Jānis Lūsis: Vieglatlētika ir jāpopularizē - tā tomēr ir sporta karaliene (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jānis Lūsis
Jānis Lūsis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lidostā "Rīga" trešdien, 9. janvārī, atklāja vieglatlētikas triumfa sienu un skrejceļu, lai pievērstu Latvijas iedzīvotāju un ārzemju viesu uzmanību mūsu valsts sportistu sasniegumiem. Par šādu soli gandarījumu pauda Latvijas sporta leģenda šķēpmetējs Jānis Lūsis, kurš uzskata, ka vieglatlētikai pasaulē jākļūst populārākai.

Uz triumfa sienas ir attēloti 9 Latvijas vieglatlēti, izceļot atsevišķus viņu sasniegumus:

  • šķēpmetējs Jānis Lūsis - 1968. gada Mehiko olimpisko spēļu čempions
  • soļotājs Aigars Fadejevs - 2000. gada Sidnejas olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs 50 km distancē
  • 110 metru barjerskrējējs Staņislavs Olijars - 2016. gada Eiropas čempions
  • tāllēcēja Ineta Radeviča - Eiropas čempione 2010. gadā
  • garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka - 2005. un 2006. gada Ņujorkas maratona uzvarētāja
  • šķēpmetēja Madara Palameika - Dimanta līgas seriāla uzvarētāja kopvērtējumā 2016. gadā
  • daudzcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa - 2015. gada pasaules čempionātā bronza
  • šķēpmetējs Zigismunds Sirmais - 2016. gada Eiropas čempions 
  • 400 metru skrējēja Gunta Vaičule (iepriekš Latiševa-Čudare) - Eiropas U-23 čempionāta zelta medaļas ieguvēja 2017. gadā

Kā norādīja lidostas pārstāvji, gar šo sienu garām iet aptuveni 10 000 cilvēku vidēji dienā. Tās apakšā uz grīdas izveidots arī 30 metru skrejceļš.

"Šādas sienas izveidošana ir apsveicams pasākums. Vieglatlētika kopumā pasaulē nav visai populāra. Vieglatlētika ir jāpopularizē - tā tomēr ir sporta karaliene, un visu sporta veidu pamats. Es domāju, ka šī siena iegūs popularitāti un atzinību jauno sportistu vidū. Tā parādīs, ka mēs arī esam kaut ko sasnieguši, ka arī viņiem tas ir iespējams, un to es arī viņiem novēlu," uzrunā sacīja Lūsis.

Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) ģenerālsekretārs Dmitrijs Miļkevičs sarunā ar TVNET atklāja, ka iniciatīva šādu sienu izveidot esot bijusi lidostas "Rīga" vadībai. Kaut arī Latvijas vēsturē ir vēl daudz citu vieglatlētu ar izciliem sasniegumiem, ar šiem 9 izceltajiem sportistiem mērķis ir parādīt, cik dažādās disciplīnās Latvijai ir panākumi.

"Lidostas vadība par šo ideju uzrunāja LVS un mūsu bijušo prezidenti Inetu Radeviču. Kopīgi šis projekts tapa vairāk nekā gada garumā. Gribējās atzīmēt gan pagātnes panākumus - olimpisko čempionu Jāni Lūsi, gan atspoguļot pasaules un Eiropas čempionātu medaļniekus, gan jaunatnes sasniegumus, kā arī Jeļenas Prokopčukas divkārtēju uzvaru Ņujorkas maratonā, kas ir augstāks sasniegums nekā uzvarēt maratonā olimpiskajās spēlēs. Vēlējāmies izcelt ne tikai šķēpmetējus, bet arī citas disciplīnas ar izciliem panākumiem," teica Miļkevičs.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu