Atmaksas stunda (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: euroleague basketball

Nekas nav mainījies - tieši sešos vakarā Ventspils olimpiskā centra basketbola hallē šodien sāksies kārtējais ULEB kausa mačs, kurā Latvijas čempioni "BK Ventspils" otrā apļa pirmajā spēlē uzņems Beļģijas čempionvienību "Euphony Bree".

Sava laukuma karaļi

Pirms vairāk nekā mēneša ventspilnieki, ne sevišķi viesmīlīgi uzņemti, arī basketbola laukumā nespēja uzlauzt Brē pilsētas komandas aizsardzības bastionus, un sezonas atklāšanas spēlē zaudējums mazrezultatīvā spēlē ar 63:74. Lielā mērā toreiz par neveiksmes cēloni kalpoja ventiņu fiasko cīņā zem groziem - 21 pret 38...

Par to, ka ir vajadzīgs revanšs, nav pat lieki jādiskutē, lai ar cerībām varētu doties smagajā izbraukumu ciklā uz Madridi un Salonikiem, lūst vai plīst, bet beļģi savā laukumā ir jāņem.

Provizoriski aprēķini rāda, ka iekļūšanai starp A grupas labākajām četrām komandām (garantē vietu "play off") būs nepieciešamas piecas līdz sešas uzvaras, un tas nozīmē, ka savā laukumā jāuzvar abās atlikušajās spēlēs (pret "Euphony Bree" un "Lukoil Academic") un vēlams arī vismaz vienā izbraukuma mačā.

Pagaidām "Ventspili" gan var raksturot kā tipisku sava laukuma komandu, kas uzvarējusi visos trīs mačos savās mājās un abas reizes zaudējusi izbraukumā, turklāt Ventas krastos Kārļa Muižnieka komanda ULEB kausā nav pārspēta jau desmit spēlēs pēc kārtas kopš 2004. gada februāra!

Džordanu nomaina students Santī

Foto: gofrogs.collegesports.com

Visticamāk, ka šodien pret "Euphony Bree" komandas formu pielaikos un laukumā dosies uz pārbaudes laiku uzaicinātais amerikāņu saspēles vadītājs Korejs Santī (att.), kurš ieņēmis aizgājušā Maikla Džordana vietu.

Pēc spēles ar "ALBA Berlin" Džordans paziņoja, ka tomēr vēlas atgriezties Vācijas Bundeslīgā, kur viņš pirms tam jau bija aizvadījis trīs sezonas un kur izdevīgākus finansiālos noteikumus viņam piedāvāja "BK Ventspils" vecie paziņas Ķelnes "RheinEnergie".

22 gadus vecais Santī, tēlaini izsakoties, Ventspilī ir ieradies pa tiešo no skolas sola jeb no Teksasas Kristīgās universitātes. "BK Ventspils" var kļūt par viņa pirmo profesionālo komandu, un tieši spēlē pret "Euphony Bree" šim 1,88 metrus garajam saspēles vadītājam acīmredzot būs pirmās ugunskristības.

Pagājušajā sezonā Santī Teksasas Kristīgās universitātes komandas rindās aizvadīja 35 spēles, vidēji gūstot 14,3 punktus un 3,6 reizes rezultatīvi piespēlējot.

Zinot, cik sekmīgi pēdējos gados ventspilniekiem izdodas rekrutēt viesspēlētājus, nebūs nekāds brīnums, ka pēc sezonas vai divām par Santī runās jau kā par Eiropas augstākā līmeņa saspēles vadītāju. Tomēr nesteigsimies, jo, lai arī vakar jauniņais ir aizvadījis savu pirmo treniņu, ko spriest ir pāragri. Turklāt absolūti nepazīstama saspēles vadītāja iesaistīšana komandā pirms tik svarīga mača ir diezgan liels risks.

Beļģijas čempioni turpina pārsteigt

To, ka uzvara pār ULEB kausā labi zināmo un pie favorītiem pieskaitīto Latvijas komandu nebija nejaušība, "Euphony Bree" apliecināja, savā laukumā apspēlējot "Lukoil Academic", bet izbraukumā gūstot virsroku arī pār Berlīnes "ALBA". Un arī zaudējums "Estudiantes" savā laukumā tika piedzīvots tikai sīvā cīņā ar 78:80.

Beļģijas čempionāta pēdējā spēlē "Euphony Bree" izbraukumā tikai ar minimālu pārsvaru 87:86 pārspēja Armanda Šķēles bijušo komandu "Liege Basket" un turnīra tabulā šobrīd dala otro vietu ar "Telindus Oostende".

Džūlijusu Dženkinsu (no labās) abu komandu pirmajā spēlē mēģina noturēt Uģis Viļums.
Džūlijusu Dženkinsu (no labās) abu komandu pirmajā spēlē mēģina noturēt Uģis Viļums. Foto: euroleague basketball

Arī šajā spēlē toni noteica divi no komandas amerikāņiem, tie paši, kas sagādāja problēmas arī ventspilniekiem - Džeimss Kantamesa iemeta 21 punktu, Džulijuss Dženkinss - 20.

Pret "Ventspili" Kantamesa bija rezultatīvākais "Euphony Bree" komandā ar 16 punktiem, un lielu ieguldījumu deva arī beļģu basketbolists Īvs Djupons, kurš guva 13 punktus, izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas un četrreiz rezultatīvi piespēlēja.

Ar koeficientu +24,4 vidēji spēlē Dženkinss šobrīd ieņem otro vietu ULEB kausa izcīņas vērtīgāko spēlētāju (MVP) rangā, zaudējot tikai "Lukoil Academic" līderim Lamontam Džounsam (+ 26,6). Ar 22,4 punktiem vidēji spēlē viņš ir otrs rezultatīvākais visā turnīrā.

Astoto vietu MVP rangā (+18,8) ieņem ventspilnieks Terenss Tomass, kurš ir ULEB kausa izcīņas septītais labākais cīņā par atlēkušajām bumbām - 7,4 vid. spēlē.

Ar 5,2 rezultatīvām piespēlēm otrais labākais asistentu rangā ir nu jau eksventspilnieks Maikls Džordans.

Nav šaubu, ka šodien gaidāma ļoti saspringta un aizraujoša spēle starp turnīra tabulas kaimiņiem (abām komandām pa trīs uzvarām), un ikvienai no komandām uzvara būs plats solis "play off" spēļu virzienā.

Diemžēl tikai ierakstā šo maču pulksten 22.45 jūs varēsiet noskatīties arī Latvijas Neatkarīgajā televīzijā, bet rīt 14.30 to savukārt ierakstā rādīs "Eurosport" otrais kanāls.

Veiksmi, Latvijas čempioni!

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu