"Siemens" vērsies tiesā pret hokejhalles būvnieku SIA "Merks" (14)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

SIA "Merks", kas apņēmusies uzbūvēt Rīgā 2006.gada pasaules hokeja čempionātam nepieciešamo hokejhalli, iesūdzēta tiesā par līgumsaistību nepildīšanu jau pabeigtajā "Saules akmens" projektā, šodien ziņo laikraksts "Neatkarīgā". SIA "Siemens" prasa piedzīt no "Merka" gandrīz ceturtdaļmiljonu latu.

Apakšuzņēmējs "Siemens" augstceltnei piegādājis iekārtas, taču naudu par tām no ģenerāluzņēmēja "Merka" nav saņēmis. Tiesas materiāli liecina, ka dažus mēnešus pēc darbu sākšanas "Merks" vienpusēji lauza ar "Siemens" noslēgto līgumu un liedza apakšuzņēmēja darbiniekiem uzturēties jaunbūves teritorijā. Motivācija bija darbu izpildes termiņu kavējums. Prasībā tiesai "Siemens" skaidro, ka ievērot termiņus bijis neiespējami paša ģenerāluzņēmēja vainas dēļ, proti, neesot bijis ar ko un kur strādāt. Savlaicīga tehniskā projekta izstrādāšanai trūka nepieciešamo ēkas apkures, ventilācijas, dzesēšanas un citu sistēmu parametru. Atsevišķām iekārtām tika pieprasītas lielākas jaudas vai papildu iespējas, kas projekta īstenošanu sadārdzināja, taču piemaksāt par to "Merks" nevēlējās. Visbeidzot trūka arī sienu, kurās montēt ēkas vadības iekārtas. Līdz līguma laušanai piegādāto iekārtu un paveikto darbu cena, pēc "Siemens" aplēsēm, pārsniedz 189 000 latu. SIA "Merks" ir iesniedzis tiesai pretprasību, kurā prasa no apakšuzņēmēja piedzīt gandrīz 55 000 latu. Šādi izdevumi kompānijai radās tādēļ, ka nācās piesaistīt citu ēkas vadības sistēmas būvētāju. "Siemens" pārmetumus "Merks" noraida, uzskatot, ka saskaņā ar līgumu bija tiesīgs mainīt darbu termiņus un apjomu. Turklāt apakšuzņēmēja kavēšanās padarīja neiespējamu noslēgtā līguma mērķa īstenošanu - ēkas būvniecību. Jau piegādātās "Siemens" iekārtas "Merks" ir ar mieru nopirkt par 58 043 latiem. Atskaitot aprēķinātos zaudējumus, ģenerāluzņēmējs viņam labvēlīga sprieduma rezultātā šķirtos no aptuveni 3000 latu. Tas neapmierina pretējo pusi. Neoficiāla informācija liecina, ka arī citiem apakšuzņēmējiem sastrādāties ar igauņu koncerna meitasuzņēmumu bijis problemātiski, vēsta "Neatkarīgā". Taču aptaujātie par to runā izvairīgi, jo konflikts ar "Merku" varētu nozīmēt nesaņemtus pasūtījumus nākotnē. Ar hokeja čempionāta organizēšanu saistītās amatpersonas uzskata, ka sāktais tiesas process nevar būt pamats bažām par "Merka" spēju uzbūvēt halli. Arī čempionāta izpilddirekcija apgalvo, ka ar halles projektu viss esot kārtībā.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu