Žanis Peiners - no universitātes komandas līdz Eirolīgai

Foto: Edijs Pālens / LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no visu laiku talantīgākajiem, plastisks, vijīgs, brīvdomātājs, mākslinieks laukumā - šādas un citas īpašības bieži vien piedēvē Rēzeknes basketbola lepnumam Žanim Peineram. Zēna gados daudzi bažījās par viņa veselības problēmām, kas arī pašu Žani biedēja sākt profesionālo karjeru. Tomēr pamazām, soli pa solim Peiners ir nonācis līdz Eiropas lielākajai klubu basketbola skatuvei - ULEB Eirolīgas klubam Stambulas "Dariššafaka Tekfen". Pēc Eirolīgas debijas sezonas nosacītā ekvatora sasniegšanas portāls TVNET aicināja rēzeknieti uz sarunu par sadzīvi un basketbolu metropolē Stambulā.

No Panevēžas velotreka uz Stambulas "Volkswagen" arēnu

2017./2018. gada sezonu Peiners pavadīja Lietuvas klubā Panevēžas "Lietkabelis". Komanda spēlēja ULEB Eiropas kausā un Lietuvas čempionātā, mājas mačus aizvadot arēnā ar velotreku starp tribīnēm. Tā bija latviešu basketbolista debijas sezona Eiropas kausā kādas ārzemju vienības sastāvā. Talantīgais basketbolists savu profesionālo karjeru sāka vien 23 gadu vecumā, pēc trim Latvijas Universitātes (LU) komandā pavadītiem gadiem. Peiners pagājušā gada vasarā parakstīja līgumu ar Eirolīgas klubu "Dariššafaka Tekfen" un sasniedza savu līdzšinējās karjeras augstāko punktu. Viņam tā bija nosacīta atgriešanās Stambulā, jo Latvijas izlases sastāvā 2017.gada Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīrā bija jāspēlē gan lielpilsētas Āzijas, gan Eiropas daļā esošajās arēnās. Neviena no tām gan nav "Dariššafaka Tekfen" mājvieta.

"Eirolīgas spēles aizvadām "Volkswagen" arēnā, bet Turcijas līgas mačus spēlējam citā zālē. Baigi tuvu šīs zāles nav nevienai no tām, kas bija EČ zāles. Komandas ķīmija mums ir laba jau no sezonas sākuma. Džeki visi ir draudzīgi," teic 28 gadus vecais Latvijas basketbolists. 

Vienība gan šobrīd ir pēdējā vietā Eirolīgā un uz izslēgšanas mačiem vairs nepretendē. Peiners šādu rezultātu pamato ar to, ka lielākajai daļai komandas nebija iepriekšējas Eirolīgas pieredzes.

"Amerikāņi pārsvarā iepriekš spēlējuši Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) vai G-līgā (tajā startē NBA komandu fārmklubi -aut.), arī man pašam šis līmenis sezonas ievadā bija kas pavisam jauns."

Stambulas komanda tieši pieredzes trūkuma dēļ daudzus mačus zaudējusi to galotnēs, uzskata Peiners. Pirmās spēles Eirolīgā viņam padevušās labas, tad sākās zaudējumi un galvenais treneris samazināja viņa spēles laiku. Pēc jaunā galvenā trenera atnākšanas latvieša loma komandā esot nostabilizējusies. To pierāda arī  27.decembra Eirolīgas spēle pret Jāņa Timmas un Jāņa Strelnieka pārstāvēto Pireju "Olympiacos" - Žanim šajā mačā 16 punkti un 9 atlēkušās bumbas (abi šie rādītāji ir viņa personīgie rekordi Eirolīgā).

"Domāju, ka par labu nāca iepriekšējo spēļu zaudējumi galotnēs. Kad mačs pret "Olympiacos" arī ievirzījās tā, ka viss izšķīrās beigās, gan jau visai komandai bija tā sajūta - cik tad var zaudēt galotnēs! Saņēmāmies un uzvarējām."

Ar Timmu un Strēlnieku viņš esot aprunājies vien pirms mača. Pēc spēles jau bijis vēls un "Olympiacos" jau devās tālāk uz nākamo galamērķi.

Lamāties aizliegts!

Turku sporta fani visā pasaulē zināmi kā kaismīgi savu komandu atbalstītāji, nereti izraisot arī vardarbīgas sadursmes ar pretinieku vienības līdzjutējiem. Peinera pārstāvētajā Stambulas klubā gan viss esot nedaudz citādi. Neesot karstasinīgo "ultru" pulku tribīnēs. Pat spēlētājiem laukumā jāturot sevi grožos, lai mājas spēlēs kādā saspīlētā situācijā laukumā nepasprūk kāds lamuvārds, - tribīnēs "Dariššafaka Tekfen" spēļu laikā esot daudz mazu ausu pāru.

"Šāds kvēls atbalsts tribīnēs ir tikai vienam no Stambulas klubiem, proti, "Fenerbahce". Mūsu klubs sevi pozicionē kā ģimenēm draudzīgu. "Dariššafaka" ir skola Stambulā, kurā mācās bāreņi vai bez vecāku apgādības palikuši bērni. Tāpēc arī tribīnēs valda ģimeniska atmosfēra. No pirmās dienas jau mums pateica, ka laukumā un ārpus tā vajadzētu uzvesties kulturāli. Jācenšas spēļu laikā nelamāties," ikdienu vienā no Stambulas basketbola klubiem ieskicēja Rēzeknes basketbola skolas pārstāvis.

Peineraprāt, līdz šim grūtākie izbraukuma mači Eirolīgā bijuši pret Minhenes "Bayern" un Vitorijas "Baskonia" vienībām. Žanis domā, ka šajās spēlēs pretinieku fani viesus "vienkārši nospieda". Turcijas basketbola līgā nokaitētākā atmosfēra tribīnēs parasti esot pilsētās, kurās ir arī futbola komandas. Tad nu karstasinīgie futbola fani nākot uz basketbola mačiem un sarīkojot nekārtības tur.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

W against Olympiacos

A post shared by Zanis Peiners (@zansons) on

Visi brauc "pie sarkanā" un kaut ko tirgo

Klubs Peineram nodrošina automašīnu un ar aģentūras starpniecību arī palīdzēja atrast labu mitekli. Spēļu arēna gan atrodas netālu, tomēr Stambulā arī šādi attālumi jāmēro ar auto. Brīvā satiksmē līdz zālei esot jābrauc aptuveni piecas minūtes. Šo pašu attālumu kājām varētu veikt aptuveni 40 minūtēs, piebilst Peiners. Pie turku savdabīgā braukšanas stila - reizēm pat nepamirkšķinot pārbraukt krustojumu pie aizliedzošā luksofora signāla - Peineram nemaz neesot vajadzējis pierast. Pirms divām sezonām viņš spēlēja Grieķijas klubā, un arī šajā valstī ceļu satiksmes noteikumi tikuši līdzīgi interpretēti.

Grieķi un turki gan kopumā esot ļoti atšķirīgi savās ikdienas izpausmēs.

"Vēstures dēļ te viņi diezgan viens otru "heito". Grieķi ir relaksētāki, dienas vidū pārtrauc darbu, lai iedzertu tēju un palasītu avīzi. Turki ir šiverīgāki - visu laiku mēģina izsisties, kaut ko nopelnīt. "

Kad uz Stambulu atbraukuši draugi no Latvijas, viņiem nācies vilties arī vietējo izpratnē par to, kādam tad jābūt īstam turku kebabam.

"Te tie ir pavisam citādi, nekā mēs esam pieraduši Latvijā. Mums viss ir smuki satīts lavašā, ar dārzeņiem un mērcītēm. Te kebabs parasti ir uz šķīvja: gaļa, maizes gabals, kāds pipars un pustomātiņš. Vēl kāds jogurts varbūt. Draugi no Latvijas atbrauca ciemos un nesaprata, kas tas tāds," turku kulinārijas īpatnības jau iepazinis basketbolists.

Viņam itin labi tīkot baudīt turku vietējo virtuvi. Ikdienā Žanis izmanto īpašu viedtālruņa lietotni, ar kuras palīdzību var uz mājām pasūtīt ēdienu no dažādiem vietējiem restorāniem. Pasūtīto ēdienu kurjeri piegādājot ar motorolleriem.

Pārsteidzošais Kurucs un trakais Dāvis

Peiners Stambulā brīvajā laikā seko līdzi arī latviešu sniegumam pasaules spēcīgākajā basketbola līgā, NBA. Viņu ārkārtīgi patīkami pārsteidzis Rodions Kurucs, kurš pēdējos mačos ir viens no Bruklinas "Nets" līderiem.

"Es no Rodiona noteikti neko tādu negaidīju. Pat nezinu, vai viņš pats no sevis ko tādu gaidīja. Labi, sākumā viņam deva spēlēt aptuveni 12 minūtes, jo komandai bija citi līderi. Bet tagad šie līderi ir traumēti un viņš šo savu statistikas dinamiku var pārnest uz daudz lielāku spēles laiku! Tas ir ļoti labs rādītājs. Apbrīnojami! Liels prieks par viņu. Turpmāk būs noteikti tikai labāk, jo viņš progresēs gan fiziski, gan psiholoģiski."

Peiners Kuruca līdz šim NBA iespēto nosauca par "kosmisku statistiku". Tikmēr Dāvis Bertāns šobrīd ir otrs precīzākais tālmetienu izpildītājs visā NBA, piekāpjoties vien Stefenam Karijam. Arī par Dāvi Žanis priecājas un izceļ viņa metiena tehniku un dotības tos realizēt.

"Skatos spēli, Dāvis met kaut kādu pilnīgi trako metienu. Man liekas, ka tādu pat pa stīpu nevar trāpīt, bet viņš ņem un iemet "tīrajā"! Viņš var izmest no pilnīgi bezcerīgām pozīcijām, un roka tik mīksti aiziet pēc tam un metiens krīt iekšā. Tas, ka viņš ir viens no precīzākajiem visā NBA, pierāda metiena kvalitāti. Tas nav gluži tas pats, kas būt precīzākajam Latvijā vai treniņā," teic Peiners.

Paša NBA sapnis vēl dzīvs

2018.gada jūnijā Peiners viesojās podkāstā "Sauna", kur atklāja, ka par viņu interesi 2017./2018. gada sezonas vidū izrādīja Losandželosas "Lakers". Šīs NBA komandas skauts esot ar viņu sazinājies un ticies klātienē Lietuvā. Interese gan apsīka tādēļ, ka Peiners ir jau 28 gadus vecs.

Žanis uzskata, ka varētu spēlēt NBA, jo ikdienā sacenšas ar daudziem pretspēlētājiem, kuri pabijuši pasaules spēcīgākajā līgā. Rēzeknieša sapnis par spēlēšanu NBA vēl esot dzīvs.

"Tagad tas neliekas tik nereāli kā kādreiz. Viens džeks, kuru sezonas sākumā nolīga "Dariššafaka", tagad ar divvirzienu līgumu ir Toronto "Raptors". Skatos, ka arī tiek spēlēt. Ja tiec pie divirzienu līguma, tad jau jācer uz veiksmi. Mans sapnis vēl ir dzīvs, bet nav tā, ka par to katru dienu domāju un ceru."

Izmēģināt savus spēkus NBA Vasaras līgā - tas Peineram būtu saistoši. Tiesa, viņa nosacījums esot tāds, lai Vasaras līgas mači nepārklātos ar izlases spēlēm. Šādā gadījumā viņš priekšroku vienmēr došot valsts izlasei.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LV-LU ✊

A post shared by Zanis Peiners (@zansons) on

Skaidrs, ka visupirms gan jācer uz Latvijas izlases iekļūšanu Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā, kas rudenī notiks Ķīnā. 25.februārī Pogoricā Latvijas izlasei gaidāms izšķirošais mačs par ceļazīmi uz šo turnīru pret Melnkalni. Peiners jau publiski apliecinājis gatavību palīdzēt valsts galvenajai basketbola komandai vienā no atbildīgākajiem mačiem tās jaunlaiku vēsturē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu