Brāļu spēks

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Miķelis Rēdlihs (no kreisās), Martins Dukurs un Artūrs Kurucs
Miķelis Rēdlihs (no kreisās), Martins Dukurs un Artūrs Kurucs Foto: LETA/REUTERS/TVNET kolāža

Kurš gan nevar nosaukt kādus brāļus, kuri sasnieguši augstvērtīgus rezultātus sportā? Profesionāļus. Latvijā tādu nav maz - hokejā, basketbolā, renes sporta veidos, tenisā... Apkopojām pazīstamākos brāļus pašmāju sportā, kuru vārdi izskanējuši starptautiskā arēnā. 

Martins un Tomass Dukuri (skeletons)

Martins Dukurs ir pasaules vistitulētākais skeletonists. Piecreiz viņš kļuvis par pasaules čempionu un deviņas reizes triumfējis Eiropas čempionātā. Astoņas reizes Martins kļuvis par Pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētāju. Dukurs trīsreiz piedalījies olimpiskajās spēlēs, izcīnot divas sudraba godalgas. Viņš apņēmies startēt vēl vienu Olimpiādes ciklu un pacīnīties par visaugstākā kaluma godalgu. 

Martina ēnā allaž palicis viņa vecākais brālis Tomass Dukurs, bet arī viņa sasniegumi ir atzīstami un vērā ņemami. 2015. gadā Tomass ieguva pasaules čempionāta bronzas medaļu, un viņa īpašumā ir arī divas Eiropas čempionāta sudraba medaļas un trīs bronzas.  

Brāļus trenē viņu tēvs Dainis Dukurs, kurš Latvijā ir skeletona pamatlicējs.  

Martins Dukurs (no kreisās) un Tomass Dukurs
Martins Dukurs (no kreisās) un Tomass Dukurs Foto: Juris Bērziņš Soms

Dāvis un Dairis Bertāni (basketbols)

Dāvis Bertāns nesen sāka savu trešo sezonu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionātā. Viņš kļuvis par stabilu rotācijas spēlētāju Sanantonio "Spurs" komandā pie prasīgā trenera Grega Popoviča. 

Rūjienietis pirms nonākšanas Ziemeļamerikā spēlējis Spānijas, Serbijas, Slovēnijas un Latvijas komandās. Dāvi 2011. gada NBA draftā ar 42. numuru izraudzījās Indiānas "Pacers", bet viņš uzreiz tika aizmainīts uz "Spurs" vienību. 

Viņa vecākais brālis Dairis Bertāns šobrīd pārstāv Itālijas A sērijas klubu Milānas "EA7 Emporio Armani". Pirms tam viņš spēlējis Turcijas, Spānijas un Latvijas komandās. Viņš centies iekļūt NBA, pārstāvot Bostonas "Celtics" un Sanantonio "Spurs" Vasaras līgās, bet līdz pasaules spēcīgākajai līgai pagaidām nav aizlauzies. 

Abi brāļi Bertāni spēlējuši Latvijas izlases sastāvā, tostarp 2017. gadā, kad palīdzēja valstsvienībai izcīnīt piekto vietu Eiropas čempionātā. 

Dairis Bertāns (no kreisās) un Dāvis Bertāns
Dairis Bertāns (no kreisās) un Dāvis Bertāns Foto: Edijs Pālens/LETA

Jānis un Dāvis Ikaunieki (futbols)

Uzbrucējs Dāvis Ikaunieks pārstāv Čehijas komandu "Jablonec", par kuras pilntiesīgu pārstāvi kļuva 2017. gada janvārī. Viņš pārstāvējis vairākas Latvijas jaunatnes izlases, bet debiju pieaugušo valstsvienībā piedzīvoja  2016. gada 1. jūnijā Baltijas kausa spēlē pret Lietuvu.

Jānis Ikaunieks spēlē uzbrūkošā pussarga pozīcijā. Šobrīd viņš dziedē savainojumu un nevar palīdzēt ne Latvijas nacionālajai komandai, ne klubam "Liepāja/MOGO". 2015. gada janvārī Jānis Ikaunieks pievienojās Francijas augstākās līgas klubam "Metz", taču nespēja izkarot vietu pamatsastāvā. Vēlāk viņš nonāca Grieķijas vienībā Larsias AEL, bet kopš pagājušā gada vasaras atkal pārstāv Liepājas komandu. 

Abi Ikaunieki pārstāvējuši Latvijas pieaugušo izlasi. 

Dāvis Ikaunieks
Dāvis Ikaunieks Foto: LETA

Kristaps un Jānis Porziņģi (basketbols)

Kristapa Porziņģa vārds komentārus neprasa. Viņš ir zināmākais Latvijas sportists un viens no populārākajiem latviešiem pasaulē. 2015. gadā Kristapu NBA draftā ar 4. numuru izvēlējās Ņujorkas "Knicks" komanda, un ātri vien viņš kļuva par vienu no šīs vienības līderiem un līgas superzvaigzni. Šobrīd Porziņģis iziet rehabilitāciju pēc smagas ceļgala traumas, un viņa atgriešanās laukumā tiek paredzēta ap gadu miju.

Jānis Porziņģis ir Kristapa vecākais brālis. Viņš ir Kristapa aģents. Pats spēlējis 15 dažādās komandās vairākās Eiropas līgās. Jānis Porziņģis pārstāvējis arī Latvijas izlasi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janis Porzingis (@porzingis) on

Miķelis, Krišjānis un Jēkabs Rēdlihi (hokejs)

Visi trīs brāļi Rēdlihi spēlējuši kā Latvijas valstsvienībā, tā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vienībā Rīgas "Dinamo". Šobrīd Rīgas komandu pārstāv Miķelis, KHL spēlē arī vecākais no brāļiem - Krišjānis, kurš nesen kļuva par Pekinas "Kuņluņ Red Star" spēlētāju. Jēkabs Rēdlihs pievērsies trenera karjerai, bet ikdienā spēlē Latvijas čempionvienības "Kurbads" rindās. 

Miķelis Rēdlihs ir uzbrucējs, bet Krišjānis un Jēkabs ir aizsargi.  

Krišjānis Rēdlihs
Krišjānis Rēdlihs Foto: LETA

Armands un Aigars Šķēles (basketbols)

Armands Šķēle tika uzskatīts par ļoti talantīgu basketbolistu, pat ar NBA potenciālu. Taču līdz galam viņš to neizmantoja. Daļu no savas karjeras viņš aizvadīja Latvijas komandās, uzspēlējis arī Polijā, Beļģijā, Itālijā, Ukrainā, Turcijā un Igaunijā. 

Šobrīd vecākais no brāļiem Šķēlēm ir bez kluba, un pastāv iespēja, ka profesionāli viņš vairs nespēlēs. 

Aigars Šķēle šovasar pārcēlās uz Francijas augstākās līgas komandu Antibas "Sharks". Individuāli viņam veicas labi, bet komanda ir viena no vājākajām visā turnīrā. Viņam šī ir pirmā pieredze ārzemēs. 

Abi brāļi spēlējuši arī Latvijas izlasē. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Armands Skele (@armandsskele22) on

Mārtiņš un Jānis Podži (teniss)

Mārtiņš un Jānis Podži ir dvīņubrāļi. Viņi pārstāvējuši Latvijas izlasi Deivisa kausā. Mārtiņš Podžus laikā, kad spēlē nevedās un ar savainojumiem cīnījās Ernests Gulbis, kļuva par Latvijas pirmo raketi. 

Abi brāļi pārsvarā spēlē "Futures" sērijas turnīros, bieži vien tandēmā aizvadot dubultspēles. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janis Podzus (@podzusj) on

Juris un Andris Šici (kamaniņu sports)

Brāļi Šici jau vairāk nekā desmit gadus priecējuši ar savu sniegumu kamaniņu sportā. Viņu kontā ir divas bronzas un viena sudraba medaļa Ziemas olimpiskajās spēlēs. Tāpat Šici ir divkārtēji Eiropas čempioni un vairākkārtēji pasaules čempionātu medaļnieki. 

Pēdējās olimpiskajās spēlēs Phjončhanā Latvijas kamaniņu braucēji palika ārpus godalgoto trijnieka, izcīnot sesto vietu. Viņu duets piedalījies jau četrās olimpiskajās spēlēs. 

Andris un Juris Šici izcīnījuši vairākas medaļas Pasaules kausa posmos.  

Andris un Juris Šici
Andris un Juris Šici Foto: EPA/LETA

Rihards un Roberts Bukarti (hokejs)

Roberts un Rihards Bukarti ir uzbrucēji. Otrais šobrīd spēlē Vācijas augstākās hokeja līgas (DEL) čempionātā, pārstāvot Šveningeres "Wild Wings" komandu. Savukārt Roberts ir Čehijas augstākās līgas vienības Tršinecas "Ocelārži" hokejists. 

Viņi abi spēlējuši Rīgas "Dinamo" komandā un vienlaikus plecu pie pleca cīnījušies Latvijas valstsvienībā. 

Bukartu ģimenē ir vēl viens jaunāks brālis. Rodžers Bukarts šobrīd ir 14 gadus vecs un arī spēlē uzbrucēja pozīcijā. Iepriekšējā sezonā viņš "Daugava" U-16 jauniešu komandā 39 spēlēs izcēlās ar 25 vārtiem un 57 rezultatīvām piespēlēm. Tagad viņš hokeju apgūst Šveicē, un, kas zina, iespējams, kādu dienu Latvijas izlasē spēlēs trīs brāļi Bukarti. 

Rihards Bukarts (no kreisās) un Roberts Bukarts
Rihards Bukarts (no kreisās) un Roberts Bukarts Foto: Evija Trifanova/LETA

Jānis un Lauris Daideri (motokross) 

Brāļi Daideri piedalās motosporta blakusvāģu klasē. Viņi startējuši kopā un atsevišķi. Kopš 2007. gada viņi pasaules čempionāta kopvērtējumā nav bijuši ārpus labāko 10 ekipāžu skaita. 2011. gadā Daideri kļuva par pasaules čempionāta sudraba medaļu ieguvējiem. 

Daideri šogad Latvijas izlasei palīdzēja izcīnīt trešo vietu Nāciju kausā. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jānis Daiders (@janisdaiders) on

Rodions un Artūrs Kuruci (basketbols)

Rodions Kurucs sevi šogad pieteica NBA čempionātā. Viņš nedaudz negaidīti veiksmīgi debitējis Bruklinas "Nets" komandā, pasaules spēcīgākajā līgā pievienojoties Dāvim Bertānam un Kristapam Porziņģim. 

Interesants ir Rodiona stāsts, jo viņš pēdējos gados īsti nespēlēja Barselonas "Lassa" komandā. Arī Latvijas izlases sastāvā viņam sevi kā nākas neizdevās apliecināt, taču NBA iekļāvies ļoti labi.  

Jaunākais brālis Artūrs Kurucs šogad bija viens no līderiem Latvijas U-18 izlasē, Rīgā izcīnot Vecā kontinenta sudraba godalgas. Ikdienā viņš spēlē Spānijas kluba Vitorijas "Kirolbet Baskonia" sistēmā un ir pieteikumā šīs vienības dalībai ULEB Eirolīgā. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rodions Kurucs (@rodionsk17) on

Aleksandrs un Mihails Samoilovi (pludmales volejbols)

Aleksandrs Samoilovs ir kopš 2012. gada spēlē kopā ar Jāni Šmēdiņu. Viņu tandēms ātri vien guva panākumus, sezonu laikā vairākas reizes triumfējot Pasaules kausa posmos. Tāpat viņu kontā Eiropas čempionāta sudrabs. 

Samoilovs/Šmēdiņš kļuva par pirmo Latvijas pludmales volejbola pāri, kas sezonu noslēdzis FIVB ranga līderpozīcijā. Aleksandrs Samoilovs ieguvis arī vairākus individuālus apbalvojumus. 

Viņa jaunākais brālis Mihails Samoilovs šovasar kļuva par Eiropas U-22 čempionu, bet gaidāms, ka labākie panākumi tikai priekšā. 

Pludmales volejbolā ir arī brāļi Jānis un Toms Šmēdiņi. Veiksmīgāka karjera izvērsusies Jānim, kurš 2012. gadā kopā ar Mārtiņu Pļaviņu izcīnīja bronzas medaļas olimpiskajās spēlēs. Jānis arī saņēmis vairākus pasaules līmeņa individuālos apbalvojumus. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandrs Samoilovs (@samoilovs) on

Sandis un Kristaps Valteri (basketbols)

Sandis Valters ir noslēdzis savu aktīvā sportista karjeru, un par viņa gaitām šobrīd maz kas ir zināms. Izskanējušas ziņas, ka viņš pārcēlies uz dzīvi ASV. Deviņas reizes viņš kļuvis par Latvijas čempionu un pārstāvējis arī Latvijas valstsvienību. 

Sanda jaunākais brālis Kristaps Valters pēc spēlētāja karjeras beigšanas pievērsies trenera karjerai. Iepriekšējā sezonā viņš vadīja Latvijas čempionāta klubu "Valmiera/ORDO", kuru piemeklēja finansiālas problēmas. Arī Kristaps savulaik spēlēja Latvijas valstsvienībā. 

Sandis Valters
Sandis Valters Foto: Edijs Pālens/LETA
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu