Kas ir jaunā basketbola superzvaigzne Zions Viljamsons?

Gatis Kreceris
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zions Viljamsons
Zions Viljamsons Foto: AFP/SCANPIX

Viens no "karstākajiem" basketbolistiem Amerikā ir jaunā NCAA superzvaigzne Zions Viljamsons. Būdams 18 gadus vecs, viņš demonstrē apbrīnojamu atlētismu. Par Viljamsonu var teikt, ka viņa griesti ir debesis, kā to mīl apzīmēt basketbola aprindās aiz okeāna. Groza bumbas zinātāji šo talantu jau pielīdzinājuši vienam no pēdējās desmitgades labākajiem basketbolistiem Lebronam Džeimsam. Ne pēc spēles manieres, bet karjeras perspektīvas. 

198 centimetru slaidais Viljamsons, mātes trenēts, ar basketbolu sāka nodarboties piecu gadu vecumā. Turklāt jau šādā vecumā viņš spēlēja pret četrus gadus vecākiem puišiem, kas viņam bija labs rūdījums nākotnē.  

Vēlāk Viljamsons nonāca patēva rokās, kurš jaunajā basketbolistā dēstīja saspēles vadītāja pamatus. Pamatskolas un vidusskolas laikā viņš turpināja strauji augt un izcēlās uz vienaudžu fona ar savām atlētiskajām īpašībām. Jau savā pirmajā vidusskolas sezonā Viljamsons vidēji mačā guva 24,4 punktus, savāca 9,4 atlēkušās bumbas zem groziem, veica 2,8 rezultatīvas piespēles, pārtvēra 3,3 piespēles un bloķēja 3,0 metienus, izpelnoties vairākus individuālos apbalvojumus. Gadu no gada savus statistikas rādītājus viņš uzlaboja, pēdējā sezonā vidusskolu čempionātā vidēji spēlē iemetot 36,4 punktus un savācot 11,4 atlēkušās bumbas. 

Par Viljamsonu interesi izrādīja teju visas spēcīgākās NCAA basketbola komandas, universitātes. Viņam atlika vien izvēlēties, kur turpināt apgūt zinības un attīstīties kā basketbolistam. Šā gada janvārī viņš nolēma kļūt par pazīstamās Djūkas Universitātes studentu un par "Blue Devils" komandas spēlētāju. 

Arī NCAA Viljamsons turpina spīdēt. Līdz šim aizvadītajās 10 spēlēs savā debijas sezonā koledžu basketbolā vidēji spēlē izcēlies ar gūtiem 20,4 punktiem un 9,0 atlēkušajām bumbām, palīdzot "Blue Devils" komandai izcīnīt deviņas uzvaras. 

Viljamsons jau labu laiku atrodas prožektoru gaismās, tiek vētīts no galvas līdz kājām. Viņš veiksmīgi var darboties vairākās pozīcijās, tādējādi iederoties mūsdienu basketbola specifikā. Lai arī augumā ir ap diviem metriem, viņa svars ir pat virs 120 kilogramiem. Pēc miesas uzbūves vairāk atgādina amerikāņu futbola spēlētāju, nevis basketbolistu. Interesanti, ka Viljamsonam piedāvājumu izteica Luiziānas Universitāte, kas viņu vēlējās piesaistīt savai amerikāņu futbola komandai. Viljamsons uz šo piedāvājumu neatsaucās, savu nākotni plāno saistīt ar basketbolu. 

Reti kurš basketbolists var konkurēt ar Viljamsonu atlētismā. Viņam ir apbrīnojams lēciens. Vairāki informācijas avoti liecina, ka visu laiku augstākais starp Djūkas Universitātē studējušajiem. Bez īpašas piepūles Viljamsons spēj ieskatīties grozā no augšas, un iespaidīgi izskatās viņa izpildītie "slam dunk". Koordinēti un ar plašu diapazonu. Groza tuvumā savu vienaudžu vidū viņš ir faktiski neapturams. Kā jau visiem spēlētājiem, arī Viljamsonam ir savi mīnusi, un tas ir metiens no distances un tālmetiens. Tā ir lieta, pie kuras viņš šobrīd aktīvi strādā, lai būtu vēl bīstamāks. 

"247Sports", "nbadraft.net", ESPN un citu izdevumu vērtējumā: ja NBA drafts notiktu šodien, rīt vai jaunnedēļ, Viljamsons tiktu izraudzīts ar pirmo numuru. Bez jautājumiem. 

ASV basketbola sarunu raidījumos Viljamsona vārds tiek locīts visai bieži. Apskatnieki vērtē viņa potenciālu, nākotni, spēcīgās un vājās puses, talantu utt. Kāds pat atļāvies pielīdzināt viņa perspektīvu Lebronam Džeimsam, Stefanam Karijam un citām NBA superzvaigznēm.  

Viens no tenku portāla TMZ pilsoniskās žurnālistikas entuziastiem viedokli par Viljamsonu Ņujorkas ielās aicināja paust arī Kristapu Porziņģi, bet palika bez atbildes.

Ja veselība neliks šķēršļus, Ziona Viljamsona vārds NBA kontekstā skanēs un skanēs ilgi un skaļi. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu