Pasaules apceļotājs Kārlis Bardelis pēc okeānā pavadītām 140 dienām izkāpis uz sauszemes

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kārlis Bardelis
Kārlis Bardelis Foto: No personīgā arhīva

Bija nepieciešamas 140 dienas, 11 stundas un 55 minūtes, lai Kārlis Bardelis vienatnē ar airu laivu bez burām, motora, bez pavadošā kuģa ceļā pāri Klusajam okeānam sekmīgi sasniegtu Hiva Oa salu Franču Polinēzijā. Kopumā tika veiktas 4533 jūras jūdzes jeb 8395 km.

Šis bija nu jau trešais posms pasaules apceļošanā bez motora vai burām, paļaujoties tikai uz cilvēka ģenerētu spēku. 2016. gadā Kārlis ar Gintu Barkovski 142 dienās šķērsoja Dienvidatlantijas okeānu airu laivā - no Lūderlicas Namībijā līdz Rio das Ostras Brazīlijā.

No 2018. gada janvāra līdz maijam kopā ar Lindu Zuzi ar tandēmvelosipēdu tika veikti 5430 km, 100 dienās šķērsojot Dienvidameriku no Rio das Ostras Brazīlijā līdz Limai Peru.

Airējienu sākot, pie Peru krastiem Kārlis pieredzēja spēcīgu 32 mezglu vēju, un vairākas dienas lielo viļņu dēļ nebija iespējams airēt. Drošākā vieta šajā laikā bija laivas mazā kabīne, kura ir ūdensdroša un kalpo kā kapsula, ko iespējams noslēgt. Kabīnē ir navigācijas aprīkojums, radiostacija saziņai ar citiem kuģiem un ūdens atsāļošanas iekārta, kas spēj saražot līdz 5 litriem ūdens stundas laikā.

Ņemot vērā rūgto pieredzi Atlantijas okeānā - vitamīnu trūkumu un nopietnās veselības problēmas tā dēļ, tika sagatavoti dažādi pārtikas produkti, kas var ilgi uzglabāties un ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām, piemēram, kaņepju sēklu, nātru lapu, ķirbju sēklu, zirņu pulveris, bišu maize un citi.

Ceļojuma sākumā Kārlis dienā airēja ap 8 stundām, bet, pielāgojoties okeāna dienas ritmam, noairēto stundu skaits diennaktī sasniedza jau 15 stundas. Ceļā tika satikti savvaļas dzīvnieki – vaļi, bruņurupuči, delfīni un citkārt laivai sekoja pa kādai haizivij.

Pikantas emocijas tika izbaudītas, kad pienāca ikmēneša nepieciešamība notīrīt laivas apakšu no apauguma gliemjiem, kas būtiski samazina pārvietošanās ātrumu. Atceroties nesenās satikšanās ar haizivīm, Kārlim pirms kāpšanas pār bortu bija īpaši jāsagatavojas, galvenokārt morāli. Diezgan liels izaicinājums ceļotājam izrādījās centieni piestāt Franču Polinēzijas salā Hiva Oa, jo spēcīgo okeāna straumju dēļ aizslīdēt garām bija ļoti reālas iespējas. Kā jau minēts, ceļā netiek izmantoti nekādi motorizēti transporta līdzekļi un ieejai ostas līcī nebija paredzēts izmantot motorlaivu, kura varētu piesiet laivu un droši to aizvilkt garām klinšainajam krastam.

Kārlim tomēr izdevās savaldīt laivu, kuru viļņi dažkārt paņēma savā spēcīgajā tvērienā, un, vietējo iedzīvotāju draudzīgo saucienu pavadīts, ceļotājs veiksmīgi pietauvojās piestātnei un šobrīd aklimatizējas salas dzīvei.

Uz salas tiks sagaidīti vēlamie laikapstākļi, lai turpinātu ceļu rietumu virzienā pāri okeānam. Šīs ekspedīcijas galvenie atbalstītāji ir veikals-noliktava "Depo", "Turkish Airlines" un SB siltumtehnika.

Foto: No personīgā arhīva

Šim ceļojumam ir arī īpašs mērķis palīdzēt atbalsta programmai "Plecs", kas strādā, radot nepieciešamās pārmaiņas sistēmā, likumos un sabiedrībā, lai ikvienam bērnam Latvijā būtu iespēja izaugt ģimenē. Ziedotājiem ir iespēja airēt kopā ar Kārli, katru ziedojumu pārvēršot kilometros (5 eiro = 1 km okeānā). Līdz šim akcijai atsaukušies 111 “virtuālie airētāji/ziedotāji”, kopumā saziedojot 1890 EUR. Ziedot iespējams šeit - https://www.ziedot.lv/growtogether-3111.

Sekojiet piedzīvojumam Bored of Borders Facebook lapā un www.boredofborders.com.

Row together, grow together! #gRowTogether

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu