Latvija pret Ukrainu ar Ķelnes mācību kabatā (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Šodien no pulksten 17.15 Insbrukas olimpiskās arēnas ledu atkal griezīs Latvijas izlase – sākas pasaules hokeja čempionāta otrais posms, kas solās būt ne mazāk aizraujošs kā pirmais. Turnīra ievadā mūsējie izcēlās ar divām skaistām spēlēm un vienu uzvaru, taču atkārtot to būs grūtāk. Gan Zviedrijas, gan Somijas izlase vienmēr bijušas Latvijai neparocīgas komandas, bet šīsdienas pretinieki ukraiņi, bez šaubām, spēlē augstākas klases hokeju nekā Slovēnija.

Vēsture un skaitļi

Latvijas un Ukrainas izlase līdz šim dažāda ranga turnīros un pārbaudes spēlēs ir tikušās 12 reizes, un kopš 1993. gada, kad abas komandas tikās pirmoreiz, ievērojami veiksmīgāki ir bijuši mūsu hokejisti – 12 uzvaras, divi neizšķirti un divi zaudējumi ar kopējo vārtu attiecību 41:28.

Abu komandu pirmā tikšanās, kas notika pasaules čempionāta C grupas priekšsacīkstēs, noslēdzās neizšķirti 5:5, bet pēdējoreiz Latvija un Ukraina tikās Eiropas izaicinājuma kausa posmā Rīgā, kad ar 2:1 pārāka bija Latvija.

Latvijas izlases līdzjutējiem un pašiem hokejistiem ar Ukrainas izlasi pirmām kārtām saistās nepatīkamie un tobrīd pat hokeja apmātajai Latvijai traģiskie notikumi Ķelnē, 2001. gada pasaules čempionātā. Pēc spožas uzvaras pār amerikāņiem Latvija nākamajā mačā zaudēja Ukrainai ar 2:4 un kvalifikācijas cīņu vietā dabūja cīnīties par palikšanu pasaules hokeja elitē.

2002. gadā Soltleiksitijas olimpiskajās spēlēs Latvija izgāza savas dusmas pār ukraiņiem spēlē, kas bija tikai prestiža jautājums, sagraujot Ukrainas izlasi ar 9:2 (!).

Tagad ir klāt nākamā tikšanās, taču vilkt paralēles ar iepriekšējo gadu dueļiem nav pamata – pasaules čempionāta otrajā posmā abas komandas tiksies pirmoreiz. Iespējams, ka pēc iespaidīgā snieguma ar kanādiešiem un amerikāņiem, kā arī pateicoties augstākai vietai pasaules rangā (Latvija – 9. pozīcijā, Ukraina – 12.), neliela favorītu loma ir piešķirta Latvijas izlasei.

Tomēr tas ir tikai tā - teorētiski. Arī Ukraina priekšsacīkstēs parādīja zobus zviedriem (2:3) un itin pieklājīgi nospēlēja ar Pasaules kausa finālistiem somiem (1:4).

Pretinieka nometnē

Viens no komandas trumpjiem ir Krievijas superlīgas kluba Magņitogorskas “Metalurg” komandas vārtsargs Konstantīns Simčuks, kurš vidēji vienā spēlē līdz šim ir ielaidis 2,67 ripas un atvairījis 93,8% pretinieku metienu.

Ukrainas izlase jau ir paspējusi atzīmēties arī dopinga grēkāžu klubiņā, jo pēc pirmās spēles ar Zviedriju izdarītās analīzes aizsarga Aleksandra Pobedonosceva organismā konstatēja aizliegto preparātu norandrosteronu. “Uzvaras nesējs” nekavējoties tika diskvalificēts, bet Ukrainas izlases spēļu rezultātus šis nepatīkamais notikums neietekmēja.

Pēc pirmā posma pa diviem vārtiem Ukrainas izlasē ir guvuši Sergejs Varlamovs un Bogdans Savenko, bet pa divām rezultatīvām piespēlēm ir Vadima Šahraičuka un Vasilija Bobrovņikova kontā.

Pēc Latvijas izlases piektdienas treniņa savus komentārus par pretiniekiem sniedza arī Latvijas izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs.

“Tāpat kā mēs, arī Ukrainas izlase pēdējā spēlē pārvarēja zināmu psiholoģisko barjeru, jo mačs ar dāņiem viņiem bija izšķirošs, kurā augstas klases hokeju ukraiņiem parādīt neizdevās. Tāpat kā mēs, viņi mērķēja tikai uz uzvaru un to arī panāca (Ukraina – Dānija 2:1). Derīgos secinājumus par ukraiņu sniegumu mačos mēs centīsimies izskaidrot mūsu spēlētājiem.”

“Gribu uzsvērt divas lietas. Pirmā – tas ir viņu vārtsargs, otrā – ukraiņi veido labus pretuzbrukumus un praktiski katru no tiem spēj noslēgt līdz loģiskam atrisinājumam. Lielos vilcienos – tā ir komanda, kas spēlē Eiropas stila hokeju.”

Bārtulis un Štāls - "svaigās asinis"

Foto: AFI

Latvijas izlases treniņā vakar nepiedalījās Grigorijs Panteļejevs (att.) un Atvars Tribuncovs. Pēdējais spēlē ar slovēņiem stipri sasita plaukstu, taču, kā apgalvoja komandas ārsts Jānis Kvēps, visticamāk, Tribuncovs šodien pret Ukrainu tomēr spēlēs.

Panteļejevam, kurš spēlē ar Slovēniju tika apskādēts visvairāk, ir problēmas ar abiem pleciem. Kreiso viņš savainoja vēl pirms pārbaudes spēļu sākuma, bet spēlē ar slovēņiem pēc grūdiena apmalē ir guvis arī labā pleca savainojumu. Tomēr arī uz Panteļejeva došanos laukumā doks skatījās optimistiski.

Foto: AFI

Tomēr, lai nodrošinātos un vienlaikus izmantotu iespēju pirms otrā sacensību posma pieteikt divus jaunus spēlētājus, treneri jau uz spēli ar Ukrainu cer sagaidīt aizsargu Oskaru Bārtuli (att.) un uzbrucēju Juri Štālu. Kā paskaidroja Beresņevs, nav jēgas viņus izsaukt tāpat vien - ja brauks, tad uzreiz arī spēlēs.

“Divas maiņas noteikti paliks tādas pašas kā iepriekšējās spēlēs, un tas attiecas uz Sprukta un Semjonova uzbrukuma trijniekiem, bet citos virknējumos kaut kas noteikti varētu mainīties. Vārtus tāpat kā iepriekšējās spēlēs sargās Artūrs Irbe,” Beresņevs norādīja tās vietas komandā, kur varētu iekļauties Bārtulis un Štāls.

Sprukta maiņa - pārliecinoši labākie

Pēc pasaules čempionāta priekšsacīsktēm Latvija ieņem ceturto vietu korektāko komandu rangā – 26 soda minūtes (pirmie zviedri – 22 min., rupjākie vācieši – 65 min.). Ar 5071 skatītāju vidēji spēlē Latvija ieņem piekto vietu apmeklējuma ziņā un ir pirmie starp Insbrukā spēlējošajām komandām (līderi Šveice – 7576, skat. vid. sp.).

Piektā vieta sarkanbaltsarkanajiem arī metienu realizācijas efektivitātē – 9,88 % (līderi Kanāda – 13,49%). Mūsu komandai ir arī viena pēdējā pozīcija, un tā ir spēle skaitliskajā mazākumā – no 11 zaudētiem vārtiem pieci mazākumā.

Foto: AFI

Individuāli rezultatīvākā ir Jāņa Sprukta maiņa – pieci vārti un sešas rezultatīvas piespēles. Salīdzinājums bez komentāriem – Semjonova maiņai divi vārti un viena piespēle, bet Ciprusa piecniekam – vārti un trīs rezultatīvas piespēles.

Rezultatīvākais Latvijas izlases hokejists pēc trīs spēlēm ir Ģirts Ankipāns – divi vārti, divas rezultatīvas piespēles.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu