Šahiste Kuzņecova pirms noslēdzošās kārtas ielaužas pirmajā desmitniekā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiropas 2018.gada jauniešu čempionāts šahā izstāžu hallē "Ķīpsala".
Eiropas 2018.gada jauniešu čempionāts šahā izstāžu hallē "Ķīpsala". Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas jaunā šahiste Marija Kuzņecova pirms trešdien gaidāmās noslēdzošās - devītās - kārtas ielauzusies Ķīpsalā notiekošā Eiropas jauniešu čempionāta pirmajā desmitniekā U-8 vecuma grupā meitenēm.

Latvijas U-8 vecuma grupas čempione Kuzņecova otrdien astotajā kārtā ar melnajām figūrām pārspēja Moniku Boroviku no Polijas. Tas ļauj viņai pirms pēdējās kārtas ar 5,5 punktiem ierindoties augstajā devītajā vietā. Ja Kuzņecova, kura turnīrā izlikta ar 11.numuru, trešdien sacensību noslēdzošajā dienā gūs uzvaru, viņa šajās Eiropas meistarsacīkstēs var ierindoties pat pirmajā pieciniekā.

Tiesa, otrdien Kuzņecovai pretī stāsies ļoti nopietna pretiniece - ar 3.numuru izliktā Anastasija Hnatišina no Ukrainas.

Tikmēr "Open" grupā arī starp U-8 vecuma grupas šahistiem pie sava otrā panākuma pēc kārtas otrdien tika Arsēnijs Derbeņevs, kurš pārspēja Polijas šahistu Krištofu Vojtaču no Polijas, izcīnot jau piekto punktu astoņās partijās un pašlaik ieņemot 22.vietu. Pēdējā kārtā trešdien ar 20.numuru izliktajam Latvijas pārstāvim būs jātiekas ar sacensību septīto numuru Vesliju Motojamu no Francijas.

Savukārt 4,5 punkti pēc astoņām kārtām šobrīd ir trīs Latvijas šahistu kontā - Iļja Semjonovs otrdien "Open" U-16 grupā uzvarēja otrajā partijā pēc kārtas, principiālā mačā pārspējot Igaunijas pārstāvi Matiasu Robertu Ujbokantu. Šobrīd Semjonovs ieņem 32.vietu, un pēdējā kārtā viņam būs jātiekas ar Rumānijas pārstāvi Alinu Gabrielu Angelusu. Uzvaras gadījumā viņš var pietuvoties labāko divdesmitniekam, lai gan ir izlikts ar 38.numuru.

Tikpat punktu ir arī Ramona Golstai, kura startē meiteņu U-16 grupā. Trešdien viņa izcīnīja savu trešo uzvaru pēc kārtas, ar baltajām krāsām pārspējot ar 13.numuru izlikto Ajtaju Heidarovu no Azerbaidžānas. Turnīra pēdējā kārtā viņa tiksies ar Slovākijas šahisti Andreu Slabu, kura ir izlikta ar 23.numuru. Šobrīd ar 53.numuru izliktā Golsta ieņem 28.vietu, bet uzvaras gadījumā var cerēt uz vietu labāko divdesmitniekā.

Tikmēr 4,5 punkti arī Jevgēņija Springa konta, kurš šodien ar baltajām krāsām pārspēja Prohoru Laričevu no Krievijas. Šobrīd viņš atrodas 45.vietā no 125 dalībniekiem, bet, uzvarot pēdējā kārtā, viņš pietuvosies labāko trīsdesmitniekam.

Savukārt vecākajās vecuma grupās Latvijas šahistiem klājas pieticīgāk. Meiteņu U-18 grupā valsts pieaugušo čempione Elizabete Limanovska ar četriem punktiem ir 25.vietā. Sacensībās ar 26.numuru izliktajai šahistei trešdien noslēdzošajā duelī būs tikšanās ar Annu Pržepjoru no Polijas, kurai ir 62.numurs.

Tikmēr šī vecuma "Open" grupā labākais no mājiniekiem ir Pjotrs Koļasa, kurš ar četriem punktiem atrodams 47.vietā.

Eiropas jauniešu čempionāts izstāžu centrā "Ķīpsala" risināsies līdz trešdienai, šahistiem aizvadot deviņas kārtas. Tiešraides no čempionāta iespējams vērot "Youtube" kanālā "European ChessTV".

Čempionātā startē vairāk nekā 1000 dalībnieki no 47 valstīm. Latviju šajās sacensībās pārstāv vairāk nekā 100 jauno censoņu.

Šajā turnīrā no vairāk nekā 1000 šahistiem 194 ir ar dažādiem starptautiskiem tituliem. Ir pieteicies viens lielmeistars, desmit starptautiskie meistari, sešas sieviešu starptautiskās meistares, bet visvairāk ir vīriešu Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) meistaru - 76.

No Latvijas vienīgā spēlētāja ar FIDE titulu ir Limanovska.

Visaugstākais reitings no visiem Latvijas spēlētājiem ir Ņikitam Kuzņecovam (2280), kuram seko Iļja Semjonovs (2219) un Aleksandrs Jazdanovs (2205). Viņi visi ir vecuma grupas U-16 spēlētāji. 36 Latvijas spēlētājiem vispār nav klasiskā šaha reitinga, tomēr pēc čempionāta to iegūs daudzi jaunie šahisti.

Baltijas valstīs šāds turnīrs iepriekšējo reizi notika vien 1997.gadā, kad jaunos šahistus uzņēma Igaunijas galvaspilsēta Tallina.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu