Iepazīsties: sepaktakravs jeb kāju volejbols

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Taizemes un Malaizijas izlašu duelis savdabīgā sporta veidā - sepaktakravs
Taizemes un Malaizijas izlašu duelis savdabīgā sporta veidā - sepaktakravs Foto: AFP/LETA

Dienvidaustrumu Āzijā liela popularitāte ir kādām savdabīgam sporta veidam, par kuru Eiropā ir dzirdējis vien retais. Tas ir sepaktakravs (Sepak takraw) jeb kāju volejbols!

Vēstures avoti liecinot, ka cilvēki ar šo sporta veidu nodarbojās jau 15. gadsimtā, tomēr tikai pēdējos 20 gadus (kopš 1988. gada) pastāv Starptautiskā sepaktakrava federācija (ISTAF). Tās sastāvā ir 31 valsts, bet tikai trīs no Eiropas - Francija, Vācija un Šveice. 

Sepaktakravs tiek spēlēts līdzīgi kā volejbols, taču bumbu nedrīkst skart ar rokām - to drīkst atsist ar citām ķermeņa daļām (pēdām, ceļgaliem, krūtīm un galvu), lai dabūtu bumbu pāri tīklam. Parasti vienā komandā uz laukuma vienlaicīgi spēlē 2 līdz 4 spēlētāji.

Arī punktu skaitīšana ir līdzīga kā volejbolā. Uzvarētāju noskaidro setos. Viens sets norit līdz kāda komanda sakrāj 21 punktu. Ja seta rezultāts ir neizšķirts 20:20, komandas spēlē līdz 2 punktu pārsvaram, dažkārt arī - kura pirmā tiks pie 25 punktiem. Ja pēc 2 setiem rezultāts ir neizšķirts 1-1, notiek trešais sets pārsvarā līdz 11 punktiem.

Tīkla augstums vīriešu sacensībās parasti ir 1,52 metri, bet sieviešu spēlēs par 10 centimetriem zemāk. Līdzīgi kā volejbolā, arī sepaktakravā bumba tiek ievadīta spēlē ar servi, taču ar kāju.

Sepaktakravs būtībā ietver 4 sporta veidu elementus - volejbols, futbols, cīņas māksla un vingrošana.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu