Sestās Eiropā, pasaulei par īsu... (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas basketbola meistarsacīkšu pēdējā spēlē Latvijas sieviešu izlase šodien Turcijas galvaspilsētā Ankarā zaudēja Francijas basketbolistēm un turnīra noslēgumā ieņēma komandas vēsturē augstāko - sesto vietu! Pimoreiz par Eiropas čempionēm kļuva Čehijas basketbola izlase.

Uzvaras likme šajā mačā bija ceļazīme uz pasaules meistarsacīkstēm, diemžēl pacīnīties par piekto vietu Latvijas meitenēm nebija pa spēkam un jau otro reizi šajā turnīrā mūsu komanda atzina spēcīgās Francijas izlases pārākumu - šoreiz ar 62:85.

Grupu turnīrā latvietes zaudēja francūzietēm ar 50:67.

Eiropas meistarsacīkšu zelta medaļas pirmo reizi komandas vēsturē izcīnīja Čehijas basketbolistes, kas dramatiskā spēles galotnē ar 72:70 pārspēja 2003. gada čempiones krievietes. Bronzas medaļas jau trešo reizi pēc kārtas šodien izcīnīja Spānijas basketbolistes, kas ar 83:65 uzvarēja Lietuvas izlasi.

Ar labu metienu realizācijas procentu rezultatīvākā Latvijas izlasē bija Anete Jēkabsone - 23 punkti (2p 5/7, 3p 4/6). Viņas kontā arī septiņas atlēkušās bumbas, četras rezultatīvas piespēles, kā arī piecas kļūdas.

11 punkti (2p 4/11) Ievas Kubliņas rēķinā, astoņus guva Zane Eglīte, bet septiņus - Gunta Baško (2p 3/10, 3p 0/3).

Melnā diena šoreiz bija Lienei Jansonei - tikai divi punkti (2p 1/6) un viena atlēkusī bumba.

Pa ceturtdaļām - 15:25, 12:22, 16:23, 19:15.

Spēle pret Franciju iesākās ļoti cerīgi, jo pēc nospēlētām divarpus minūtēm mūsējās bija vadībā ar 10:4 - pirmos četrus punktus spēlē guva Latvijas izlases līdere Jēkabsone, divus punktus un vēl sekojošo soda metienu realizēja Baško, un precīzs metiens izdevās arī trešajam mūsu komandas balstam Kubliņai.

Gunta Baško (centrā) šajā turnīrā vidēji spēlē pieļāva visvairāk kļūdu, toties paveica milzīgu darbu aizsardzībā, kā arī komandas saspēles veidošanā.
Gunta Baško (centrā) šajā turnīrā vidēji spēlē pieļāva visvairāk kļūdu, toties paveica milzīgu darbu aizsardzībā, kā arī komandas saspēles veidošanā. Foto: AFI

Turpmākās piecarpus minūtes izvērtās par īstāko murgu. Visas trīs pirmo minūšu veiksminieces viena aiz otras tagad meta grozam garām, un viņām piebalsoja arī laukumā nākusī Evija Āzace.

Pa visām viņas pieļāva arī gūzmu kļūdu (komandai kopā 20), dāļājot pretiniecēm neskaitāmas uzbrukuma iespējas, ko francūzietes ar lielāko prieku arī izmantoja. Šo piecarpus minūšu intervālu viņas uzvarēja ar neticami graujošu rezultātu 1:21 (!!!), un cerīgais sākums pārtapa lielos mīnusos - 11:25.

Līdz ar pirmā puslaika beigām spēles, piektās vietas un pasaules čempionāta ceļazīmes liktenis bija izlemts - jau divdesmit punktu deficīts 27:47.

Mūsu komandas neveiksmi sekmēja arī zaudējums cīņā par atlēkušajām bumbām: Latvija - 31, Francija - 40.

Ieva Kubliņa - Latvijas izlases universāle, diemžēl nestabila spēlētāja, kurai izcilas spēles diemžēl mijās ar vājām.
Ieva Kubliņa - Latvijas izlases universāle, diemžēl nestabila spēlētāja, kurai izcilas spēles diemžēl mijās ar vājām. Foto: AFI

Šis "skaitļu bezdibenis" tikai apliecināja, ka pagaidām Latvijas sieviešu basketbols vēl nevar konkurēt ar kontinenta lielo piecnieku, taču, no otras puses, vēl nesen par acīmredzamo - neticamo tika uzskatīta pat Latvijas izlases līdzdalība Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā...

Paldies, meitenes! To, ka jūs gribat un arī varat, tagad zina ne tikai Latvija, bet arī daļa pasaules!

Visiem interesentiem!! - Latvijas izlase Rīgā atgriežas otrdien pulksten 13.00 ar lidmašīnas reisu no Stambulas.

Bez komandas galvenajām punktu guvējām, piespēļu meistarēm un atlēkušo bumbu vācējām īpaši gribas uzteikt arī tās, kas laukumā devās ar dažādiem savainojumiem, saņēma sāpīgas dunkas un pat pamatīgus sitienus no pretspēlētājām, - Ievu Tāri, Eviju Āzaci, Elīnu Zīki, Zani Teilāni un Anitu Mikāli, kurai šis turnīrs noslēdzās, tā arī īsti nesācies (savainojums pirmās spēles otrajā ceturtdaļā).

Zane Teilāne - varonīga cīnītāja, kas tuvākajos gados varētu kļūt par vienu no izlases līderēm.
Zane Teilāne - varonīga cīnītāja, kas tuvākajos gados varētu kļūt par vienu no izlases līderēm. Foto: FIBA.com

Un vēl, uz turnīru netiekot traumētajai saspēles vadītājai Ilzei Osei-Hlebovickai, milzīgu un lielai daļai varbūt arī nepamanāmu darbu komandas saspēles veidošanā veica Baško un it īpaši Jēkabsone, ko bez šaubām un ar patiesu prieku varētu pasludināt par Latvijas izlases vērtīgāko šā turnīra spēlētāju.

Tomēr sestā vieta ir un paliek visu 12 Latvijas izlases spēlētāju un arī trenera Raivo Otersona nopelns, nākotne ir viņu rokās...

Latvijas izlasē vēl spēlēja un punktus guva: Āzace 6 p., Zīke 3 p., Brumermane 2 p., Eibele 0 p., Teilāne 0 p. (Mikāle un Tāre šajā spēlē nepiedālījās).

Latvija - 2p 17/43, 3p 7/15, sm 7/13. Francija - 2p 30/63, 3p 6/15, sm 7/9.

Sieviešu izlase treneris debitants - Raivo Otersons. Debijai nav slikti...
Sieviešu izlase treneris debitants - Raivo Otersons. Debijai nav slikti... Foto: AFI

Jēkabsone ar 19,6 vidēji spēlē gūtiem punktiem kļuva par visa turnīra trešo rezultatīvāko spēlētāju un piekto labāko rezultatīvu piespēļu autori (4,0 vid. sp.).

Otro vietu ar 2,8 vidēji spēlē pārtvertām bumbām dala Baško un Jēkabsone, bet ceturtā labākā bloķētāja bija Kubliņa (1,5 bloki vid. sp.).

Latvijas izlases sastāvs:

Zane Eglīte, Anda Eibele, Gunta Baško, Anete Jēkabsone, Ieva Tāre, Aija Brumermane, Elīna Zīke, Liene Jansone, Ieva Kubliņa, Evija Āzace, Zane Teilāne, Anita Mikāle. Galvenais treneris – Raivo Otersons, trenere - Maija Kubliņa.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu