Latvija - pasaules čempionu apakšgrupā (51)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Otrdien Rīgā Mazajā ģildē notika 2006. gada pasaules hokeja čempionāta grupu izloze, kuru var uzskatīt par visnotaļ veiksmīgu Latvijas izlasei. Mūsu komandas pretinieki A grupā būs pasaules čempiontitulu tikko izcīnījusī Čehijas izlase, kā arī Somijas un Slovēnijas hokejisti. Čempionāta atklāšanas spēlē - 5. maijā pulksten 20.15, Latvijas tiksies ar pasaules čempioniem čehiem.

Fāzels: "Jūsu līdzjutēji - number one."

Uz izlozi Rīgā bija ieradušies visu komandu pārstāvji, izņemot Kanādas un ASV, kas pēc iespējas ātrāk gribēja atgriezties mājās, kā arī arī Kazahstānas delegācijas, kuras intereses Rīgā pārstāvēja Krievijas hokeja federācija.

Izlozē piedalījās arī Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) vadošās personas, tajā skaitā IIHF prezidents Renē Fāzels, ko izlozes konferansjē Nacionālās Operas direktors Andrejs Žagars, kopā ar Latvijas Hokeja federācijas prezidentu Kirovu Lipmanu, aicināja kļūt par pasākuma simboliskajiem lieciniekiem.

Pasaules čempionu kauss galveno "aktieru" rokās. Kurās rokās tas nonāks pēc gada, tiks izšķirts uz Latvijas zemes.
Pasaules čempionu kauss galveno "aktieru" rokās. Kurās rokās tas nonāks pēc gada, tiks izšķirts uz Latvijas zemes. Foto: AFI

Nelielajā pirms izlozes uzrunā Fāzels akcentēja, ka šo jubilejas - 70. (!) pasaules hokeja čempionātu īpašu darīs tieši Latvijas hokeja fani, kas ar savu patriotiskumu, azartu un izdomu - ir numur 1 pasaulē.

Lipmans turpināja viņa iesākto: "Šo čempionātu mums ir izcīnījuši fani un es varu lepni paziņot, ka šis turnīrs notiks fanu pilsētā Rīgā."

Guntis Ulmanis, čempionāta rīkošanas izpilddirekcijas ģenerāldirektors: "Arī Rīga ir pilsēta, kas ir bijusi starp pasaules hokeja pamatlicējiem. Pasaules čempionātam pie mums ir jābūt kā svētkiem, tāpēc novēlu visiem būt aktīviem līdzdalībniekiem, un, lai valda darbīgs optimisms."

Latvija bēg no Krievijas

Pasaules čempionāta izspēles sistēma arī pirms Rīgas turnīra palika nemainīga. 16 komandas izlozē tika sadalītas pa četrām grupām. Pirmajā posmā katrai komandai būs pa trīs spēlēm, un pirmo trīs vietu ieguvējas turpinās cīņu kvalifikācijas kārtā.

Pirmo četru vietu ieguvēji katrā no divām kvalifikācijas grupām spēlēs ceturtdaļfinālā.

Pirms izlozes komandas bija sadalītas četru līmeņu meistarības grozos, vadoties pēc jaunākā pasaules ranga, kas tika apkopots pēc svētdienas fināla.

Smaids vieno visdažādākos mūsu planētas cilvēkus. No labās uz kreiso - Renē Fāzels, Marija Naumova un Kirovs Lipmans.
Smaids vieno visdažādākos mūsu planētas cilvēkus. No labās uz kreiso - Renē Fāzels, Marija Naumova un Kirovs Lipmans. Foto: AFI

Latvija šobrīd ieņem sev pilnīgi atbilstošo - devīto vietu pasaules rangā, to pašu, ko izcīnīja Insbrukā, un ir

trešajā grozā

kopā ar Ukrainu, Baltkrieviju un Dāniju.

Ar šīm komandām sarkanbaltsarkanie varēs tikties, ātrākais, otrajā posmā.

Pirmais grozs: Kanāda, Zviedrija, Čehija, Slovakija. Otrais grozs: Krievija, ASV, Somija, Šveice. Ceturtais grozs: Kazahstāna, Slovēnija, Norvēģija, Itālija.

Kā čempionāta rīkotājiem, Latvijas izlasi pienācās arī dažas priekšrocības - vispirms garantēta vieta A grupā, kā arī iespēja izvēlēties vienu no komandām ar kuru nav vēlams tikties pirmajā un otrajā posmā.

Latvijas delegācija par tādu nosauca Krieviju, pamatojot to ar prognozējamo lielo fanu pieplūdumu uz Krievijas izlases spēlēm gan no Krievijas, gan tepat no lielās Latvijas krievu diasporas. Krievija jau pirms izlozes ieguva vietu C grupā, un tas nozīmē, ka Latvija un Krievija nevarēs tikties ātrāk kā šī turnīra ceturtdaļfinālā, ja vien pirmajā posmā savās apakšgrupās nepaliks pēdējās vietās.

Izloze ar Marijas rokām

Dziedātāja Marija Naumova koķetē ar klātesošajiem pasaules čempionāta izlozes laikā.
Dziedātāja Marija Naumova koķetē ar klātesošajiem pasaules čempionāta izlozes laikā. Foto: AFI

Pasaules čempionāta grupu izlozi veica pazīstamā Latvijas dziedātāja, Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāja Marija Naumova, kura atzinās, ka viņai simpātisks ir ne tikai hokejs, bet arī paši hokejisti. "Kad vilkšu bumbiņas, tad dungošu...," un Naumova visiem klātesošajiem nodzied slavenās sporta himnas frāzi "We are the champions...".

Izloze varēja sākties, un jau pavisam drīz Mazajā ģildē atskanēja pirmās ovācijas, jo A grupā Latvijai no ceturtā groza klāt tika pielozēta Slovēnija, kas aizkulisēs tika uzskatīts par labāko variantu. Gaviles turpinājās arī tad, kad D grupā (ja Latvija iekļūs otrajā posmā, tad tiksies ar D grupas trim labākajām komandām) no trešā groza nonāca Dānija un nevis Baltkrievija, bet no ceturtā groza - Norvēģija un nevis ar katru gadu progresējošā Kazahstāna.

No otrā groza Latvija dabūja Somiju, lai gan par optimālāko variantu tika uzskatīta Šveice, kas pasaulas rangā ir tikai vienu vietu augstāk par mums, taču nav tik spēcīga kā septiņas pasaules hokeja lielvalstis.

Uz D grupu aizceļoja amerikāņi, un arī tas nav slikts variants Latvijas izlasei, turklāt prasīt prasās revanšs par netaisnīgo zaudējumu Insbrukukā, kur gan vainīgs bija čehu tiesnesis.

Visbeidzot no pirmā groza, sarkanbaltsarkanajiem tika neviens cits kā "svaigie" pasaules čempioni čehi...

Vai slikts variants? Domāju, ka nepavisam nē. Varbūt mazliet psiholoģiski vieglāk būtu spēlēt ar slovakiem, kurus Latvija ir uzvarējusi un ar kuriem spēlējusi neizšķirti. Pats galvenais, ka šoreiz izdevās izvairīties no iespējamās tikšanās ar neērtajiem zviedriem, jo D grupā no pirmā groza tika Kanādas izlase.

Beresņevs: "Ir izredzes, jo mēs spēlēsim savās mājās"

Pilnīgi pamatoti, ka viens no žurnālistu pieprasītākajiem izlozes lieciniekiem bija Latvijas izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs.
Pilnīgi pamatoti, ka viens no žurnālistu pieprasītākajiem izlozes lieciniekiem bija Latvijas izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs. Foto: AFI

"Biju cerējis, ka no pirmajiem diviem groziem dabūsim Slovakiju un Šveici, tomēr liktenis lēma citādāk un tagad spēlēsim ar Čehiju un Somiju, " nedaudz vīlies izlozes rezultātos tomēr bija Latvijas izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs.

"Pirmajā grozā visas komandas bija ļoti spēcīgas, bet no otrā groza es tomēr pretiniekos būtu izvēlējies Šveices izlasi. Tāpar arī Slovēnija mums ir diezgan neērts pretinieks, jo olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā Rīgā mums bija pārsvars, bet uzvarējām tikai ar 2:1, un arī pasaules čempionātā mačs ar viņiem iznāca tāds nervozs."

"Gribējās jau citādu iznākumu, tomēr galu galā nav jau nekas briesmīgs, jo visi pretinieki ir labi zināmi. Ir visas iespējas labi sagatavoties čempionātam un domāju, ka atkal ir pa spēkam sasniegt labu rezultātu, jo šoreiz mēs būsim laukuma saimnieki un tā ir priekšrocība," nelielo izlozes iznākumu analīzi ar optimismu vārdos noslēdza Beresņevs.

Bijušais Latvijas valsts prezidents Guntis Ulmanis par svarīgāko šobrīd uzskata biļešu jautājumu un darbīgu optimismu piedaloties čempionāta organizēšanā.
Bijušais Latvijas valsts prezidents Guntis Ulmanis par svarīgāko šobrīd uzskata biļešu jautājumu un darbīgu optimismu piedaloties čempionāta organizēšanā. Foto: AFI

"Grandioza grupa - mēs spēlēsim ar pasaules čempioniem, biļetes cena ne mazāka kā 500 lati. Mums nāksies cīnīties ar spekulantu bariem, kuri mēģinās šīs biļetes pārpirkt," labā omā pēc izlozes jokus dzina čempionāta rīkošanas izpilddirekcijas ģenerāldirektors Guntis Ulmanis, kurš, turpinot jau nopietni, atzina, ka izloze ir bijusi veiksmīga.

"Pirmajā četriniekā nebija vāju komandu. Tagad darīsim visu, lai mūsu līdzjutēji varētu redzēt Latvijas izlases spēli pret pasaules čempioniem. Šobrīd pats svarīgākais uzdevums ir biļešu pārdošana. Komandu sadalījums tagad ir zināms, nākamnedēļ pieliksim punktu cenu jautājumam, un domāju, ka jūlijā jau vajadzētu sākties biļešu tirdzniecībai," Ulmanis akcentēja, ka pirms biļešu tirdzniecības pasaules tirgū, tās vispirms tiks pārdotas Latvijas organizācijām un kompānijām.

Reakcija pretinieku nometnē

Interesanti bija uzzināt arī pirmo pretinieku domas uzreiz pēc izlozes rezultātiem, un TVNET Sports korespondentam izdevās parunāt ar Čehijas un Somijas delegāciju pārstāvjiem.

Martins Urbans, Čehijas hokeja federācijas ģenerālsekretārs: "Uz papīra šī mums izskatās veiksmīga izloze. Esmu gandarīts, ka mums būs iespēja spēlēt pie pilnām tribīnēm un atbalstu Renē Fāzela ierosinājumu, ka spēle pret Latviju varētu būt šī čempionāta atklāšanas mačs."

"Jau tuvāko divu nedēļu laikā no vairākiem kandidātiem tiks nosaukts jaunā Čehijas izlases galvenā trenera vārds (Vladimirs Rūžicka jau pirms turnīra bija paziņojis, ka pēc tā beigām atkāpsies - aut)," informēja Urbans.

Heikki Hietanens, Somijas hokeja asociācijas izpilddirektors: "Skaidrs, ka te būs gan daudz Latvijas fanu, gan arī ievērojams skaits Somijas izlases atbalstītāju, tā kā Latvijas un Somijas tikšanās būs viens skaļš notikums. Mums būs svarīgi jau no paša sākuma pārādīt labu spēli, jo pretim stāsies arī pasaules čempioni čehi. Komandas komplektācija vislielākajā mērā būs atkarīga no tā kā norisināsies notikumi Nacionālajā Hokeja Līgā un vai vadošajiem spēlētājiem nebūs savainojumu."

"Lai pasaule brīnās, kā mūsējie cīnās!"

Kirovs Lipmans (pirmais no kreisās) un Renē Fāzels pozē pie shēmas, kur redzams komandu sadalījums pa grupām. Lipmans akcentē Latvijas pozīciju - kopā ar pasaules čempioniem jau trešo gadu pēc kārtas...
Kirovs Lipmans (pirmais no kreisās) un Renē Fāzels pozē pie shēmas, kur redzams komandu sadalījums pa grupām. Lipmans akcentē Latvijas pozīciju - kopā ar pasaules čempioniem jau trešo gadu pēc kārtas... Foto: AFI

Rezumējot izlozes rezultātus - šķiet, ka tie tomēr nav slikti, gan vērtējot sportiskās izredzes, gan arī no emocionālās puses. Latvijas izlasei ir visas izredzes pacīnīties par vietu astotniekā, jo ar lielu mērķi sirdī nevajadzētu būt problēmām ne ar Slovēniju, ne arī Norvēģiju vai Dāniju.

Pēdējais pasaules čempionāts parādīja kā var plūkt augļus mačos arī ar tādām komandām kā Somija un ASV.

Labāku maču par Latvija - ASV pārpildītu tribīņu priekšā Rīgā, patiešām grūti iedomāties. Netaisnība Insbrukā vēl būs svaigā atmiņā. Tāpat arī iespēja klātienē redzēt pēdējās desmitgades divas veiksmīgākās komandas - Čehiju un Kanādu, ne pavisam nav zemē metama.

Svinības par godu "Rīgai 2006" sāksies jau šovakar 20.30 Doma laukumā, kur attapīgā (animācijas klipā no baļķa izgrauza hokejnūju) čempionāta simbola bebra Rix vadībā notiks koncerts "Lai pasaule brīnās, kā mūsējie cīnās", kurā piedalīsies populāri Latvijas mūziķi un grupas, tajā skaitā "Pērkons", "Jumprava", Lauris Reiniks, Ozols, "Credo", "Līvi", Igo, Linga, Ainārs Mielavs un citi.

Komentāri (51)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu