Eiropas čempioni - melnais zirdziņš Belgradā (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Šodien pulksten 18.30 pēc Latvijas laika Belgradā sāksies Eiropas basketbola meistarsacīkšu pirmais ceturtdaļfināls starp Krieviju un Grieķiju, bet 21.30 savu titulu dosies aizstāvēt Eiropas čempioni Lietuvas basketbolisti, kas mērosies spēkiem ar Franciju.

Uzzinot par vairāku līderu un beigu beigās arī Arvīda Macijauska nepiedalīšanos Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā, vairums basketbola speciālistu no dažādām pasaules valstīm jau steidza ierindot leišus starp vidusmēra komandām, kas nekādā gadījumā neiejauksies strīdā par medaļām un diez vai iekļūs pat labāko astotniekā.

Dzīvē viss notika pavisam citādi, un pēc pārliecinošās uzvaras savā apakšgrupā, kad Lietuva ne tikai apspēlēja pastarīšus bulgārus (92:79), bet negaidīti pārliecinoši arī Horvātiju (85:67!) un Turciju (87:75), mūsu dienvidu kaimiņus jau atkal var nosaukt par vieniem no galvenajiem pretendentiem uz zelta medaļām.

Paši lietuvieši gan ir piezemētāki un par sekmīgu uzskatīs ceļazīmes iegūšanu uz 2006. gada pasaules čempionātu Japānā, ko garantēs iekļūšana pirmajā sešiniekā.

Tomēr nav šaubu, ka arī šim Lietuvas izlases modelim ir pa spēkam kas vairāk, turklāt gaidīto serbu vietā ceturtdaļfinālā viņi mazliet pārsteidzošā kārtā dabūja Francijas izlasi.

Antans Sireika
Antans Sireika Foto: FIBA.com

Tas gan nenozīmē, ka Eiropas čempioni automātiski kļūst par šā pāra favorītiem, tomēr izlases vecākais treneris Antans Sireika, šķiet, arī bez ierastajām zvaigznēm un līderiem ir spējis izveidot kārtējo Lietuvas uzvarētāju komandu.

To veicina gan Lietuvas basketbola skolas nevīstošās tradīcijas, gan draudzīgā gaisotne komandā, gan arī spēlētāju sportiskās ambīcijas. No ēnas beidzot ir iznākuši garie spēlētāji, kas agrāk bija otrā plāna lomās aiz Eurēlija Žukauska un Gintara Einiķa muguras - brāļi Darius un Kšištofs Lavrinoviči, kā arī Roberts Javtoks.

Par pamatsastāva spēlētāju ir kļuvis viens no agrāko gadu labākajiem rezervistiem Ramūns Šiškausks, bet par stabilitāti un kārtību turpina rūpēties pieredzes bagātais komandas kapteinis Mindaugs Žukausks.

Ļoti pārliecinoši šajā turnīra sevi pieteica Lietuvas basketbola jaunā viļņa zvaigzne, pasaules U-21 čempions Pauļus Jankūns, kurš mačā ar Horvātiju guva 16 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.

Ramūns Šiškausks
Ramūns Šiškausks Foto: FIBA.com

Netrūkst arī virknes jau pietiekami pieredzējušu spēlētāju, kā Vids Ginēvičs, Sims Jasaitis un Mindaugs Lukausks, kas savos klubos "Žalgiris" un "Lietuvos Rytas" līdz šim lielākoties ir bijuši rezervistu statusā, bet tagad spējuši apliecināt sevi arī nacionālās komandas rindās.

Ar Franciju lietuvieši oficiālā mačā pēdējoreiz tikās 2003. gada Eiropas meistarsacīkstēs Zviedrijā, kad pa ceļam uz titulu ne bez pūlēm ar 74:70 apspēlēja francūžus pusfinālā.

Pirms šāgada turnīra Francija tika uzskatīta par vienu no daudzajiem favorītiem, taču visai neizteiksmīgi aizvadīja grupu turnīru, un lielais vairums bija pārliecināti, ka spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā viņi kļūs par vieglu medījumu laukuma saimniekiem serbiem.

Tomēr parādot lielisku spēli aizsardzībā, tradicionāli izceļoties ar atlētismu un beidzot uzspīdot arī komandas līderim - NBA čempionam Tonijam Pārkeram, Francija pārvarēja šķietami nepārsniedzamo Serbijas un Melnkalnes barjeru.

Tonijs Pārkers (no kreisās)
Tonijs Pārkers (no kreisās) Foto: FIBA.com

Par komandas vilcējiem noteikti ir jāuzskata arī tās veterāns Antuāns Rigodo, kurš jau ir paziņojis, ka šis ir viņa pēdējais turnīrs izlases rindās, kā arī NBA pieredzi guvušais Boriss Diavs (Phoenix Suns) un Andra Biedriņa komandas biedrs Goldensteitas "Warriors" - Mikaels Pjetrī.

Nozīmīgu lomu spēlē arī Pjetrī vecākais brālis Florēns no Spānijas "Unicaja" un Mikaels Želabāls, kurš pārstāv slaveno Madrides "Real".

Rezultatīvāko spēlētāju sarakstā visaugstāk - septītajā vietā ir Šiškausks ar 16,7 punktiem vidēji spēlē, kamēr labākais no francūžiem Mikaels Pjetrī ir tikai 30. pozīcijā (11,7 p.).

Viņa brālis Florēns ir devītais labākais zem groziem ar vidēji spēlē 6,3 atlēkušajām bumbām. Labākais no leišiem ir Javtoks - 13. vieta (5,7 bumbas).

Diavs savukārt ir visa turnīra ceturtais labākais asistents ar četrām rezultatīvām piespēlēm vidēji spēlē, bet Ginēvičs šajā kategorijā ir septītais - 3,7 piespēles.

Aci pret aci divas komandas, kas uzsvaru liek uz aizsardzību...

Džons Roberts Holdens
Džons Roberts Holdens Foto: FIBA.com

Šovakar 21.30 pēc Latvijas laika - Lietuva pret Franciju. Kaut kur leišmalē vai satelītā šo maču iespējams noskatīties kanālā TV3 Lietuva.

Bet pirmais ceturtdaļfināls šodien sāksies jau 18.30, kad krievi tiksies ar grieķiem. Arī ļoti intriģējoša tikšanās, jo Krievijas izlase ar trīs NBA spēlētājiem un kādreizējo Latvijas čempionu Džonu Robertu Holdenu visus jau ir pārsteigusi ne tikai ar uzbrukumu, bet atšķirībā no agrākiem gadiem - arī lielisku aizsardzību.

Turklāt vairāki Grieķijas izlases spēlētāji šobrīd spēlē Kievijas klubos, bet Lazars Papadopouls pat ir dzimis Krievijā.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu