Latvijas basketbolisti saspringtā cīņā piekāpjas Melnkalnei

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Mārtiņš Meiers
Mārtiņš Meiers Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijas nacionālā basketbola komanda ceturtdien "Arēnā Rīga" saspringtā cīņā Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas turnīrā I apakšgrupas spēlē piekāpās Melnkalnes valstsvienībai ar rezultātu 75:84 (20:24, 21:21, 20:16, 14:23).

Tādējādi I grupā ir saasinājusies cīņa par pēdējo, trešo, ceļazīmi uz Pasaules kausu, jo uzreiz trim komandām tagad ir pa piecām uzvarām - Melnkalnei, Latvijai un Ukrainai.

Latvijas izlases sastāvā 27 punktus iemeta Mārtiņš Meiers, kamēr pieredzējušais Kaspars Bērziņš izcēlās ar 13 punktiem, visus no tiem gūstot pirmajā puslaikā. Vēl ar desmit punktiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Rihards Lomažs.

Savukārt Melnkalnes rindās 22 punktus guva komandas līderis Bojans Dubļevičs.

Latvijas valstsvienībai šis mačs gan neiesākās diez ko veiksmīgi, jo pirmos punktus spēlē guva melnkalnieši, kuri ātri vien ieguva arī solīdu vadību, izvirzoties priekšgalā ar 4:11. Šāds pirmo minūšu notikumu pavērsiens lika mājinieku galvenajam trenerim Arnim Vecvagaram ņemt minūtes pārtraukumu. Pēc tā Latvijas izlases darbības laukumā bija sekmīgas, jo pēc Bērziņa un Arta Ates precīzi noslēgtajiem uzbrukumiem izdevās pietuvoties līdz 13:15.

Laukumā bija vērojams skatāms un rezultatīvs basketbols, tomēr nelielā vadībā atradās Melnkalne. Latvijas valstsvienībai nekādi neizdevās panākt sāncenšus, taču tas sanāca otrās ceturtdaļas sākumā, kad, četrus punktus pēc kārtas gūstot Meieram, rezultāts bija 24:24. Pēc tam tas pāris minūtes palika nemainīgs, turklāt pretinieki saņēma tehnisko piezīmi, kas Rihardam Lomažam ar precīzu "sodiņu" ļāva Latviju pirmo reizi šajā mačā izvirzīt vadībā. Tiesa, mājinieki vadībā nebija uz ilgu laiku, jo Melnkalnes basketbolisti atguva spēles garšu un ar nākamajiem uzbrukumiem panāca jau sešu punktu pārsvaru (33:27).

Pirmā puslaika pēdējās minūtēs Latvijas komandai gan izdevās turēties līdzi melnkalniešiem, taču tas lielākoties bija, pateicoties Kaspara Bērziņa trīspunktniekiem. Viņš gan ātri bija sapelnījis trīs piezīmes un pameta laukumu, bet tik un tā Latvijas izlase nepalaida Melnkalni pārāk tālu - pirmais puslaiks tika noslēgts ar četru punktu deficītu (41:45).

Otrajā puslaikā starp abām vienībām aizritēja bezkompromisa cīņa punkts punktā. Vēl tā sākums Latvijai nebija veiksmīgs, jo pretinieki panāca piecu punktu pārsvaru, turklāt nesportisko piezīmi saņēma Kaspars Vecvagars. Tā kā viņš jau pirmajā puslaikā bija ticis arī pie tehniskās piezīmes, šī cīņa viņam bija beigusies priekšlaicīgi. Turpinājumā Latvijas basketbolisti gan atspēlējās no iedzinējiem un pēc Jāņa Blūma trejača pēc ilgāka pārtraukuma 23.minūtē izvirzījās vadībā ar 47:46.

Pēcāk Latvijas komandai izdevās iegūt arī trīs punktu vadību, bet līdz ceturtā ceturkšņa vidum spēle ritēja punkts punktā un vadībā bija te viena, te otra izlase. Ceturtās ceturtdaļas viducī Melnkalnei gan izdevās iegūt iniciatīvu un izvirzīties vadībā ar sešiem punktiem (73:67). Latvijas basketbolistu uzbrukums tikmēr bija iestrēdzis, jo pāris minūtes neizdevās gūt punktus.

Nedaudz vairāk nekā divas minūtes līdz pamatlaika beigām Nemanja Djurišičs iemeta tālmetienu un panāca jau 78:71, turklāt pēc tam nesportisku piezīmi saņēma Artūrs Ausējs, kas pretiniekiem starpību ļāva palielināt vēl par diviem punktiem. Noslēgumā Latvija tā arī neatspēlējās un piedzīvoja sarūgtinošu zaudējumu.

Vēl ceturtdien I grupas ietvaros Turcija savā laukumā līderu cīņā ar rezultātu 71:67 pārspēja Spāniju, bet Ukraina savā laukumā ar 82:54 sagrāva Eiropas čempioni Slovēniju, kas tādējādi atvadījusies no izredzēm tikt uz Pasaules kausu.

 

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā I grupas vadībā ar septiņām uzvarām deviņās spēlēs atrodas Turcija un Spānija, kam ar pieciem panākumiem seko Melnkalne, Latvija un Ukraina. Tikmēr Slovēnija iekrājusi divas uzvaras deviņos mačos.

Trīs labākās I apakšgrupas komandas izcīnīs ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru.

Otrā posma pirmajās spēlēs Latvija septembrī ar 85:74 pārspēja 2017.gada Eiropas čempioni Slovēniju un ar 82:85 zaudēja Spānijai. Tikmēr Melnkalne ar 69:79 piekāpās Turcijai un ar 90:84 apspēlēja Ukrainu.

Pirmajā posmā Latvija pa divām reizēm spēkojās ar Turciju un Ukrainu, kā arī Zviedriju, kas netika nākamajā kvalifikācijas kārtā.

Latvijas valstsvienībā šajā sasaukumā atgriezies pieredzējušais centrs Kaspars Bērziņš un pievienojies debitants Mārcis Vītols, kurš spēlē saspēles vadītāja pozīcijā.

Tiesa, valstsvienībai jāiztiek bez iepriekš kandidātu sarakstā ievietotajiem Mareka Mejera, Aigara Šķēles un Ingus Jakoviča, turklāt neilgi pirms ceturtdienas mača kļuva zināms, ka spēlēt nevarēs arī Ronalds Zaķis.

Paredzams, ka pirms došanās uz Slovēniju, kur svētdien tiks aizvadīta šī loga otrā spēle, izlasei pievienosies arī ULEB Eirolīgā spēlējošais Dairis Bertāns.

Tikmēr Melnkalnei talkā devušies pieci Eirolīgas komandu spēlētāji - četri no Podgoricas "Budučnost VOLI" un viens no Grankanārijas "Herbalife". Tiesa, šiem basketbolistiem savās komandās nav nozīmīgas lomas.

Trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīrs nākamgad notiks Ķīnā. No Eiropas ceļazīmes nodrošinājušas Čehija, Vācija, Grieķija un Lietuva.

Latvija - Melnkalne 75:84 (20:24, 21:21, 20:16, 14:23)

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu