Bijušais FIFA ģenerālsekretārs naudu šķērdējis privātām lidmašīnām un ekskluzīviem ceļojumiem

LETA/AP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Žeroms Valks
Žeroms Valks Foto: EPA/LETA

Bijušais Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) ģenerālsekretārs Žeroms Valks nepilnos trijos gados iztērējis 11,7 miljonus ASV dolāru (9,95 miljonus eiro) par privātajām lidmašīnām un grezniem ceļojumiem, kā arī FIFA naudu tērējis savas ģimenes vajadzībām, liecina publicēti jauni juridiskie dokumenti.

Valks 2016.gada janvārī tika atbrīvots no FIFA ģenerālsekretāra amata par aizdomām viņa līdzdalībā plašā korupcijas skandālā saistībā ar Pasaules kausa finālturnīra biļešu spekulāciju un televīzijas tiesību pārdošanu. Mēnesi vēlāk FIFA Ētikas komisija viņam piemēroja 12 gadu diskvalifikāciju, bet pēc tam FIFA Apelācijas komisija šo termiņu samazināja par diviem gadiem, aizliedzot Valkem piedalīties jebkādās ar futbolu saistītās aktivitātes.

Tiesa, 2017.gada februārī Valks vērsās Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS), apstrīdot savu desmit gadus ilgo diskvalifikāciju no futbola. CAS viņa apelāciju noraidīja, bet tagad publiskots CAS spriedums un klajā nākuši jauni fakti par Valkes izšķērdīgo rīcību un FIFA naudas izsaimniekošanu.

Lai gan Valks jau 2013.gadā tika brīdināts, ka viņam jārod iespējas, lai FIFA taupītu līdzekļus, tomēr CAS informācija liecina, ka viņš par organizācijas līdzekļiem turpinājis dzīvot ar plašu vērienu.

Tiek minēts, ka Valks par FIFA līdzekļiem palīdzējis savam dēlam kārtot biznesa lietas, savedot viņu kopā ar FIFA sponsoriem, kā rezultātā organizācija zaudējusi vairāk kā 700 000 ASV dolāru (602 000 eiro).

CAS spriedums atklāj, ka Valks vismaz četras reizes pārkāpis FIFA noteikumus, nevajadzīgi veicot pārlidojumus ar privāto lidmašīnu. Šajos lidojumos viņš līdzi ņēmis arī savus tuviniekus, kas līdz ar to palielināja izmaksas, radot FIFA papildu zaudējumus.

Tāds, piemēram, bijis izpriecu lidojums Indijā uz slaveno Tadžmahāla mauzoleju, kā arī lidojums uz Dohu, lai tiktos ar Kataras emīru. Tāpat nauda šķērdēta, lai Valks ar saviem ģimenes locekļiem, tostarp maziem bērniem un viņu aukli, 2015.gadā lidotu uz Pasaules kausa kvalifikācijas izlozi Sanktpēterburgā.

Valks tiesā sacīja, ka toreiz sekojis tā brīža FIFA prezidenta Zepa Blatera ieteikumam "neizmantot regulāros avioreisus, lai izvairītos no aizturēšanas", jo neilgi pirms tam ASV un Šveices prokuratūras sāka izmeklēšanu par korupciju, kurā apsūdzēja FIFA amatpersonas.

Privātais Valka ģimenes lidojums uz Sanktpēterburgu FIFA izmaksāja 72 000 ASV dolārus (60 850 eiro). Tāpat viņa dēls Sebastjans Valks pirms tam no Brazīlijas uz Cīrihi, kur pievienojās pārējiem ģimenes locekļiem, lidoja biznesa klasē, ko arī apmaksāja FIFA. Valks seniors pirms tam bija pieprasījis, lai viņa dēla lidojums no Brazīlijas būtu tieši biznesa klasē.

Tāpat tēvs palīdzēja savam dēlam tā biznesā, piegādājot ekipējumu fanu zonai Kopakabanas pludmalē 2014.gada Pasaules kausa finālturnīra laikā Brazīlijā. 2013.gada jūlijā Valks, viņa dēls un toreizējais FIFA mārketinga direktors Tjerī Veils Mančestrā satikās, lai pārrunātu virtuālās realitātes programmatūras iegādi.

Izmantojot savu stāvokli FIFA, Valks no biznesa partnera panāca labumu savam dēlam. Valks seniors nav kautrējies pārsūtīt savam dēlam arī konfidenciālas elektroniskā pasta vēstules.

Noraidot Valka apelāciju, CAS tiesa arī paturēja spēkā FIFA savai bijušajai amatpersonai uzlikto 100 000 Šveices franku (88 000 eiro) sodanaudu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu