Mūze: Monobobslejs ir baudāms sporta veids

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Līna Mūze
Līna Mūze Foto: AP/LETA

Monobobslejs ir baudāms sporta veids, uzskata Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze, kura ir debitējusi pirmajās starptautiskajā monobobsleja sacensībās, kā arī paudusi cerību, ka arvien vairāk meitenes pamēģinās šo sporta veidu.

Mūze no Latvijas sportistēm uzrādīja labākos rezultātus pirmajos starptautiskajos monobobsleja mačos, jo Lillehammerē svētdien un pirmdien izcīnīja divas ceturtās vietas. Norvēģijā tika dots starts olimpisko spēļu jaunās disciplīnas - monobobsleja sievietēm - Eiropas pirmajiem starptautiskajiem treniņiem un sacensībām, kurās no Latvijas bez Mūzes piedalījās arī tāllēcēja Aiga Grabuste un šķēpmetēja Katrīna Sirmā.

"Pirmajā braucienā bija diezgan nepatīkamas sajūtas, bet pēc tam ar katru reizi palika arvien labāk un patīkamāk un beigās jau varēju to visu pasākumu izbaudīt," sacīja Mūze.

"Sākumā nejutos labi, jo tas bija kaut kas nezināms. Iepriekš gatavojos un biju iztēlojusies, ko sagaidīt, tomēr realitātē tas viss bija piecas reizes trakāk, nekā iepriekš bija iedomājusies. Trakākais ir tad, ja trasē kaut ko nepareizi izdari, jo tad tiec mētāts pa monobobu un ķivere brīžiem triecas pret braucamrīka malu. Manuprāt, sievietēm tas ir vairāk emocionāli, nevis fiziski sarežģīti, tomēr beigās sapratu, ka šis sporta veids ir patiešām baudāms un ceru, ka meitenes nāks un pamēģinās."

Mūze sacīja, ka pēc pēdējiem braucieniem varēja pasmaidīt, jo bija labi padarīta darba sajūta. Tāpat Latvijas sportistes šajā posmā trenēja iepriekš viens no vadošajiem Latvijas bobsleja stūmējiem Daumants Dreiškens un Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) pārstāvis un kādreizējais bobsleja pilots Gatis Gūts.

"Dreiškens bija mums līdzi kā galvenais treneris un viņš atbildēja uz visiem jautājumiem, ko uzdevām. Viņš ir pieredzējis sportists un līdz ar to Daumantam bija viegli mūs saprast un dalīties ar savām zināšanām, kas ir pats labākais. Protams, mums palīdzēja arī Gūts, kurš kā bijušais pilots spēja pastāstīt par trasi, virāžām un visu, kas ir jādara brauciena laikā. Manuprāt, visa šī sadarbība izveidojās ļoti laba," pauda Mūze.

Dreiškens un Gūts pirms sacensībām sniedza tikai svarīgāko informāciju, ar tās apjomu nepārspīlējot.

"Viņi nepārspīlēja ar sniegto informāciju un pašā sākumā Dreiškens un Gūts izstāstīja pašu minimumu, lai braucieni būtu droši un bez kritieniem, kas arī realizējās. Tā līdz galam visu vairāk vai mazāk sapratām tikai otrajā dienā, kad izstaigājām trasi pirms treniņiem, jo realitātē mēs vēl tobrīd neapzinājāmies, kas mūs sagaida. Darbs vairāk tika veikts trasē - brauciena laikā," pārliecināta ir Latvijas šķēpmetēja.

Tāpat sportiste uzskata, ka monobobslejs viņai var palīdzēt šķēpmešanā.

"Šķēpmešanā man šobrīd ļoti pietrūkst spēcīgas un eksplozīvas kāju darbības, jo ķermeņa augšdaļa un metiens man ir ļoti labs, bet kājas ir visai vājas, ko iespaidojis arī krustenisko saišu plīsums. Es gan uzskatu, ka monobobslejs man var tikai palīdzēt, turklāt iegūt arī emocionālu pacēlumu," pauda sportiste.

Šķēpmešana Mūzei gan šobrīd joprojām ir prioritāte.

"Skaidrs, ka šobrīd turpinu vairāk koncentrēties šķēpmešanai, jo olimpiskās spēles būs mazāk nekā pēc diviem gadiem, kā arī nākamgad ir pasaules čempionāts. Gatavošanās šobrīd ir pārcelta uz mazliet vēlāku laiku, tādēļ monobobsleja treniņi gatavošanos šķēpmešanas sacensībām nekādā veidā neiespaido un mēs ar treneri esam vienojušies, ka es pamainīšu vidi. Pagājušajā sezonā biju emocionāli nogurusi no tā, ka nespēju tikt vaļā no traumām, tādēļ vajadzēja kaut ko jaunu. Monobobslejs man iedeva jaunus spēkus, bet es par saviem nākotnes plāniem neko nevaru apsolīt, jo esmu pavadījusi šajā sporta veidā tikai vienu nedēļu. Tas ir kaut kas jauns un ar šo domu ir jāsadzīvo," noteica sportiste.

Mūzes turpmākajos plānos ir doties uz treniņnometnēm Somijā, taču sportiste uzskata, ka laiks, kas atvēlēts monobobslejam, ir jāizlieto maksimāli efektīvi.

"Ļoti pāragri runāt par dalību 2022.gada Ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā. Ir, protams, dažādas domas iešāvušās galvā un būtu ideāli, ja varētu piedalīties arī Ziemas Olimpiādē, tomēr pagaidām man ir jākoncentrējas Vasaras spēlēm un jāizpilda normatīvi, kas nav viegli. Galvenais, lai nav veselības problēmu, jo tieši traumas man pagaidām ir liegušas demonstrēt savu labāko sniegumu. Pagaidām gan man viss ir kārtībā un darām visu, lai veselība neklibotu," cerīga bija Mūze.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) Pekinas olimpisko spēļu programmā iekļāvusi septiņas jaunas disciplīnas, no kurām viena bija monobobslejs sievietēm.

Pašlaik 25 gadus vecā Mūze 2013.gadā triumfēja U-23 Eiropas čempionātā. 2012.gadā viņa piedalījās Londonas olimpiskajās spēlēs, kur izcīnīja 13.vietu, bet Riodežaneiro Olimpiāde smiltenietei traumas dēļ gāja secen.

Šī gada Eiropas čempionātā Berlīnē latviete ieņēma 19.pozīciju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu