"Tumšais zirdziņš" lauž kaklu franču aizsardzībā (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Lielisko uzvaras gājienu Eiropas basketbola meistarsacīkstēs Belgradā šodien turpināja Francijas izlase, kas pārliecinoši apspēlēja Vecā kontinenta čempionus lietuviešus un iekļuva pusfinālā. Spēles liktenis izšķīrās jau spēles pirmajā puslaikā, kad Lietuvas basketbolisti nespēja uzlauzt Francijas aizsardzības dzelzs sienu.

Pirmajās divdesmit minūtēs ļaujot pretiniekam gūt tikai 16 (!) punktus, francūži sekmīgi apturēja lietuviešu ofensīvu otrā puslaika sākumā un beigu beigās izcīnīja negaidītu pārliecinošu uzvaru ar 63:47.

Tik necaursitamu (lai gan arī serbiem bija problēmas) Francijas komandas aizsardzību gaidīja retais, bet vēl mazāk bija tādu, kuri pieļāva, ka tik nevarīgi pret šādu aizsardzību izrādīsies lietuvieši, kas grupu turnīrā kā viesulis pārbrāzās pāri gan Horvātijai, gan Turcijai un Bulgārijai.

Pa ceturtdaļām - 14:6, 18:10, 12:20, 19:11.

Pēc negaidītās uzvaras pār laukuma saimniekiem serbiem spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā par atlētiskās Francijas izlases nākamajiem upuriem ir kļuvuši Lietuvas basketbolisti, kas, par spīti atjaunotajam sastāvam, tika uzskatīti par šā mača favorītiem.

Francijas izlasei šis panākums automātiski garantē ceļazīmi uz 2006. gada pasaules meistarsacīkstēm, bet Lietuva par iespēju nākamgad spēlēt Japānā turpinās cīnīties turnīrā par 5. līdz 8. vietu.

Šoreiz izšķirošs izrādījās pirmais puslaiks, kurā Francija apspēlēja Lietuvu ar 32:16. Vienīgo reizi šajā mačā cerību stariņš leišiem uzspīdēja trešajā ceturtdaļā, kuras laikā pusi no pretinieku pārsvara viņiem izdevās sadeldēt. Tomēr spēles pēdējās desmit minūtēs notikumus laukumā atkal droši kontrolēja francūži un viņu uzvara tā arī ne reizi netika apdraudēta.

Antuāns Rigodo (no labās) izslīd no Vida Ginēviča rokām...
Antuāns Rigodo (no labās) izslīd no Vida Ginēviča rokām... Foto: FIBA.com

No dažādām distancēm uzbrukumā trāpīgs bija NBA spēlētājs Boriss Diavs, kurš bija rezultatīvākais ar 18 punktiem (2p 4/8, 3p 3/4), kā arī izcēlās ar 11 atlēkušajām bumbām un trīs rezultatīvām piespēlēm.

Pa 11 punktiem uzvarai pievienoja vecmeistars Antuāns Rigodo un Tonijs Pārkers, kura rēķinā arī piecas rezultatīvas piespēles.

11 bumbas zem groziem izcīnīja arī 2,18 metrus garais milzis Frederiks Veiss, un arī kopumā cīņā zem groziem pārāki bija francūži ar 47 pret 35.

Vienīgais spēlētājs, kurš Lietuvas izlasē pārsniedza desmit gūto punktu robežu, bija Kšištofs Lavrinovičs (11 p.). Šoreiz pievīla komandas pieredzes bagātie vīri - Mindaugs Žukausks punktus neguva vispār, bet komandas rezultatīvākais spēlētājs Ramūns Šiškausks iemeta tikai vienu grozu (2p 1/7, 3p 0/2)...

Šajā spēlē lietuviešus zināmā mērā piemeklēja latviešu nedienas - precīzi bija tikai divi no 20 tālmetieniem, un visā mačā leiši izmeta tikai desmit soda metienus, no tiem trāpot septiņus (sm Francija - 15/24).

Jā, Francija iet tālāk. Vai beidzot aizies arī līdz pašam galam?
Jā, Francija iet tālāk. Vai beidzot aizies arī līdz pašam galam? Foto: FIBA.com

Francijas izlase jau otrajās Eiropas meistarsacīkstēs pēc kārtas spēlēs pusfinālā (2003. gadā zaudēja Lietuvai) un nu jau var pasapņot par vēl nesasniegto virsotņu iekarošanu - līdz šim augstākais komandas panākums ir sudraba medaļas tālajā 1949. gadā...

Eiropas bronzu francūži ir izcīnījuši pa četriem lāgiem, taču pēdējoreiz arī tas notika krietni pasen - 1959. gadā.

Un vēl par skatītājiem tribīnēs - cepuri nost serbiem, jo zālē kopā ar Francijas un Lietuvas līdzjutējiem bija 16 tūkstoši cilvēku...

Sestdien pusfinālā Francija tiksies ar Grieķiju, kas šodien sagādāja varbūt pat vēl lielāku pārsteigumu, jo pieveica par izteiktiem favorītiem uzskatītos krievus.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu