Arī Dairis Bertāns un Rolands Šmits, visticamāk, nepalīdzēs Latvijas izlasei

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dairis Bertāns
Dairis Bertāns Foto: Ieva Leiniša/LETA

Arī Dairis Bertāns un Rolands Šmits, visticamāk, nepalīdzēs Latvijas vīriešu basketbola izlasei septembrī gaidāmajās 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs.

(Papildināts viss teksts.)

Savukārt komandas rindas papildinājis Ronalds Zaķis.

Pasaules kausa kvalifikācijas otrais posms tiks sākts 14.septembrī "Arēnā Rīga" pret pašreizējo Eiropas čempioni Slovēniju, bet 17.septembrī Madridē būs tikšanās ar Spāniju.

Bertāns un Šmits jau iepriekš kandidātu sarakstā tika ievietoti ar piebildi, ka viņi varētu komandai tā arī nepievienoties. Bertāns pašlaik turpina treniņus kopā ar Itālijas basketbola klubu Milānas "EA7 Emporio Armani" un veic rehabilitāciju pēc savainojuma.

Kā norādīja izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars, visticamāk, Bertāna nebūs, taču speciālists negrib to teikt kategoriski, jo dzīvē gadoties visādi.

Tāpat Vecvagars minēja, ka, visticamāk, nebūs arī Šmita, kurš šobrīd pievienojies Spānijas grandam Barselonas "Lassa".

Rolands Šmits
Rolands Šmits Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Komandai pievienojies Zaķis, varbūt būs vēl kāds papildinājums. Iļja Gromovam ir nelielas veselības problēmas, nekas nopietns," teica Vecvagars.

"Mums ir paredzētas trīs pārbaudes spēles. Spēlētāji pavisam nesen uzsākuši gatavošanos jaunajai sezonai savos klubos. Pārbaudes mači ir nepieciešami, lai atgrieztu iemaņas komandas spēlē. Katra šāda cīņa izlasē vai klubā ir ļoti nozīmīga. Kvalifikācijā būs divas ļoti svarīgas spēles ar spēcīgiem pretiniekiem. Lai turpinātu ceļu uz kvalificēšanos Pasaules kausam, jāizcīna uzvaras abās no tām. Katra uzvara pietuvinās mērķim. Ceram, ka pie labas veselības ieradīsies Jānis Timma un Jānis Strēlnieks," pauda treneris.

Latvijas izlase gatavošanos gaidāmajām spēlēm uzsāka pirmdien, bet jau sākumā notika korekcijas sastāvā, jo tam pievienojās bez kluba esošais centrs Gromovs. Turklāt savainojumos iedzīvojušies Dāvis Lejasmeiers un Kaspars Vecvagars.

Pirmdien ar komandu trenējās Jānis Blūms, Artūrs Ausējs, Artis Ate, Andrejs Gražulis, Artjoms Butjankovs un nesen starp kandidātiem iekļautais Gromovs, otrdien tai pievienojās Artūrs Strautiņš, bet trešdien - Rihards Lomažs un Mārtiņš Meiers. Savukārt nākamnedēļ ieradīšoties Aigars Šķēle, Jānis Strēlnieks un Jānis Timma.

"Pārbaudes spēlēs ar Somiju būs iespēja kādiem spēlētājiem debitēt, bet tiem, kuriem bijis mazāk minūšu, - iespēja nospēlēt vairāk. Ņemot vērā iespējamos sastāvus, neko nevar precīzi noprognozēt par Spānijas un Slovēnijas spēku. Kad zināsim precīzus spēlētājus, kuri pret mums spēlēs, tad varēsim ko prognozēt," uzsvēra Vecvagars.

Savukārt Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins pauda cerību, ka pieaugušo izlase turpinās citu komandu tradīciju un kvalificēsies Pasaules kausam.

"Šovasar pietiekami sekmīgi un labi startēja jaunatnes izlases. Varam būt apmierināti ar mūsu jauniešiem. Kas attiecas uz vīriešiem, pēc pirmā posma pozīcijas nav sliktas," izteicās Voins. "Vēl joprojām nav rasts risinājums konfliktā starp Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA) un Eiropas Basketbola līgu savienību (ULEB). Tā nav tikai Latvijas problēma, šādā situācijā ir visas nacionālās izlases. Jāsaka paldies pašiem spēlētājiem, kuri var aizstāvēt valsts krāsas. Komandā ir debitanti, kuri mēģinās iekarot vietu izlasē."

LBS ir arī viena no iniciatīvas "Es atbalstu sportu!" veidotājām.

"Ir pienācis mirklis, kad vajadzētu citā formā vairāk un pietiekami skaļi izteikt savas bažas. No izmaiņām nodokļu sistēmas var nopietni ciest klubi. Aicinām visu sporta sabiedrību pievienoties un rast risinājumu, kāds būs kompensējošais mehānisms. Aprēķini liecina, ka klubiem arvien grūtāk ir piesaistīt atbalstītājus. Nav nekādu stimulējušo faktoru, kas palīdzētu piesaistīt sponsorus. Tāpat varētu ciest augstu sasniegumu sports," neslēpa Voins.

Tikmēr Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms komandas vārdā pateicās jaunatnes valstsvienībām par sasniegumiem vasarā.

"Izbaudījām labas emocijas, bijām ar viņiem kopā priekos un bēdās. Visi profesionāli basketbolisti vasarā ieguldījuši lielu darbu, aizvadot individuālos treniņus. Mums ir vairāki Eirolīgas un Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji. Ja šāds profesionālisms attīstīties, drīz būs padsmit Eirolīgas spēlētāji un NBA spēlēs divreiz vairāk Latvijas basketbolistu," uzskata Blūms.

Pirms kvalifikācijas spēlēm izlasei būs trīs pārbaudes spēles, jau piektdien viesos Espo pilsētā pret Somiju, kas 7.septembrī viesosies arī Rīgā, kā arī 9.septembrī Viļņā pret Lietuvu.

Latvijas izlasei šajā sasaukumā jāiztiek bez Anžeja Pasečņika un Žaņa Peinera. Tāpat jau iepriekš bija zināms, ka komandā nebūs Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošie Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis, kā arī kandidātu sarakstā nav šogad NBA draftētā Rodiona Kuruca. No savainojuma pašlaik turpina atlabt arī "VEF Rīga" uzbrucējs Mareks Mejeris.

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Spānija ar sešām uzvarām sešās spēlēs ir pirmajā vietā, kamēr ar četriem panākumiem seko Turcija un Latvija. Melnkalnei un Ukrainai ir trīs uzvaras, kamēr Slovēnijai ir divi panākumi.

Pirmajā posmā Latvija pa divām reizēm spēkojās ar Turciju un Ukrainu, bet otrajā posmā gaidāmas cīņas pret Spāniju, Melnkalni un Slovēniju.

Pēc pirmajām divām spēlēm Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Latviju 29.novembrī gaida cīņa Rīgā pret Melnkalni, bet 2.decembrī viesos būs duelis pret Slovēniju. Visbeidzot trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīram, kas nākamgad notiks Ķīnā, kvalificēsies grupas trīs labākās izlases.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidāti: Jānis Strēlnieks, Jānis Timma (Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Kaspars Vecvagars (Ščecinas "King Wilki Morskie", Polija), Ingus Jakovičs, Rihards Lomažs (abi - "Ventspils"), Aigars Šķēle (Antibas "Olympique", Francija), Dairis Bertāns (Milānas "EA7 Emporio Armani", Itālija), Jānis Blūms (bez kluba), Artūrs Ausējs, Artis Ate, Andrejs Gražulis, Artjoms Butjankovs (visi - "VEF Rīga"), Artūrs Strautiņš (Triestes "Alma", Itālija), Ojārs Siliņš (bez kluba), Rolands Šmits (Barselonas "Lassa", Spānija), Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija), Iļja Gromovs (bez kluba).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu