A naša ļi Maša?*

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nupat Kremļa kausa izcīņā tenisā galvenais notikums bija Marijas Šarapovas ierašanās. Un ne tikai tāpēc, ka "tenisa princese", kā viņu nereti dēvē, tagad ir pasaules pirmā rakete, bet gan tāpēc, ka Krievijā viņa nav spēlējusi vairāk nekā desmit gadu.

Vai tā Maša vispār ir mūsējā (krieviski tas skan labāk un ar atskaņām — "A naša ļi Maša?") — tā par "krievu amerikānieti" jautāja viņas dzimtenē. Patiesībā Šarapova varēja būt nevis Krievijas, bet gan Baltkrievijas tenisiste, taču liktenis savulaik viņas vecākus aizveda uz tālo Njagaņas ciematu pie Hantimansijskas. Pašā Sibīrijā.

Pomjatovsku gēni

Njagaņa kādreiz bija neliels naftinieku ciematiņš, kas izveidojās bijušajā kulaku izsūtījuma vietā. Toreiz ciematiņu sauca par Njahu, kas tulkojumā no ugru valodas nozīmē "sapuvusī bedre". Pilsētas statusu "sapuvusī bedre" ieguva 1985. gadā, un tad arī radās jaunais nosaukums — Njagaņa, kā sauc Obas pieteku. Šajā pilsētiņā velti ir meklēt plakātus ar Marijas Šarapovas portretu, un arī pie pilsētas slavenībām viņu piepulcināja pavisam nesen. Njagaņā Šarapovu praktiski nepazīst, šeit tikai pavirši zina viņas vecākus Juriju un Jeļenu Šarapovus, toties Njagaņā labi zina un ciena Marijas vecvecākus — Pjotru un Tamāru Pomjatovskus. Viņi ir no pirmajiem, kas šeit ieradās iekarot Sibīriju un iegūt naftu. Njagaņā Mariju, kas jau ir uzvarējusi Vimbldonas tenisa turnīrā, rakstura ziņā (uzņēmība!) salīdzina ar vecmāmiņu Tamāru, bet izskata ziņā — ar vectētiņu Pjotru. Tieši Marijas vectētiņš savulaik pirmais ieradās Njagaņā, bet Tamāra ar nākamās tenisa zvaigznes mammu palika Ņeftejuganskā. Ziemeļu iekarotāji ar 30 gadu stāžu Pomjatovski rīkojās tāpat kā daudzi citi — vīrs Pjotrs iekārtojās darbā par celtniecības tresta priekšnieka vietnieku ekonomikas jautājumos, saņēma dzīvokli vienā no pirmajām Njagaņas ķieģeļu mājām, bet ģimene atbrauca vēlāk.

Pomjatovski ir cēlušies no Gomeļas poļiem. Marijas vectēvs savulaik Maskavā pabeidza naftas un gāzes saimniecības institūtu un devās iekarot Ziemeļus. Ziemeļi necieš sliņķus, tie šeit ātri "pazūd". Pomjatovski vienmēr ir izcēlušies ar mērķtiecību un darba mīlestību, kas piemīt arī viņu bērniem un mazmeitai Marijai Šarapovai. Daudzi Pomjatovsku kaimiņi atceras, kā Marijas vecmāmiņa atvēra savu produktu veikalu, tiklīdz tika atļauti kooperatīvi. Viņas veikalu zināja visā 80 000 iedzīvotāju pilsētā, jo tajā vienmēr bija ideāla tīrība, labākā produktu izvēle un laipnākās pārdevējas. "Pomjatovsku tirdzniecības nams" — nemeklējiet šādu veikala nosaukumu Njagaņā, taču visi Tamāras Pomjatovskas veikalu tā sauca.

Viss sākās Sočos

Pomjatovsku meita Jeļena apprecējās ar Juriju Šarapovu un pārcēlās uz savu senču dzimteni Gomeļu. 1986. gada vasaras sākumā Šarapovu laimīgā dzīve Gomeļā beidzās — notika avārija Černobiļas atomelektrostacijā. Vispirms Gomeļu pameta Pomjatovsku vecākā meita Tamāra, bet tad arī Jeļena un Jurijs. Njagaņas divistabu dzīvoklī nu mitinājās astoņi cilvēki, bet vēl pēc gada — jau deviņi. 1987. gada 19. aprīlī piedzima nākamā tenisa zvaigzne Marija Šarapova.

Marijas tēvs strādāja celtniecībā, taču tur nevarēja pietiekami labi nopelnīt un sāka meklēt iespējas papildu peļņai. Sievu un meitu atstājis Sibīrijā, viņš devās uz Sočiem, aizņēmās naudu un nopirka trīsistabu dzīvokli, bet tad aizbrauca pakaļ sievai un meitai. Marijai tad tikko bija palikuši divi gadiņi. Uz dienvidiem posās arī visi pārējie Pomjatovski, un daudzi par viņiem smīnēja — naftas ieguve sasniedza vēl nebijušus apmērus, pilsēta strauji auga, tajā ieradās aizvien vairāk "veiksmes džentlmeņu" un pārdot savu dzīvokli Pomjatovskiem nebija nekādu grūtību. Taču viņi izvilka pilno lozi, jo drīz vien naftas ieguve strauji saruka un jaunu naftas ieguves vietu izstrāde apstājās. 1997. gadā Njagaņu pameta pēdējie Pomjatovsku radi. Marija tad jau spēlēja tenisu. Pagaidām vēl Sočos... Lieki teikt, ka Njagaņu viņa neatceras, taču ļoti vēlas kādreiz aizbraukt uz turieni, kur piedzima un spēra pirmos soļus šaurajā divistabu dzīvoklī. Nav tikai zināms, kad viņai tam atliks laika...

Ar 500 dolāriem — uz Ameriku

Marijas pirmais treneris ir Jurijs Judkins, pie kura 1991. gadā viņa sāka apgūt tenisa ābeci. Jā, jā, nekādas kļūdas šeit nav, jo Marijai tad patiešām bija tikai četrarpus gadiņu.

"Mani šajā meitenē uzreiz satrieca daudzas lietas," atceras Marijas pirmais treneris. "Viņa jau tajā vecumā bija prātīgs bērns, savam vecumam pat neparasti prātīgs. Viņa zibenīgi uztvēra visu, ko mācīju. Septiņu gadu vecumā Marija jau prata izpildīt "griezto" servi. Viņai ir apskaužama uzcītība, trijos gados viņa ne reizes nepateica, ka ir nogurusi, ikdienā viņa bija maiga, smaidīga un labsirdīga, taču, tiklīdz izgāja tenisa kortā, tā pārvērtās līdz nepazīšanai."

Sešu gadu vecumā Marija Šarapova spēlēja Maskavā slavenās Martinas Navrātilovas meistarklasē, un slavenā tenisiste ieteica Marijai doties un Nika Boletjerī tenisa akadēmiju. Var teikt, ka līdz ar to Navrātilova Šarapovai "izsniedz biļeti" uz tenisa virsotnēm. Jurijs Šarapovs ar meitu dodas uz ASV, lai atdotu lieliskā trenera Roberta Lendsdorpa rokās. Amerikā abi ieradās ar 500 USD kabatā. Sākumā Šarapovi izņēmuma kārtā dzīvoja Boletjerī akadēmijā, kur toreiz mācījās arī māsas Viljamsas un Anna Kurņikova. Marija uzreiz apliecināja savu talantu un centību, viņai bija labi rezultāti treniņos, ar viņu sāka strādāt labākie akadēmijas treneri, bet tēvs iekārtojās darbā celtniecības brigādē un lielāko daļu naudas atdeva par meitas skološanu. Boletjerī bija sajūsmā par jauno krievu tenisisti, par viņas centību un nopietno attieksmi pret treniņiem. 14 gadu vecumā Marija Šarapova piedalās savā pirmajā tenisa turnīrā Saragosā, taču zaudē jau pirmajā kārtā. Toties pēc gada viņa iekļūst Australian Open tenisa turnīra junioru sacensību finālā un par viņu pirmo reizi sāk runāt kā par uzlēcošo zvaigzni. Viņu pat necenšas salīdzināt ar Kurņikovu, jo viņas ir pilnīgi dažādas — pirmām kārtām jau uzcītības un attieksmes ziņā pret tenisu. Marija nav "tenisa robots", viņai patīk dejas un kino, viņa pozē žurnāliem, viņai patīk moderni ģērbties un ceļot, taču pirmajā vietā viņai ir teniss. 2002. gada sākumā Šarapova WTA rangā ieņem 532. vietu, bet gada beigās viņa jau ir 186. vietā! Šarapova iziet uz lielā tenisa lielās skatuves.

Sprinta tempā

2001. gadā Marija Šarapova pirmo reizi piedalās WTA turnīrā, bet jau pēc četriem gadiem kļūst par pasaules pirmo raketi. 2003. gadā French Open turnīrā Parīzē viņa pirmo reizi savā karjerā uzvar trīs "izsētās" spēlētājas — Natalī Dešī no Francijas, šveicieti Mariju Mikaeljanu un savu tautieti Jeļenu Dementjevu. Tajā pašā gadā Šarapovu pirmo reizi uzaicina spēlēt Vimbldonā, kur viņa iekļuva starp 16 labākajām. Gadu Šarapova pabeidza 32. vietā WTA rangā, bet jau 2004. gada sākumā viņa pirmo reizi iekļūst starp divdesmit labākajām. Kopš tā laika Marija ne reizes nav bijusi ārpus pirmā divdesmitnieka, bet pagājušā gada vasarā uzvar savā pirmajā Grand Slam turnīrā — Vimbldonā. Viņa kļuva par vienu no piecām jaunākajām šā turnīra uzvarētājām. Jau tā paša gada martā Šarapova saņem pirmo reklāmas līguma piedāvājumu — no japāņu korporācijas NEC. Jau pēc uzvaras Vimbldonā vācu žurnāla Bild aptaujā Marija Šarapova tiek nosaukta par mūsdienu tenisa sekssimbolu. Šarapova iegūst vairāk nekā 70 procentus balsu, bet iepriekšējā gada aptaujas uzvarētāja Anna Kurņikova saņem tikai 6 procentus balsu. Jā, lai nokļūtu virsotnē, jāprot vēl arī labi tenisu spēlēt...

Šogad Marija Šarapova ir kļuvusi par pasaules pirmo raketi, kaut gan viņai joprojām nav izdevies gūt otro uzvaru Grand Slam turnīros — Australian Open viņa pusfinālā zaudēja Serenai Viljamsai, French Open viņa izstājās jau ceturtdaļfinālā, Vimbldonā pusfinālā zaudēja Venusai Viljamsai, bet US Open pusfinālā piekāpās beļģietei Kimai Klīstersai. Taču viņai viss vēl ir priekšā.

Pirms 11 gadiem Marija Šarapova no Šeremetjevas lidostas kopā ar tēvu devās uz ASV. Viņai bija 7 gadi, un neviens nezināja, ar ko ceļojums beigsies. Tagad viņa caur to pašu lidostu ir atgriezusies dzimtenē, lai pirmo reizi spēlētu savu tautiešu priekšā. Kā pirmā krievu tenisiste, kas kļuvusi par pasaules pirmo raketi.

* Vai Maša ir mūsējā? — krievu val.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu