"Australian Open": Sevastova vieš cerības, Gulbis varbūt pārsteigs (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Anastasija Sevastova (no kreisās), Ernests Gulbis un Aļona Ostapenko
Anastasija Sevastova (no kreisās), Ernests Gulbis un Aļona Ostapenko Foto: TVNET kolāža

Tenisa sezonas pirmais "Grand Slam" sērijas turnīrs Austrālijas atklātais čempionāts ("Australian Open") startēs pirmdien, 14. janvārī. Melburnā notiekošajās sacensībās piedalīsies arī Latvijas vadošie tenisa spēlētāji - Anastasija Sevastova, Aļona Ostapenko un Ernests Gulbis. Kādas ir mūsējo izredzes prestižajā turnīrā?

"Australian Open"

Pērnā gada nogalē "Australian Open" organizatori paziņoja, ka sacensību balvu fonds palielināts par 14%. Tas pieaudzis līdz 62,5 miljoniem Austrālijas dolāru (38,5 miljoniem eiro).

Pēdējo sešu gadu laikā Austrālijas atklātā čempionāta balvu fonds ir vairāk nekā dubultojies, jo vēl 2013.gadā tas bija 30 miljoni Austrālijas dolāru (18,5 miljoni eiro). Tiesa, būtiskais pieaugums ir saistāms ar valūtas kursa izmaiņām.

Lielākais pieaugums naudas balvās gan saista pirmās kārtas un dubultspēles. Par spēlēšanu vienspēļu pamatturnīra pirmajā kārtā tenisisti tagad saņems 75 000 Austrālijas dolāru (46 000 eiro), kas ir par 25% vairāk nekā pērn.

Savukārt par uzvaru Austrālijas atklātajā čempionātā vīriešu un sieviešu konkurencē tenisists saņems 4,1 miljonu Austrālijas dolāru (2,5 miljonus eiro).

"Australian Open" turnīrs notiek uz cietā seguma laukumiem.

Turnīrā pirmos numurs saņēmuši planētas pirmās raketes Novaks Džokovičs no Serbijas un Simona Halepa no Rumānijas.

Anastasija Sevastova

Latvijas pirmajai raketei turnīra pirmajā kārtā pretī stāsies vāciete Mona Bartela. Sevastova pasaules rangā patlaban ieņem 13. vietu, bet Vācijas šobrīd piektā rakete ierindojas 74. pozīcijā. Abas tenisistes ir vienaudzes, taču savā starpā nav spēlējušas.

Sevastova pērn "Australian "Open" turnīra pirmajā kārtā pārspēja ASV pārstāvi Varvaru Ļepčenko, bet otrajā mačā viņa atzina slavenās Krievijas tenisistes Marijas Šarapovas pārākumu.

Līdz ar to Latvijas tenisistei šogad jāaizstāv pērn izcīnītie 70 pasaules reitinga punkti.

Arī Bartela pērn sasniedza "Australian Open" otro kārtu, kur viņa piekāpās Igaunijas vadošajai tenisistei Anetei Kontaveitai.

"Australian Open" pamatturnīrā Sevastova spēlējusi piecas reizes, labāko rezultātu sasniedzot 2011.gadā, kad izdevās aizkļūt līdz ceturtajai kārtai.

Savukārt Bartela spēlējusi septiņos pamatturnīros, un arī viņas labākais "Australian Open" rezultāts ir ceturtā kārta, kas tika sasniegta 2017.gadā.

Ja Sevastovai izdosies iekļūt otrajā kārtā, viņai būs jātiekas ar rīkotāju speciālo ielūgumu saņēmušo amerikānieti Vitniju Osugivi, kura rangā ieņem 199.pozīciju, vai kanādieti Bjanku Andresku (WTA 107.).

Arī sasniedzot trešo kārtu, Sevastovai pretī stāsies par viņu rangā zemāk esoša tenisiste. Potenciāli spēcīgākā pretiniece Latvijas tenisistei trešajā kārtā varētu būt Cjana Vana no Ķīnas. Viņa pasaules rangā šobrīd ieņem 21. vietu.

Savukārt astotdaļfinālā Sevastovai no turnīra izspēles pretējā zara pretī varētu stāties Japānas tenisiste Naomi Osaka, kura patlaban pasaules reitingā ierindojas augstajā 4. pozīcijā. Viņas abas savā starpā tikās šī gada sākumā Brisbenas turnīrā.

Sevastovas un Osakas savstarpējo dueļu bilance ir neizšķirta 2-2. Gribas ticēt, ka Latvijas tenisistei varētu izdoties gaidāmajā turnīrā aizkļūt vismaz līdz astotdaļfinālam un varbūt pat tālāk.

Latvijas pirmās raketes bilance vienspēļu turnīros šogad ir 2-2.

Aļona Ostapenko

Latvijas tenisiste (22. vieta WTA rangā) turnīra pirmajā kārtā cīnīsies pret grieķieti Mariju Sakari (WTA 41.).

Ostapenko ar Sakari tikās 2017.gada Čārsltonas turnīrā, Latvijas tenisistei otrajā kārtā gūstot virsroku ar 6-2, 4-6, 6-2.

Latvijas tenisistes pērn "Australian Open" turnīrā sasniedza trešo kārtu, piekāpjoties jau iepriekš minētajai Igaunijas sportistei Kontaveitai. Līdz ar to Ostapenko šogad jāaizstāv pērn izcīnītie 130 WTA reitinga punkti.

"Australian Open" turnīrā Ostapenko spēlēs ceturto reizi karjerā. Labākie rezultāti viņai bijuši iepriekšējās divās sezonās, kad tika sasniegtas trešās kārtas cīņas. Arī Sakari Melburnā spēlēs ceturto reizi karjerā, un aizpērn viņa sasniedza trešo kārtu.

Ostapenko un Sakari mača uzvarētāja otrajā kārtā tiksies ar rīkotāju speciālo ielūgumu saņēmušo austrālieti Prisilu Honu, kura WTA rangā ieņem 161.vietu, vai kvalifikāciju pārvarējušo Austrālijas tenisisti Astru Šarmu (WTA 230.).

Savukārt trešajā kārtā Ostapenko varētu nākt pretī Austrālijas tenisiste Ešlija Bārtija, kura pasaules rangā šobrīd ierindojas 15. pozīcijā. Viņas abas šonedēļ tikās Sidnejas turnīra pirmajā kārtā, kur pārāka bija austrāliete. Bārtija arī sasniegusi šī turnīra finālu.

Jauno gadu Ostapenko iesākusi ar bilanci 0-2, ciešot zaudējumus jau pirmajā kārtā turnīros Šeņdžeņā (Ķīna) un Sidnejā.

Pērn gūtā rokas trauma ietekmēja Ostapenko gatavošanos šai sezonai, tāpēc pagaidām ir grūti cerēt uz labiem rezultātiem.

Ernests Gulbis

Latvijas tenisists "Australian Open" pirmajā kārtā spēkosies ar Šveices tenisistu Stanu Vavrinku.

Gulbis patlaban pasaules rangā ieņem 83. vietu, bet šveicietis atrodas 59. pozīcijā. Abi tenisisti pēc lejupslīdēm savās karjerās pakāpeniski cenšas atgriezties virsotnē.

Vavrinka ir trīskārtējs "Grand Slam" turnīru uzvarētājs - 2014. gadā "Australian Open", 2015. gadā "French Open" un 2016. gadā "US Open".

Gulbis ar Vavrinku iepriekš ticies 2010.gadā, kad Montekarlo (Monako) turnīra otrajā kārtā ar 6-1, 6-4 pārāks bija šveicietis.

Latvijas tenisistam "Australian Open" ir pagalam neparocīgs turnīrs, jo viņš tajā deviņas iepriekšējās reizes tikai divreiz sasniedzis otro kārtu.

Tikmēr Vavrinka pamatturnīrā spēlējis 13 gadus pēc kārtas, bez 2014. gada titula viņš 2015. gadā un aizpērn aizkļuva līdz "Australian Open" pusfinālam.

Vavrinka karjeras laikā izcīnījis 16 ATP titulus, pēdējo no tiem gūstot 2017.gadā Ženēvā.

2014. gadā šveicietis rangā sasniedza savu rekordaugsto trešo vietu, bet pērnvasar bija atkritis uz trešo simtu.

Varētu teikt, ka Gulbim "uz papīra" īsti nav izredžu pret Vavrinku, taču šveicietis šobrīd vairs nav pasaules Top 5 līmeņa spēlētājs un Latvijas tenisists reizēm mēdz pārsteigt.

Piemēram, pērnā gada nogalē Gulbis divas reizes īsā laikā uzveica ASV tenisistu Džeku Soku, kurš tobrīd ierindojās 18. vietā pasaules rangā. Latvijas tenisistam izdevās uzveikt arī pasaules 10. raketi amerikāni Džonu Isneru.

Vislielāko pārsteigumu pērn Gulbis sarūpēja pērn Vimbldonas čempionātā, kad viņš turnīra otrajā kārtā uzveica tobrīd pasaules trešo raketi - Vācijas tenisistu Aleksandru Zverevu (šobrīd 4. vieta ATP rangā). 

Otrajā kārtā Gulbja un Vavrinkas mača uzvarētājs tiksies ar kanādieti Milošu Raoniču, kurš ATP rangā ieņem 17. vietu, vai Niku Kiri no Austrālijas, kurš reitingā ir 51.pozīcijā.

Gulbis šo gadu iesācis ar vienu uzvaru un vienu zaudējumu, piedaloties turnīrā Indijā.

Pērn Gulbis nepiedalījās "Australian Open", līdz ar to reitinga punkti viņam nebūs jāaizstāv.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu