11 vilki cels, ies, vilks. Jaunā ceļa sākums futbolā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Miksu Pātelainens
Miksu Pātelainens Foto: LETA

Pēdējā pusgada laikā pašmāju futbola dzīvē daudz kas ir noticis. Latvijas Futbola federācijas (LFF) vadība uzticēta Kasparam Gorkšam, nacionālā komanda tikusi pie jaunas identitātes, futbols atgriezies rekonstruētajā "Daugavas" stadionā, valstsvienībai ir jauns galvenais treneris - Miksu Pātelainens - un septembrī izlase sāks jaunu ciklu, sperot pirmos soļus jaunizveidotajā UEFA Nāciju līgā. Ikviena jauna ceļa sākums ir sākums jaunām cerībām.

Viens no drūmākajiem ierakstiem Latvijas futbola vēsturē ir šā gada martā piedzīvotais valstsvienības kaunpilnais zaudējums 0:1 viesos pret Valmieras izmēra (pēc iedzīvotāju skaita) Gibraltāru, kas tobrīd atradās aiz spēcīgāko divsimtnieka FIFA reitingā. Kopš šā kauna traipa, kurš tiek mazgāts vēl šobaltdien, futbola jomā viss gājis tikai uz augšu. Kā gan citādi, jo zemāk vairs nebija kur krist. 

Trešajai Aleksandra Starkova ērai pienāca beigas. 

Latvijas izlase Pātelainena vadībā jau paspējusi ceturto reizi pēc kārtas izcīnīt Baltijas kausu un pārbaudes spēlē 1:3 piekāpties Azerbaidžānas valstsvienībai. Nevienu no šiem pretiniekiem (Baltijas kausā pret Lietuvu un Igauniju) par grandiem nenosauksi, bet Latvijas futbolistu demonstrētā spēle viesa optimismu. 

Optimistisks ir arī Pātelainens. Viņš nesūdzas par savu izejas materiālu, proti, pieejamajiem spēlētājiem, un strādā ar to, kas ir viņa rīcībā, nesapņojot no sērijas - kā būtu, ja būtu... Bet vienmēr jau var vēlēties vairāk, labāk utt. Par UEFA Nāciju līgas D divīzijas A grupas spēcīgāko komandu Somijas speciālists min Gruziju, ar kuru viesos spēlēs 9. septembrī, bet trīs dienas pirms tam savā laukumā uzņemta tiks pundurvalstiņas Andoras izlase. Vēl Latvijai oktobrī būs jātiekas ar Kazahstānu. Pēc tam turnīrā sekos otrais aplis. 

«Nevaru sagaidīt brīdi, kad nokļūšu pie komandas. Andora un Gruzija. Mēs negaidām, ka tās būs vieglas spēles. Kāds varbūt teiks, ka pret Andoru būs viegli, bet es tā nedomāju. Tā ir ātra, organizēta komanda. Lai sasniegtu labvēlīgu rezultātu, mums būs jāparāda savas maksimālās spējas,» norādīja Pātelainens. «Ja runājam par Gruziju, manuprāt, tā būs grupas favorīte, un gaidu grūtu spēli. Centīsimies parādīt savu labāko sniegumu un ar nepacietību gaidām šo izaicinājumu.»

Izlasei UEFA Nāciju līgas turnīrā nevarēs palīdzēt pussargs Jānis Ikaunieks, kurš savainojis plecu un izlaidīs aptuveni četrus mēnešus. Ikaunieks ir nozīmīga figūra Latvijas izlasē, viņš ir viens no galvenajiem spēles veidotājiem. 

Miksu Pātelainens
Miksu Pātelainens Foto: Edijs Pālens/LETA

Daļa no valstsvienībā izsauktajiem spēlētājiem nav savu klubu pamatsastāvu spēlētāji, biežāk spēlēs iesaistoties no rezervistu soliņa. Trūkst regulāras spēļu prakses. 

«Jā, ir apbēdinoši, ka vairāki spēlētāji nespēlē savu komandu pamatsastāvos. Tā nav laba situācija. Piemēram, Andris Vaņins nospēlējis tikai vienu Šveices kausa izcīņas maču. Protams, vēlamies, lai mūsu futbolisti spēlētu regulāri, īpaši tas attiecas uz jaunajiem spēlētājiem. Bet, runājot par Vaņinu, viņa kvalitātes ir viņa lielā pieredze. Man personīgi svarīgi šķiet, lai spēlētājs, kurš nomainījis klubu ārzemēs vai atgriezies mājās, spēlētu regulāri un ieņemtu nozīmīgu lomu savā komandā. Vairāki spēlētāji atgriezušies Latvijā, bet es neskatos uz šo aspektu kā mīnusu. Daudz kas ir atkarīgs no spēlētāja paša attieksmes un rakstura īpašībām. Labi sevi parādot, atkal ir iespējas atgriezties ārzemēs,» pastāstīja Latvijas nacionālās komandas galvenais treneris. 

51 gadu vecais Pātelainens savas spēlētāja karjeras laikā bija uzbrucējs, un viņš dod priekšroku uzbrūkošam futbolam. Protams, jāņem vērā pretinieks un pašu iespējas. Viņa vadībā Latvijas komanda trijos mačos guvusi trīs vārtus. 

 

"Nedomāju, ka Latvijas futbols ir pats sliktākais Eiropā," sacīja treneris. "Protams, tas varētu būt labākā situācijā. Viennozīmīgi. Treneri vienmēr vēlas vairāk. Ir jāskatās uz to, kas ir. Virslīgas čempionātā notiek lieliski mači, un tiešām esmu tos izbaudījis. Nedomāju, ka līmenis ir briesmīgs, bet, protams, vienmēr gribētos labāk. Es vēlētos, lai būtu lielāka izvēle, no kā izraudzīties spēlētājus izlasei, bet ir, kā ir. Domāju, ka mums ir konkurētspējīgs sastāvs. Mums ir spēlētāji, kuri var veiksmīgi spēlēt aizsardzībā, un spēlētāji, kuri var veiksmīgi spēlēt uzbrukumā. Varam spēlēt dažāda stila futbolu."

Pirmo UEFA Nāciju līgas spēli Latvijas futbolisti aizvadīs 6. septembrī, kad "Daugavas" stadionā spēkiem mērosies ar Andoru, kura FIFA rangā atrodas 130. pozīcijā, kas ir vienu vietu zemāk par Latvijas izlasi. Trīs dienas vēlāk paredzēta izbraukuma spēle viesos pret Gruziju. 

 

Nāciju līga nedaudz ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas līdz ar to sāksies 2019.gada martā, nevis šā gada septembrī. Šoreiz finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņems automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājai iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu