Iespējams, prokuratūra pētīs LOK izmantotā galvojuma likumību (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība negatavojas lauzt galvojuma līgumu, kas izsniegts Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK), lai tā varētu Rīgā uzcelt Olimpisko sporta centru, taču iespējams, ka LOK veiktie finanšu darījumi ar jau saņemto kredītu varētu nonākt Ģenerālprokuratūrā izvērtēšanai, šodien raksta "Diena".

Centra būvniecību neplāno pārtraukt. Kā informē "Diena", par sporta nozari atbildīgais izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (JL) pieļauj, ka finanšu darījumiem, iespējams, ir "koruptīvas pazīmes" un tie ir padziļināti pētāmi, ko sākusi darīt Valsts kanceleja. LOK viceprezidents Žoržs Tikmers tikmēr uzsver, ka neviens lats no centram ņemtā kredīta nekur nav pazudis, un piebilst: "Laiks rādīs, kam taisnība." Laikraksts atgādina, ka vēl 2001.gada rudenī, Andra Bērziņa (LC) valdības laikā LOK saņēma valsts galvojumu 8,445 miljonu latu kredīta ņemšanai Olimpiskā sporta centra (toreiz - Policijas olimpiskā centra) celtniecībai. Kredītu LOK paņēma "Parekss - bankā" eiro, tūlīt tos pārvērta latos un visu summu tajā paša bankā nolika kā depozītnoguldījumu. Tas arī darījis uzmanīgu Šadurski. Kā raksta "Diena", kredīts ņemts uz 15 gadiem un pamatsumma jāsāk atmaksāt 2005.gadā. Savukārt kredītprocenti maksāti no LOK piešķirtās valsts dotācijas. Ēkas celtniecība jau rit pilnā sparā, un tā atradīsies Grostonas ielā netālu no iecerētās hokeja halles. LOK finanšu direktors Aldis Āboliņš, skaidrojot veiktos darījumus, laikrakstam teicis, ka toreiz LOK varēja izvēlēties, kādā valūtā kredītu ņemt. Eiro bijuši zemākie procenti - ņēmuši eiro. Tā kā par darbiem jāmaksā latos un bijis nepieciešams arī samazināt iespējamos valūtu svārstības riskus, kredīts pārvērsts latos un nolikts depozītā. Tādējādi, izvēloties mazāku procentu likmi un pelnot no depozītprocentiem, LOK esot spējis ieekonomēt un piepelnīt klāt ap 800 000 latu. Līdz šā gada sākumam centra celtniecībai iztērēti jau 2,13 miljoni latu, un tas ir jāpabeidz līdz 2005.gada beigām. LOK prezidents Vilnis Baltiņš medijos uzsvēris, ka viens no iemesliem, kāpēc kredīts ātri paņemts un nolikts uz procentiem, esot bijušas aizdomas, ka pie varas nākušais "Jaunais laiks" varētu šo projektu nogremdēt, un LOK tādējādi mēģinājis šo naudu glābt. Āboliņš gan par to neko nezināja, bet piebilda, ka viņa darbības pamatā bijuši ekonomiskie aprēķini.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu