Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Skripņika "atvadu dziesma" virslīgas prestižam

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas kausa izcīņas 2018. gada sezonas finālspēle futbolā starp "Riga" FC un FK "Ventspils" komandām Daugavas stadionā.
Latvijas kausa izcīņas 2018. gada sezonas finālspēle futbolā starp "Riga" FC un FK "Ventspils" komandām Daugavas stadionā. Foto: Zane Bitere/LETA

"Riga FC" ieguva pirmo trofeju kluba vēsturē Latvijas futbolā – Latvijas kausu. Pēc pērn diviem zaudētiem fināliem "pilsētnieki" ar trešo reizi varēja liet kausā šampanieti. Iespējams, ka jau svētdien viņi paņems arī otru trofeju un kļūs par Latvijas čempioniem. Iespējams, ka šonedēļ tas vēl nenotiks, taču tas, iespējams, būs lielākais pārsteigums Latvijas futbola čempionātu vēsturē, ja "Riga FC" nekļūs par čempioni. Liela ir varbūtība, ka atlikušās spēles būs "atvadu dziesma" Latvijas futbolā komandas galvenajam trenerim Viktoram Skripņikam.

Šķiet, ka tas bija pēc "Riga FC" uzvaras pār RFS komandu "Arkādijas" stadionā ar 2:1. Ar dažiem kolēģiem spriedām, ka nākamsezon - ja šosezon izdosies iegūt titulu (tāda varbūtība pirmo reizi kļuva tik reāla) - "pilsētnieki" varētu kļūt vēl spēcīgāki. Proti - galvenajam trenerim Viktoram Skripņikam ir laba slava Vācijā, pie viņa arī uz Latvijas virslīgu varētu atbraukt divi trīs labi futbolisti pat no 2. bundeslīgas klubiem vai varbūt pat kāds, kurš kādā klubā netiek pie vārda Bundeslīgā, viņam nevajadzētu ilgi pierunāt atbraukt kādu no saviem tautiešiem ukraiņu futbolistiem un tamlīdzīgi. Kaut vai uz vienu sezonu, bet - atbraukt tieši pie viņa. Mums pat prātā neienāca doma, ka Skripņiks taču nākamgad Latvijā vairs varētu arī nestrādāt, jo - viņš šeit apmēram pussezonas laikā jau pārāk labi ir pastrādājis!

Nav svarīgi, kurš no Krievijas Premjerlīgas klubiem Skripņiku pie sevis aicina, nav svarīgi, kuras valsts klubi vēl par viņu interesējas vai interesēsies. Svarīgi ir tas, ka par Latvijas kausa ieguvēju un potenciālo čempionu galveno treneri ir tāda interese un tā tikai ceļ Latvijas virslīgas prestižu. Savulaik cits ukraiņu treneris Romāns Grigorčuks, ievedis FK "Ventspils" kā joprojām vienīgo Latvijas komandu UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā, devās plašākos un dziļākos futbola ūdeņos, taču tas laikam nav īsti labs salīdzinājums - Grigorčuks pie mums beidza futbolista un sāka trenera karjeru, turpretī Skripņiks pie mums ieradās jau ar laba Bundeslīgas trenera reputāciju un ne bez riska šeit "pazust".

Viktors Skripņiks
Viktors Skripņiks Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Ir atšķirība. Ne jau Latvijas virslīgā Skripņiks kā treneris tika pamanīts, daudzi droši vien vasarā pat brīnījās, ko viņš vispār šeit meklē. Citi atkal uzskatīja, ka viņš šeit ieskrējis "starp citu", bet izrādījās, ka sekmes mūsu virslīgā var ļaut par sevi atgādināt. Viktors Skripņiks 2014. gada oktobrī Brēmenes "Werder" galvenā trenera postenī nomainīja Robinu Duftu. Komanda turnīra tabulā atradās pēdējā vietā, taču jaunais galvenais treneris ne tikai nepieļāva "Werder" izkrišanu uz 2. bundeslīgu, bet pat finišēja ar to 10. vietā. Tajā sezonā Skripņiks bija viens no pretendentiem uz labākā trenera titulu Bundeslīgā. Jā, turpinājums vairs nebija tik labs, pēc gada tikai pēdējā spēļu kārtā brēmenieši nodrošināja palikšanu starp spēcīgākajām komandām, bet 2016. gada septembrī Skripņika un "Werder" pirmās komandas ceļi šķīrās. Brēmeniešu 8. un 11. vieta nākamajās divās sezonās rāda, ka ne jau galvenajā trenerī bija lielākā vaina... Skripņiks jau bija sevi apliecinājis augstā līmenī un viņa ierašanās Latvijas futbola virslīgā bija notikums.

Neliekuļosim - diezin vai kāds toreiz jūlijā paredzēja, ka "Riga FC" veiks tik varenu izrāvienu un trīs spēļu kārtas pirms finiša ar vienu roku jau sniegsies pēc čempionu trofejas. Taču diezin vai tā arī ir tikai nejaušība, ka tieši ar Skripņika atnākšanu sākās "Riga FC" augšupeja (arī pārdomāta un pat niansēta komandas sastāva pastiprināšana).

Manas domas nav mainījušās - vērtīgākais "Riga FC" ieguvums sezonas vidū ir tieši treneris Viktors Skripņiks. Vienalga, kuras valsts klubā treneris turpinās savu karjeru, viņa CV līdz ar darbu Brēmenes "Werder" būs ierakstīti arī panākumi Latvijas futbolā. Tie visu atlikušo karjeru nāks trenerim līdzi, tie visur atgādinās par Latvijas futbola virslīgu - proti, ka arī no tās var tikt vai atgriezties augstākā līmenī. Un tas jau ir ieguldījums virslīgas nākotnē, tā vistiešākajā veidā ir turnīra reputācijas celšana. Tāpēc atliek tikai novēlēt Skripņikam labi skaļu "atvadu dziesmu" un sekmes augstākā līmenī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu