Ardievu, Serbija, un paldies par spēli! (74)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Eiropas basketbola meistarsacīkšu grupu turnīra izšķirīgajā spēlē Latvijas izlase pagājušosvētdien ar 67:82 zaudēja mājiniekiem Serbijas un Melnkalnes basketbolistiem. Mūsu komanda ieņēma pēdējo vietu grupā un izstājās no turpmākās cīņas.

No pirmās līdz pēdējai minūtei tā arī neatgūstot kaut daļu no lieliskās tālmetienu precizitātes, kas ļāva līdzvērtīgi cīnīties ar spāņiem, mūsu komanda zaudēja arī grupu turnīra trešo spēli un tāpat kā pirms diviem gadiem Zviedrijā nespēja kvalificēties nākamajai kārtai.

Pa ceturtdaļām - 19:31, 12:16, 19:20, 17:15.

Serbijas un Melnkalnes izlasei uzvara pār Latviju ļāva ieņemt otro vietu D grupā, un spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā otrdien serbi tiksies ar Francijas izlasi.

"Nemācējām gūt grozus brīvās situācijās, kamēr serbi to paveica gan no labām, gan arī sarežģītām pozīcijām," telefonsarunā ar TVNET Sports korespondentu Latvijas izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks par galveno zaudējuma iemeslu nosauca slikto metienu realizāciju.

"Cīnījāmies līdz galam. Aizsardzībā mēģinājām spēlēt aktīvi, agresīvi, izmantojām arī zonas aizsardzību, tomēr serbi nodemonstrēja savu klasi un nepieļāva tādu izteiktu kritumu punktu gūšanā un iniciatīvas zaudēšanu."

"Žēl, ka šo čempionātu nobeidzām tik ātri. Gan es, gan komanda gribējām spēlēt tālāk," komandas snieguma plašāku analīzi Muižnieks atlika uz vēlāku laiku.

Komplimentus Latvijas izlasei veltīja Serbijas un Melnkalnes izlases galvenais treneris Zeļko Obradovičs: "Mums šī bija ļoti svarīga spēle, un es domāju, ka mēs to aizvadījām ļoti labi. Mēs tikām galā ar spēcīgo Latvijas izlasi, kas visu laiku palika uzticīga savam stilam, tomēr beigu beigās tas viņiem nepalīdzēja un tie nespēja realizēt savus metienus no distances."

Pret Serbiju un Melnkalni Latvijas izlases rindās rezultatīvākais ar 12 punktiem bija Kristaps Valters (3p 2/9, sm 6/6), bet vēl desmit pievienoja Roberts Štelmahers. Valtera jaunākā kontā arī četras atlēkušās bumbas un divas rezultatīvas piespēles, bet Štelmahers zem groziem izcīnīja trīs bumbas un izdarīja divas rezultatīvas piespēles (2p 2/4, 3p 0/3, sm 6/7).

Uvis Helmanis (3p 1/8) mūsu komandas labā guva septiņus punktus un izcīnīja visvairāk - astoņas atlēkušās bumbas.

Visā spēlē Latvijas izlase realizēja tikai sešus no 32 (!) trīspunktu metieniem.

Uvis Helmanis (no labās) cenšas kavēt titulēto serbu basketbolistu Dežanu Bodirogu.
Uvis Helmanis (no labās) cenšas kavēt titulēto serbu basketbolistu Dežanu Bodirogu. Foto: FIBA.com

Serbijas izlases labā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Igors Rakočevičs. 12 Marko Jaričs guva 12 punktus, savāca piecas bumbas zem groziem un izdarīja septiņas rezultatīvas piespēles, bet leģendārais Dežans Bodiroga izcēlās ar 12 punktiem un septiņām bumbām zem groziem.

Spēles sākums Latvijas izlases starta pieciniekam - Štelmaheram, Šķēlem, Sandim Valteram, Helmanim un Grafam - izdevās labs, jo pēc nospēlētas minūtes un 15 sekundēm mūsējie bija vadībā ar 6:2.

Tomēr turpinājumā ar soda metienu un pāris tālajiem raidījumiem serbiem ceturtdaļas vidū izdevās panākt desmit punktu pārsvaru 10:20.

Pretēji mačam ar Spāniju Latvijai šodien totāli neveicās ar tālmetieniem - viens pēc otra no trīspunktu līnijas lādēja garām vakardienas varonis Sandis Valters, viņa brālis Kristaps, Helmanis un Kristaps Janičenoks.

Tikai līdz ar pirmās ceturtdaļas pēdējām sekundēm cauri stīpai krita Valtera jaunākā trīspunktnieks - Latvijas izlasei pirmais precīzais... 19:31.

Kā vēlāk izrādījās, šis pirmajā ceturtdaļā zaudētais faktiski arī izšķīra spēles iznākumu.

Latvijas izlase kopumā turpināja demonstrēt saturīgu un labu basketbolu. Gandrīz ikkatrs uzbrukums tika pacietīgi izspēlēts, lai varētu uzbrukt grozam no labas pozīcijas.

Kristaps Janičenoks tika rūpīgi segts un arī no labām pozīcijām šoreiz meta garām.
Kristaps Janičenoks tika rūpīgi segts un arī no labām pozīcijām šoreiz meta garām. Foto: FIBA.com

Uzbrukumi šoreiz tika pamīšus veidoti gan no distances, gan caur groza apakšu. Netrūka azarta cīņā par atlēkušajām bumbām, arī aizsardzība vairāk vai mazāk tika galā ar saviem uzdevumiem, taču rezultāts lēnām turpināja augt serbu labā. Iemesls - fatāli turpināja nekrist tālmetieni (otrajā cet. 2/8).

Pēc pirmā puslaika - 31:47, bet otrā puslaika ievadā Vladimira Radmanoviča tālmetiens serbiem ļāva sasniegt lielāko pārsvaru šajā spēlē +19.

Par spīti visam, mūsu basketbolisti nepadevās un brīžiem spēja samazināt rezultāta starpību līdz 13 punktiem, tomēr tuvāk serbi neļāva pietuvoties. Pat tad, kad vairākus uzbrukumus pēc kārtas bija izdevies savu grozu nosargāt neskartu, uzbrukumā atkal pievīla precizitāte un pirms pēdējām desmit minūtēm šķietami bezcerīgais 50:67...

Un, lai arī serbu uzvara tā īsti arī netika apdraudēta, pusotru minūti pirms spēles beigām Latvijas izlase no -19 atspēlējās līdz -9 un piespieda Serbijas izlases galveno treneri Zeļko Obradoviču ņemt minūtes pārtraukumu.

Igors Rakočevičs kļuva par vienu no galvenajiem Latvijas kapračiem.
Igors Rakočevičs kļuva par vienu no galvenajiem Latvijas kapračiem. Foto: FIBA.com

Diemžēl uzreiz pēc tam diezgan strīdīgu piezīmi saņēma Sandis Valters, bet nesavaldītās emocijas komandai maksāja arī tehnisko piezīmi un īsā laikā serbi guva pēc kārtas deviņus punktus, atjaunojot

status quo

- 64:82.

Šā mača liktenis bija izlemts, lai gan, liekot roku uz sirds, var apgalvot, ka arī šo spēli Latvijas izlase nospēlēja labi un šo zaudējumu serbiem nevar salīdzināt ar sakāvēm 1997. un 2001. gada finālturnīrā.

Atlēkušās bumbas: Latvija - 39, Serbija&Melnkalne - 43.

Latvijas izlasē vēl spēlēja un punktus guva: Timermanis 8 p., Grafs 7 p.+ 3 a.b., Šķēle 6 p.+ 6 a.b., Vītols 5 p., Skirmants 4 p.+ 0 a.b., S.Valters 4 p., Cipruss 2 p.+ 0 a.b., Janičenoks 2 p., Blūms 0 p.

Latvija - 2p 15/30 (50%), 3p 6/32 (18,8%), sm 19/25 (76%), S&M - 2p 17/35 (48,6%), 3p 7/21 (33,3%), sm 27/38 (71,1%).

Rezultatīvas piespēles: Latvija - 7, S&M - 13, kļūdas: Latvija -11, S&M - 9.

Serbijas&Melnkalnes izlases sastāvs: Dežans Bodiroga, Igors Rakočevičs, Marko Jaričs, Vladimirs Radmanovičs, Zeļko Rebrača, Nenads Krstičs, Darko Miličičs, Vlado Scepanovičs, Milans Gurovičs, Vule Avdalovičs, Dežans Milojevičs, Dežans Tomasevičs.

Komentāri (74)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu