Uz Serbiju - bez Kambalas (52)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas vīriešu basketbola izlases startam Eiropas meistarsacīkstēs veltītajā preses konferencē galvenais treneris Kārlis Muižnieks šodien atzina, ka ir apmierināts ar sagatavošanas procesā paveikto un apstiprināja, ka izlases sastāvā nav iekļauts centra spēlētājs Kaspars Kambala.

To, kurš no atlikušajiem izlases kandidātiem netiks izlases Eiro divpadsmitniekā, bija paredzēts atklāt tikai šodien preses konferencē, taču jau vakar pa Rīgu klīda baumas, ka tas būs neviens cits kā Kambala.

Šārīta laikraksta "Diena" numurā jau pats basketbolists apstiprināja, ka ir nolēmis atteikties no kandidēšanas uz vietu izlases sastāvā.

"Sapratu, ka tādā basketbola stilā, kādā trenera [Kārļa] Muižnieka vadībā spēlē Latvijas izlase, nav iespējams izmantot manas labākās īpašības," laikrakstam paskaidroja Kambala.

Par pārsteigumu visiem, preses konferencē šodien vietu starp žurnālistiem ieņēma arī Kambala, it kā gribēdams Muižniekam uzdot jautājumu: "Trener, vai jūs tiešām tiksiet galā bez manis?..."

Bet preses konference sākās ar izlases direktora Raimonda Miglinieka īsu ievadrunu, kurā viņš apliecināja, ka paveiktais gatavošanās process ir bijis veiksmīgs un viss iecerētais ir paveikts.

To apstiprināja arī Muižnieks un tūlīt pat pievērsās visus interesējošajam jautājumam par izlases sastāvu Eiropas meistarsacīkstēs.

2005. gada 9. septembris, OSC Rīga. Latvijas izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks paziņo izlases sastāvu...
2005. gada 9. septembris, OSC Rīga. Latvijas izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks paziņo izlases sastāvu... Foto: AFI

"Es labāk nesaukšu tos divpadsmit, kas dosies uz Serbiju, bet pateikšu, ka tie būs tie paši spēlētāji, kas piedalījās pārbaudes turnīrā Itālijā [Latvija tajā uzvarēja]. Vēlreiz palieku pie savām domām, ka pāris nedēļu laikā nav iespējams iejusties komandas spēlē un Kasparam [Kambalam] tas neizdevās. Vakar es to izrunāju ar Kasparu un viņš man piekrita," Muižnieks publiski pielika punktu izlases komplektācijai.

Līdz ar to Latvijas izlases ducis, kas "trīs zvaigžņu" formās pirmoreiz nesīs Latvijas vārdu Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā, ir šāds - Roberts Štelmahers, Kristaps Valters, Jānis Blūms, Armands Šķēle, Sandis Valters, Kristaps Janičenoks, Aigars Vītols, Ivars Timermanis, Uvis Helmanis, Raitis Grafs, Mārtiņš Skirmants un Kaspars Cipruss.

"Komandas spēks ir katrā spēlētājā. No katra izlases dalībnieka es gaidīšu labu spēli un ceru, ka visi kopā mēs varēsim parādīt labu basketbolu un noteikti cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē," Muižnieks konkretizēja izlases uzdevumu Serbijā un Melnkalnē, apgalvojot, ka visi spēlētāji ir veseli un kaujas gatavībā.

2005. gada 9. septembris, OSC Rīga. Latvijas izlases kapteinis Roberts Štelmahers preses konferencē.
2005. gada 9. septembris, OSC Rīga. Latvijas izlases kapteinis Roberts Štelmahers preses konferencē. Foto: AFI

Latvijas izlases kapteinis Roberts Štelmahers: "Esam strādājuši ļoti cītīgi, ar lielu atdevi un vēlēšanos parādīt labu basketbolu. Prieks par katru, kurš ir izlases sastāvā, arī par tiem, kas tur netika savainojumu dēļ, arī par Kasparu [Kambalu], kas atbrauca vēlāk un centās, cik varēja. Iespējas bija dotas visiem. Žēl, ka Kaspars netika sastāvā, jo arī viņš kaut kā mums noteikti varēja palīdzēt. Cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē!"

Oficiālajai daļai beidzoties, turpat improvizētu personisko preses konferenci sarīkoja Kambala, kura ierašanās mērķis, protams, bija saistīts ar sava viedokļa pēc iespējas ātrāku un vienlaicīgu nodošanu masu mediju rīcībā, kas aplipa Latvijas izlases "liekajam" kandidātam kā mušas.

Nebija šaubu, ka basketbolista viedoklis būs diametrāli pretējs komandas galvenā trenera Muižnieka argumentiem.

"Tas bija mans personiskais lēmums aiziet no izlases," uzsvēra Kambala.

Kaspars Kambala jautājumu krustugunīs
Kaspars Kambala jautājumu krustugunīs Foto: AFI

"Jau pēc pēdējās spēles [otrdien pret UNICS] sapratu, ka komandā ar šādu spēles stilu man īsti nav vietas, līdz ar to zināmā mērā izdarīju pakalpojumu trenerim. Ar savu klātbūtni tagad nejaukšu jau iespēlētās izlases kombinācijas. Puiši spēlē ātru basketbolu, daudz improvizē, bet jaunie spēlētāji acīmredzot nav gatavi regulāri veidot uzbrukumus arī caur groza apakšu, kas nebūt nenozīmē, kas es to vien darītu, kā mestu pa grozu," ar šādu atklāsmi visiem lielākajiem Latvijas masu medijiem nāca klajā Kambala.

"Domāju, ka Muižnieka komandās tik augsta līmeņa spēlētāja, kāds esmu es, nekad nav bijis," Kambala nekautrējās pats sev veltīt publiskus glaimus un atzina, ka Armanda Krauliņa izlases modelī viņš iekļāvies ļoti veiksmīgi.

Ja atsauc atmiņā Kambalas pēdējo sezonu gaitas dažādos Eiropas klubos, tad iznāk, ka ievērojamas problēmas ar iekļaušanos komandas spēlē viņam bija gan Madrides "Real", gan arī Kazaņas UNICS rindās. Attiecībā uz UNICS to nenoliedza arī pats centra spēlētājs, kurš Kazaņas komandas spēles stilu pielīdzināja Latvijas izlasei.

Nav šaubu, ka Kambala ir pārliecināts, ka vaina ir meklējamā visur, tikai ne viņā pašā, un kā klints turpinās stāvēt par savu taisnību, jo iespēja spēlēt basketbolu viņam pagaidām vēl tiek dota pietiekoši augstā līmenī, lai gan Stambulas "Fenerbahce" (Kambalas jaunais klubs) ne tuvu nav tāda līmeņa komanda kā "Efes Pilsen", "Real" vai UNICS.

Noslēdzot sarunu ar žurnālistiem, Kambala atzina, ka komandā ar šādu spēles stilu (orientētu tieši uz komandas sadarbību, nevis atsevišķiem spilgtiem līderiem) viņš nespēlēs, jo negrib bojāt arī savu reputāciju...

Tātad - uz finālu bez Kambalas. Vai tā ir šokējoša sensācija vai negaidīts notikumu pavērsiens, drīzāk gan viens no grūtākajiem un drosmīgākajiem Muižnieka lēmumiem viņa trenera karjerā. Mērķis - doties uz Eiropas meistarsacīkstēm ar labi saspēlētu un saliedētu komandu.

Svētdien Latvijas izlase izlidos uz Maskavu, kur pirms izlidošanas uz Novisadu aizvadīs pēdējo pārbaudes spēli ar Krievijas izlasi.

Komentāri (52)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu