šņoriņš (50 sek), par mata tiesu apsteidzot madonieti Raimo Vīgantu (51 sek).

Dāmu konkurencē Kalnu karalienes titulu izcīnīja siguldiete Gunta Blūmiņa (1:03). Par sekundi uzvarētājai piekāpās Krista Hartmane, bet 3. ātrākā bija divkārtējā Stirnu buka čempione Laura Čakle, kuru no uzvarētājas šķīra triju sekunžu deficīts.

SKOLU ČEMPIONĀTĀ LIDO MEDVEDS UN MĀSAS BOGDANOVAS

7 km garajā Vāveres distancē uzvaru izcīnīja Artis Dude (30:43) no Tērvetes, savukārt dāmu konkurencē ātrākā bija liepājniece Jana Jansone (36:54).

Tiesa, Vāveres trasē visaugstvērtīgākos rezultātus sasniedza skolēni – šajā pašā distancē norisinās LVM Skolu čempionāts taku skrējienos, ko atbalsta Latvijas Sporta federācijas padome (LSFP). Diviem puišiem izdevās distanci veikt zem pusstundas – Aizputes vidusskolas un Liepājas rajona sporta skolas audzēknis Artūrs Niklāvs Medveds trasi izskrēja pārliecinoši visātrāk (26:27) un 2. vietā finišējušais Rainers Trubačs (29:44) aizputniekam piekāpās vairāk nekā par trim minūtēm.

Savukārt meiteņu konkurencē kārtējo reizi visas konkurentes aiz sevis atstāja māsas Bogdanovas, kuras tagad pārstāv Piltenes vidusskolu. Viktorija Bogdanova (33:29) uzvarēja U12 vecumā grupā, bet Izabella Bogdanova (33:55) triumfēja U14 vecuma grupas ieskaitē.

Skolu čempionāta kopvērtējumā uzvarētāju komandu nosaka pēc dalībnieku skaita, kas pārstāv skolu. Nedaudz negaidīti mājiniekiem pogas izgrieza Jelgavas 4. vidusskola, kura Milzkalnē bija ieradusies 78 (!) skolēnu sastāvā. Mājiniekus Engures vidusskolu pārstāvēja 75 skolēni, bet vietējo Smārdes pamatskolu, kas atrodas vēl tuvāk sacensību norises vietai, pārstāvēja 30 skolēni, kas tik mazai skolai ir teicams rādītājs, turklāt 3. labākais rādītājs šajā posmā! 4. vietā Aizputes vidusskola ar 28 skolēniem, 5. – Nīkrāces pamatskola ar 17, 6. – Tukuma 2. vidusskola ar 16, 7. – Mežinieku pamatskola ar 15, 8. – Rīgas 41. vidusskola ar 14, 9. – Priekules vidusskola ar 13, bet aktīvāko skolu TOP10 noslēdz Zemgales vidusskola, kuru Šlokenbekas muižā pārstāvēja 12 audzēkņi.

Komandu kopvērtējumā šogad neapturama izskatās Līvānu VK / Baltais komanda, kas pēc 5 posmiem iekrājusi 35349 punktus, Talsu Pakalnu sporta klubs joprojām otrie ar 34588 punktiem, bet uz trešo vietu pacēlusies Patria Sportland vienība ar 34495 punktiem. Ceturtie Moller Auto Ventspils / MRC – 3419, piektie Rieksti – 34051, bet olimpisko sešinieku noslēdz Grauda Spēks – 33434. 

Jau 8.septembrī skriešanas karnevāls Latvijas augstākajā virsotnē – Gaiziņkalnā. Stirnu bukam būs lēkt pašā Vidzemes augstienē!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu