Basketbolisti rāda raksturu un svarīgā cīņā pieveic Slovēniju

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Atspēlējot 17 punktu deficītu, svarīgu uzvaru Pasaules kausa (PK) izcīņas kvalifikācijas turnīrā svētdien izcīnīja Latvijas basketbola valstsvienība, kas Ļubļanā ar 82:77 pārspēja pašreizējo Eiropas čempioni Slovēniju, kura jau pirms šīs cīņas bija zaudējusi izredzes kvalificēties finālturnīram. Teicamu sniegumu rādīja pierdzējušais Jānis Blūms, kas pretinieku grozā iemeta 28 punktus, realizējot sešus tālmetienus.  

Blūms bija rezultatīvākais spēlētājs komandā, vairākkārt gūstot punktus svarīgās epizodēs. Vēl viņa kontā četras atlēkušās bumbas un 27 efektivitātes koeficienta punkti, kas bija labākais rādītājs Latvijas izlasē.

Dairis Bertāns šajā mačā guva 18 punktus, bet Mārtiņš Meiers izcēlās ar "double-double" jeb 16 punktiem un 13 atlēkušajām bumbām.

Savukārt Slovēnijai pārliecinoši labākais punktu guvējs bija Matičs Rebecs, kuram 27 punkti un arī viņš vairākkārt guva svarīgus punktus savas komandas labā. Vēl Rebecam septiņas rezultatīvas piespēles un sešas atlēkušās bumbas.

 

Trīs labākās I apakšgrupas komandas izcīnīs ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru.

Latvija spēles pirmajās divās minūtēs bija iedzinējos, vai rezultāts vēstīja neizšķirtu. Kādā no epizodēm Mārtiņš Meiers panāca 17:16, tomēr pārsvars tika izsēts un pirmās desmit minūtes noslēdzās ar 22:20 par labu Slovēnijai.

Otrajā spēles nogrieznī slovēņi panāca 27:20, taču vairākas latviešu kļūdas noveda pie rezultāta 23:33, kas Slovēnijai bija lielākais pārsvars mačā līdz tam brīdim. Kasparam Vecvagaram izdevās realizēt svarīgu tālmetienu, panākot 29:37, tomēr slovēņi jau nākamajā uzbrukumā atbildēja ar to pašu un guva jau 40 punktus.

Latvijas izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars pieprasīja minūtes pārtraukumu, tomēr tas nedeva pozitīvu rezultātu, jo slovēņi guva vēl divus tālmetienus, panāca 46:29 un ieguva 17 punktu pārsvaru savai komandai.

Trešā ceturtdaļa iesākās ar savstarpēju konfliktu starp Jāni Blūmu un Gregoru Hrovatu, pēc kuras tiesneši devās skatīties video atkārtojumu, lai izvērtētu, kādus soda mērus piešķirt, tomēr abi spēlētāji tika cauri sveikā un duelis varēja turpināties.

Latvijai izdevās samazināt rezultāta starpību līdz 11 punktiem, kad Blūms realizēja tālmetienu un panāca 37:48, tomēr slovēņi turpināja spēlēt rezultatīvi un ilgāku laiku Latvija nespēja atgūties. Slovēņi gan vairs nespēlēja tiks stabili, kamēr latvieši izmantoja vairākas iespējas. Blūms realizēja svarīgu tālmetienu, panākot 52:60, bet pēc īsa brīža rezultāts jau pēc diviem precīziem Riharda Lomaža soda metieniem vēstīja 54:60.

Trešā ceturtdaļa beidzās ar 58:62, bet noslēdzošajā mača nogrieznī Latvijas sastāvā Blūms guva trīs punktus, sadeldējot rezultāta starpību līdz minimumam, bet pēc īsa brīža sekoja vēl viens precīzs Blūma metiens, izvirzot jau Latviju vadībā ar 64:62.

Latvija veica ļoti nozīmīgu 10-0 izrāvienu un pirmos punktus Slovēnija guva tikai pēc nospēlētām nedaudz mazāk kā piecām minūtēm, tomēr īsā laikā guva četrus punktus, rezultātam kļūstot 68:66 Latvijas labā. Mača turpinājumā rezultāts kļuva 70:70, tomēr laukumā atgriezās Blūms, ātri guva septiņus punktus un atgrieza Latvijai pārsvaru ar 77:70.

Latvijai vēl spēles izskaņā problēmas sagādāja Rebecs, kurš guva trīs punktus, tomēr viesiem izdevās nosargāt pārsvaru un izcīnīt svarīgu uzvaru ar 82:77.

Latvija - Slovēnija 20:22, 29:46, 58:62, 82:77

Abu komandu pirmajā spēlē septembrī Rīgā Latvijas izlase pieveica Slovēnijas basketbolistus ar 85:74, taču toreiz panākumu lielā mērā kaldināja Jānis Timma (18 punkti + 12 atlēkušās bumbas) un Jānis Strēlnieks (18+10 rezultatīvas piespēles), kuri šoreiz ir aizņemti klubā un valstsvienībai nevar palīdzēt.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo spēli pret Melnkalni, Latvijas komandas sastāvā notikušas ievērojamas izmaiņas. Ceturtdien traumu guva Kaspars Bērziņš, kuram veiks operāciju, tāpēc viņa vietā spēlei pret Slovēniju sastāvā iekļauts Ronalds Zaķis.

Piektdien komandai pievienojās Dairis Bertāns, aizstājot saspēles vadītāju Mārci Vītolu, kurš ceturtdien piedzīvoja debiju Latvijas izlases rindās. 

Trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīrs nākamgad notiks Ķīnā. No Eiropas ceļazīmes nodrošinājušas Čehija, Vācija, Grieķija, Lietuva un Francija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu